• Umowy ramowe - fakty! Autor: ~fanpli [89.64.79.*]
    Chyba każdemu wiadomo co oznacza słowo fakt?
    Ok, faktem więc jest, że Spółce udało się podpisać z deweloperami gier kilka umów tzw ramowych:
    > W 2017 r z Ubisoftem
    > w 2019 z Capcom
    > w 2020 z Bloober
    Dodatkowo umowami o dłuższym terminie współpracy są umowy z Polsatem i TVP ( VIZRT) z pionu biznesowego broadcast
    oraz z niemieckim SPIDERCAM ( https://www.spidercam.tv ).
    Dla trzymania kosztów stałych w ryzach takie umowy są bardzo pożądane, tworzy się zespoły do obsługi tych projektów
    w dłuższych okresach, a przychody księguje się proporcjonalnie do przebiegu prac.
    Taki system w pewien sposób zapobiega sezonowości w branży i jest ważny dla Spółki zapewniając jej stały dochód.
    Wiadomo, albo i nie, ale PLI po silnej restrukturyzacji żyje i ma się coraz lepiej, a na roczne przychody składa się krotność
    zleceń do wykonania i uwaga:
    przyjęto taki model informacji, że w danym roku informuje się o zamówieniach rzędu lub powyżej 5% przychodów za poprzedni rok.
    Z reguły takie zleconka na utwory audiowizualne lub cinematiki oscylują wokół baniuszki zielonych.
    Przeciętny cinematik trwa ok 3 minut, ale jeśli trwa krócej to: cena jest niższa i tutaj dochodzimy do ciekawej obserwacji:
    .>>>> o HYBER SCAPE dla Ubisoft nie znajdziemy komunikatu, został wyprodukowany i kosztował niemało, pewnie nieznacznie mniej niż te 5% przychodów roku ubiegłego?
    Obowiązek informacyjny spółek publicznych w zleceniach tego typu utrudnia pracę, często komunikaty bywają powodem problemów, że np Platige pierwsze ogłosiło to czy, tamto a nie właściciel ip!
    https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/gra-hyper-scape-ubisoft-zwiastun-opinie-autorem-platige-image
    7 sierpnia wyniki, drugi kwartał może fajnie wypaść, ile mniejszych, ale nie takich małych zleceń PLI robi nie wiemy, ale je robi!
    Poniżej ostatni komunikat dotyczący zlecenia od UBISOFT z marca zeszłego roku:
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/PLATIGE-IMAGE-S-A-Otrzymanie-kolejnego-zlecenia-od-Ubisoft-Singapur-7645960.html
    Póżniej nie znajdziemy nic w komunikatach...choć widać, że robią takie rzeczy jak wspomniany trailer do gry.
    Warto więc poszperać tu i tam i oprzeć się na faktach a nie pisać głupoty o tym, że nie mają co robić....

• Re: Umowy ramowe - fakty! Autor: ~Moby [188.146.115.*]
    No zdaje się, że portfel zamówień jest tak gruby, że zara jeden z panów z Zarządu, który lubi sprzedawać papier, ale lubi też twórczość FANPLI, będzie robił wezwanie. Zgadnijcie, który? Podpowiedź, pierwsza litera nazwiska jest spółgłoską.
    Po ile? Gdzieś czytałem że po 108, nie pamiętam gdzie.
  • Re: Umowy ramowe - fakty! Autor: ~fanpli [89.64.79.*]
    moby d i c k u
    twój spam jest tak wielki jak wieloryb,
    z pewnym przydomkiem...dającym do myślenia

FANPLI, Jak szacujesz, ile łącznie ludzie potracili już kasy przez Twoje bajania. Kilka baniek? Więcej?
    prowokator z ciebie
    dziwię się, że chce mi się odpowiadać....
    to tylko daje paliwo takim jak ty trollom
    co piszą o wszystkim tylko nie o faktach jakie miały miejsce w spółce
    lub jakie będą mieć miejsce
    nie zajmuje się spekulowaniem i nie staram się trafiać w lokalne dołki i górki
    inwestuję długoterminowo i innym taki sposób polecam
    oczywiście, każdy by chciał wsiąść za sek 12 do odjeżdżającego pociągu, ale
    jest to bardzo trudne, w dodatku wysiąść na stacji docelowej najbardziej oddalonej...
    tak więc, warto kasę podzielić na części i spokojnie sobie skupować upatrzoną spółkę
    jakaś fajna średnia z tego wyjdzie
    akurat ja upatrzyłem sobie platige, nie wolno czy jak?
    moje posty nie są jakimś zachęcaniem do inwestowania, a jedynie osobistą opinią i tak należy je traktować
    nie konfabuluję, szukam faktów i staram się poznać przyczyny i udaje się albo nie do końca, czasem odpowiedzi
    nie jestem w stanie znaleźć
    ryzyko zawsze jest, to nie jest inwestowanie w bilety narodowego banku
    i co?
    jak napiszę, że cena za akcje spółki nie odzwierciedla jej wartości to od razu jest to naganianiem?
    albo, że widzę potencjał spółki, a jej dotychczasowa pozycję jako platformę do skalowania biznesu
    to, od razu kogoś łapię za rękę i namawiam?
    to forum jest miejscem wymiany poglądów, informacji o spółce i badaniu nastrojów
    jako ludzie dorośli sami podejmujemy decyzje inwestycyjne i nikogo za ew błędy nie powinniśmy obwiniać...
    co, zaś do moich wyników to jest całkiem ok i powiadają, że ten nie robi błędów co nie robi nic
    i tacy jak ty moby mogą się cieszyć, że ...nie zarobili i nie stracili i kasę trzymają, jeśli ja mają
    hehe, tylko jednego nie mogę zrozumieć:
    po co taki jak ty: ktoś często piszący to samo na zasadzie defetyzmu
    ciągle przestrzega przed kupnem tych akcji?
    >>>> dlatego traktuje cię jako kogoś niewiarygodnego, na którego zdaniu nie warto polegać... ot taki folklor tego miejsca

Lubisz fakty, to napisz w jaki sposób platige zarobi te 10 baniek rocznie. Tylko, pls, nie zamulaj o umowach ramowych bo od tego można zasnąć.
    mam cię za rączkę prowadzić?
    policz sobie sam, albo napisz do spółki
    jakbyś był na ostatnim walnym od prezesa byś usłyszał
    w jaki sposób do tego dążą
    a, tak poza tym
    moby, weź się łaskawie odstosunkuj od mojej osoby ok?
    chyba, że jesteś jakąś odmianą forumowego lgbt moby d i c k u?

• Re: Umowy ramowe - fakty! Autor: ~zxc [46.151.143.*]
    ale z ciebie jest nędzny cynik.
    Pojawiasz się akurat po wzroście kursu, więc można spokojnie założyć, że sprzedałeś( o ile miałeś jakieś akcje) podczas ostatniej paniki i teraz żal d*pe ściska, że kurs uciekł.

Skoro jesteś taki pewny, że jest aż tak źle to poczekaj na swoje 15-20zł i proszę przestań rozpaczać i jęczeć jak rozjuszona baba.
    Na początku to było śmieszne, teraz robi się po prostu smutne i żałosne.

A jak się spółka nie podoba to wypad.

hehe, zxc adresuj do kogo kierujesz przekaz
    domyśliłem się, że nie do mnie
    w końcu poznaliśmy się na walnym
    i mam nadzieję, że nie zrobiłem na tobie wrażenia oszołoma?
    poczytaj wpis do tematu:
    myślę, że ciekawe te moje spostrzeżenie o cinematiku dla ubisoft?

• Re: Umowy ramowe - fakty! Autor: ~zxc [185.246.208.*]
    Zrobiłeś :)
  • Re: Umowy ramowe - fakty! Autor: ~Rado [176.115.86.*]
    hehe xD Fanpli po prostu jest pozytywnie zakręcony! :)
  • Re: Umowy ramowe - fakty! Autor: ~Zxc [46.151.136.*]
    Jakieś trollisko się za mnie wypowiada. Nie ładnie tak się podszywać i odpowiadać za innych.

Fanpli, nie jest z Tobą az tak źle
  • Re: Umowy ramowe - fakty! Autor: ~Zxc [5.173.10.*]
    Nie wierze, ucięło 3/4 wypowiedzi....
  • Re: Umowy ramowe - fakty! Autor: ~zxc [46.151.136.*]
    i tu miał być jeszcze "uśmieszek", który najprawdopodobniej uciął resztę wypowiedzi.

Tak jak było mówienie na spotkaniu, PLI dostaje zlecenia od Ubisoftu bez żadnego przetargu na wykonanie. Lata współpracy owocują.
    Trzeba też pamiętać, że 5% z 2019 roku jest inne niż 5% 2018. Przychody rosną z roku na rok. Czyli możliwe że taki trailer nie łapie się już w próg 5%. Za 2 lata żadnego komunikatu... ; - )

Moim zdaniem jednym z powodów dlaczego kurs jest właśnie tutaj, gdzie jest to ich polityka informacyjna z akcjonariuszami.
    Jak ktoś wejdzie i spojrzy na ESPI to się załamie. Ostatni komunikat o zleceniu jest... sprzed około 3 miesięcy!

Chociaż ostatnio widziałem reklamę dla Żubra. Coś powoli ruszyło.
    Też mnie ciekawi raport za IIq. Ciekawe też jak rozliczą tarczę antykryzysową. Może dopiero w raporcie rocznym?

''Moim zdaniem jednym z powodów dlaczego kurs jest właśnie tutaj, gdzie jest to ich polityka informacyjna z akcjonariuszami.
    Jak ktoś wejdzie i spojrzy na ESPI to się załamie. Ostatni komunikat o zleceniu jest... sprzed około 3 miesięcy!

Chociaż ostatnio widziałem reklamę dla Żubra. Coś powoli ruszyło.
    Też mnie ciekawi raport za IIq. Ciekawe też jak rozliczą tarczę antykryzysową. Może dopiero w raporcie rocznym?''

hehe, ciesz się, że udało ci się tanio kupić akcje spółki bo ta jest jeszcze nieodkryta na szerokim
    inaczej miałbyś dużo mniej akcji...
    polityka informacyjna jest całkiem ok
    raporty, komunikaty, obszerne artykuły i wywiady
    wiadomo co robi spółka
    do tego na ostatnim walnym prezes przez ok 4 godz opowiadał o spółce i dopowiadał na pytania
    czego chcieć więcej?
    wiadomo, że akurat w tej branży cisza w realizowaniu projektów jest bardzo wskazana, niestety na spółce ciąży obowiązek informacyjny i to często powoduje zgrzyty z klientami
    poza tym zaczęli już informować reutersem, do tego dojdzie pap i isbn i będzie ok
    co do subwencji to fajna sprawa i choć nie byli pod ścianą to załatwili kasę bo spełniali kryteria zatrudnienia i 75% tej kwoty zdaje się będzie można umorzyć?
    z wyceną zaczyna się coś zmieniać, każdy sobie może przeanalizować obroty versus poprzednie wzrosty i obecny rajd
    coś drgnęło i sytuacja jest inna, wzrosły obroty i płynność co może zachęcać większy kapitał i o to chodzi!
    a motywów do gry na takiej spółce nie zabraknie, już w wywiadzie dla gw wspomniano o kolejnej odsłonie przebojowej antologii netflixa ''miłość, śmierć roboty", a wiadomo piętno pli tam musi być...
  • Re: Umowy ramowe - fakty! Autor: ~zjablikorn [89.64.90.*]
    klasyczna dotacja byłaby pokazana jako zysk - tutaj nie wiem. Na pewno będzie na cash flow widoczne na plus te 4 mln, czyli plus jeszcze standardowy cf operacyjny to cash flow będzie rekordowy w historii. Na bilansie będzie więcej środków pieniężnych.
    Poza tym tak licząc lekko odważnie, tzn, że zasypali covida na Dobro robiąc inne rzeczy to EBITDA skorygowana 5 mln, a może nawet więcej (gdyby nie COVID to powiedziałbym nawet że 6 mln w ciemno)
    cyt
    ''klasyczna dotacja byłaby pokazana jako zysk - tutaj nie wiem. Na pewno będzie na cash flow widoczne na plus te 4 mln, czyli plus jeszcze standardowy cf operacyjny to cash flow będzie rekordowy w historii. Na bilansie będzie więcej środków pieniężnych.
    Poza tym tak licząc lekko odważnie, tzn, że zasypali covida na Dobro robiąc inne rzeczy to EBITDA skorygowana 5 mln, a może nawet więcej (gdyby nie COVID to powiedziałbym nawet że 6 mln w ciemno)''

generalnie taka subwencja stanowi przychód, ale nie ciąży na niej obowiązek podatkowy
    jeśli zaś np część byłaby umorzona to taki obowiązek od tej części powstanie
    fajna sprawa z tą subwencją bo pomimo, że spółka się obroniła przed covid to umiała
    postarać się o niebagatelną kwotę, którą może dowolnie wykorzystać na wszystko związane z działalnością spółki
    oprócz oczywiście dywidendy

• Re: Umowy ramowe - fakty! Autor: mlodyinwestor90 [35.157.211.*]
    witam,
    Jak się ma powyższa informacja na tle tego że na początku sierpnia będzie ogłoszony raport za 1 Kwartał 2020. Będzie to w jakikolwiek sposób zawarte ? Któryś z forumowiczów podkreślił jakiś czas temu że do czasu ujawnienia owego raportu nie mogą sprzedawać akcji więksi gracze którzy mieli dostęp do informacji odnośnie spółki, rozumiem że mowa tu o zarządzie?
    Biorąc pod uwagę teoretycznie że podczas Covida prace były prowadzone nad projektami ,ale nie tak obszernie jak powinny n po ukazaniu się raportu rozumiem że jest spora szansa że spółka poleci z powrotem na 20 zł ? Bo wykaże stratę ?
    Proszę o sprostowanie jeżeli źle myślę.

Pozdrawiam

cyt
    '...'że do czasu ujawnienia owego raportu nie mogą sprzedawać akcji więksi gracze którzy mieli dostęp do informacji odnośnie spółki, rozumiem że mowa tu o zarządzie?
    Biorąc pod uwagę teoretycznie że podczas Covida prace były prowadzone nad projektami ,ale nie tak obszernie jak powinny n po ukazaniu się raportu rozumiem że jest spora szansa że spółka poleci z powrotem na 20 zł ? Bo wykaże stratę ?
    Proszę o sprostowanie jeżeli źle myślę.''
    > zarząd nie ma akcji to po pierwsze, nabył prawa do warrantów zamiennych na akcje, ale handlować nimi będzie można za jakieś 2 lata...
    > gł udziałowcy zasiadają w rn i oni nie mogą do czasu raportu za 2 kw handlować akcjami, ale to też nie jest takie proste bo akcje są imienne i należałoby je zamienić na okaziciela
    > małe są szanse aby kurs poleciał, bo 2 kwartał zapowiada się świetnie, może nie tak jak zeszłoroczny, chyba najlepszy w historii?
    ale, zapowiada się bardzo dobrze, kilka cinematików skończonych do tego, subwencja zaksięgowana w przychodach i cash flow
    ebitda jak napisał zajblikorn może być rekordowa
    > o stracie raczej nie ma mowy, subwencja wynikała nie z tego, że spółka stała i nic nie robiła tylko, że zarząd potrafił spełnić kryteria utrzymania zatrudnienia aby ją właśnie otrzymać
    > covid w jakimś stopniu dotknął wyłącznie spółkę zależną ''dobro'', która nie mogła kręcić reklam z aktorami na planach filmowych

> elastyczność zespołów platige oraz zwiększenie poziomu animacji spowodowało, że spółka jakoś znacznie tego nie odczuła
    > radzę zmienić obiekt zainteresowania, to nie spółka spekulacyjna, której akcje warto kupić za...a sprzedać za...
    > to spółka z potencjałem do inwestowania na dłuższy termin
  • Re: Umowy ramowe - fakty! Autor: mlodyinwestor90 [35.158.182.*]
    Bardzo ci dziękuje za odpowiedź oraz wszystkie informacje.

• Re: Umowy ramowe - fakty! Autor: ~gryf [79.163.128.*]
    fanpli, ilu ludzi tu przez ciebie ugrzęzło ?!
    gryf ty na pewno!
    ps> wystarczy mi twój nick i od razu wiem co napiszesz
[x]
PLATIGE 0,34% 5,92 2026-05-15 16:42:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.