spójrzmy na razie na tą kwestię bez wygrania BP (tutaj prace rozpoczną się najszybciej pod koniec 2Q 2Q20). W 2019 spółka nie skonsolidowała zysku netto piTERN (2,4 mln PLN). Został on w całości przeznaczony na inne cele. W 2020 najniższa prognoza zysku netto dla spółki OZE to proste +50% z raportu, czyli 3,6 mln PLN. Moim zdaniem będzie więcej, powyżej 4 mln PLN. Nabierają tempa inwestycje w budownictwo gazowe, Stal Warsztat, kluczowy dostawca prefabrykatów metalowych dla gazownictwa powinien w tym roku skokowo zwiększyć przychody i zyski. Zysk netto za 2020 powinien wynieść sporo powyżej 1,5 mln PLN. Spółka Segus niczego wielkiego nie zwojuje, jej olbrzymim atutem jest obsługa konserwacyjna i serwisowa infrastruktury gazowej, przez którą przebiegać będzie Baltic Pipe. Ale jakieś 0,2 mln PLN zarobi. Na waciki... No i wreszcie Tesgas SA. W backlogu jest pełen portfel zamówień na 2020, o wartości powyżej 120 mln PLN netto. Ponadto, spółka w 2020 kończy trzy duże budowy i zrealizuje na nich wysokie marże oraz zwolni rezerwy na kary umowne i odszkodowania. W mojej prognozie za 2020 TSG pokaże indywidualny zysk na poziomie 8,5-9 mln PLN. Skumulowany zysk GK Tesgas za 2020 to jakieś 14 mln PLN. Czyli ponad 4-krotnie więcej r/r. Spółka zapewne wypłaci dywidendę (były czasy kiedy tyle zarabiała i płaciła dyw). Zainteresowanie fundów wróci wkrótce.
żaden wirus im niestraszny.Spójrzcie, na tempo i ilość inwestycji. Kura znosząca złote jaja...https://www.facebook.com/176201032399757/posts/wielkopolska-50kwp/2395863940433444/
a propos dostaw...warto wreszcie odsłonić, z jakimi markami pv współpracuje piTERN...QCELLS to Korea Płd.FRONIUS to AustriaWięc jakie tu mogą być problemy z dostawami?..https://fotowoltaikaonline.pl/instalatorzy/wielkopolskie/pitern-sp-zo-o#BrandsMontaż idzie cały czas pełną parą. A na dniach rozpoczną budowę elektrowni PV.
Nie gram w kółeczka. Spółka ma spory potencjał i nie zmieniam zdania jak Oldboy. Ja wycofałe się tylko ze względów ogólnej euforii do akcji. Czy źle czy dobrze tego nie wiem, ale Tesgas ma duże szanse na spore wzrosty.
Nie chodzi mi o euforie na tesgasie, bo nigdy jej nie było w sumie, tylko o generalne podejście do akcji najbardziej chodzi mi o USA. A jak wiesz, jsk w USA tak i u nas. Najgorsze dla ekonomii dopiero przed nami tak się może okazać, a giełdy tam wyglądają jakby coronawirus i skutki ekonomiczne były w innym dziesięcioleciu.
Trudno do spółki się przyczepić do spółki. Dobra branża dynamicznie się rozwijająca. Za równo w zakresie gazu jak i paneli zwrot państwa w kierunku zielonej energii będzie procentować.