Zobacz sobie historyczne notowania :) akcje były nawet po 60 zł. A jeszcze na działce nie było żadnego budynku... Na chwilę obecną dzielnica wygląda świetnie i ciągle się rozbudowuje... A od roku 2007 działki poszły w góre a akcje spółki ALTA spadły i to aż na około 1,20 ZŁ
Tak, teraz masz budynki ale to juz nie jest ziemia spolki, fakt ziemia dookola zyskuje na wartosci. Zobaczymy, jesli dadza dywidende to papier zyska na pewno, niby maja czesciowo wychodzic i kasa na dywidende i buyback ma isc. Jesli prezes nie bedzie zydzil jak przez ostatnie lata...
Zwróci uwage ile działki jest w zabudowie. Na moje oko nawet nie jest 10% w zabudowie. działki będą co raz droższe tym bardziej że dzielnica będzie co raz większa i większa ... dzielnica ma bardzo duży potencjał bo jest ekologiczna... Jest taka druga w Polsce?
Jeżeli masz średnią 1,2 to gratuluję. Może uda ci się to sprzedać po 1,7 -1,9 za rok, a może za tydzień tak czy owak raczej w niedługiej perspektywie. Pytanie jest ile tego masz bo sprzedać 50-100k może być ciężko przy tej płynności i czy nie zacznie (albo już to robi) sprzedawać drugi fundusz. Jeżeli zacznie wychodzić to długo nie zarobisz. A ci co mają średnią w okolicach 2 zł jak ja mogą zapomnieć o kasie na dłuuuugo albo zrealizować stratę.
Zyski z tej inwestycji będą duże ... ale ... Zyskami z niej inwestycji rodzina Moritzów będzie zabezpieczona na następne kilka pokoleń... nic się nie zmieni, będzie tak jak do tej pory, przecież Moritz nie potrzebuje wzrostu ceny akcji ... on potrzebuje stabilnie zarabiać razem z całą rodziną w zarządach tych jego spółek przez następne dekady. :(((
Ooooo, ktoś ma te same zdanie co ja? Wszyscy jak do tej pory się ze mną nie zgadzali jak pisałem to samo już od około 5 lat, mówili że jest tak super tanio i taniej nie będzie, że Siewierz tyle warty, a akcje to ułamek tej ceny. Zacytuję tu klasyka -Premiera Tuska (żeby nie było nic do niego nie mam - to jest mądry gość) jak mówił ludziom o OFE - jeżeli to są wasze pieniądze to idźcie i je wypłaćcie. Analogicznie jest tu jeżeli nawet te akcje są warte znacznie więcej (bo są) to spróbujcie je po tyle sprzedać.
Akcje wycenia rynek i właśnie jesteśmy tego świadkami. Poza ich realną wartością najważniejsza dla kursu jest perspektywa wzrostu lub spadku przychodów spółki. Inwestorzy wyceniają akcje tak, a nie inaczej, a kto jest temu winien odpowiedzcie sobie sami. Nam już pewnie nic nie pomoże ale mam nadzieję, że ktoś kiedyś zmieni prawo tak by nikt nie mógł zrobić czegoś takiego zgodnie z prawem dosłownie śmiejąc się ludziom w twarz.
Oczywiście działka jest duża i Moritz i jego rodzina rozlokowana w spółkach jeszcze przez dekady będą czerpać z tego profity, a pozostali akcjonariusze raz na kilka lat dostaną na otarcie łez śmieszny wykup 100 k. akcji po cenie ciut wyższej niż rynkowa i wszyscy będą bardzo zadowoleni :(((
Niestety nasze próby by sprzedać akcje po tyle ile teoretycznie są warte są skazane na niepowodzenie .... liczy się praktyka, a praktyka jest niestety brutalna trudno będzie te akcje sprzedać po cenie choćby zbliżonej cenowo do oferowanej już przez Moritza w czasie wykupu a nawet jeśli spółka ogłosi jeszcze raz jakiś wykup akcji to ludzie będą się chcieli pozabijać żeby z inwestycji wyjść .... dzisiejszy przykład z godziny 9:36 ktoś wysypał 10 k. i przebił się przez arkusz zleceń kupna aż do 1,18 zł :((