• O newagu zagraniczny blog Autor: ~Jas [5.172.255.*]
    https://simplywall.st/stocks/pl/capital-goods/wse-nwg/newag-shares/news/should-you-be-adding-newag-wsenwg-to-your-watchlist-today/amp/
  • Re: O newagu zagraniczny blog Autor: ~PPP [85.193.222.*]
    Ładnie trafiłeś z tym artykułem, w którym pada sformułowanie
    "Personally, I like to see high insider ownership of a company, since it suggests that it will be managed in the interests of shareholders. So we’re pleased to report that Newag insiders own a meaningful share of the business".
    Po dzisiejszym komunikacie grupa porozumienia akcjonariuszy posiada o 1% więcej akcji, czyli ponad 53%
    https://www.bankier.pl/static/att/emitent/2020-07/Zalacznik_do_raportu_biezacego_nr_12_2020_202007292141857500.pdf 

To również wyjaśnia, dlaczego po mega wynikach jakoś nie rosło i skup następował za relatywnie niewysoką cenę, bo obecnie nawet najniższe wyceny dają 28 z przodu... a najwyższe ponad 32 zł

Pytanie, czy to oznacza, że FF skurczył się do 15%?

• Re: O newagu zagraniczny blog Autor: ~AS [80.54.46.*]
     „To również wyjaśnia, dlaczego po mega wynikach jakoś nie rosło „

Serio ?
    A może nie rosło bo  -

" Even if the shares are FULLY VALUED  TODAYYYYY..."

To też z artykułu, więc wybierasz tylko te sformułowania, które pasują do twojej narracji ?
    Każdy ma prawo do narracji, ale znowu coś insynuujesz ?

" i skup następował za relatywnie niewysoką cenę, bo obecnie nawet najniższe wyceny dają 28 z przodu.."

A ten, co chciał sprzedać za tę niewysoką cenę, to kto?
    Fraj*er ? Szlachetny samarytanin?

"Personally, I like to see high insider ownership of a company, since it suggests that it will be managed in the interests of shareholders. So we’re pleased to report that Newag insiders own a meaningful share of the business".

Ameryki, to tu nikt nie odkrył.

AS, proszę nie czepiaj się. To jest moja subiektywna ocena sytuacji.

OK, każdy ma prawo sprzedać kiedy chce. Ale skoro nie rośnie do maksimów wycen analityków po mega wynikach, spektakularnych wskaźnikach, tylko wozi się na najniższych widełkach tych wycen, to pozostaje sprzedać akcje za tyle, ile w danym momencie akcjonariuszowi oferuje "niewidzialna ręka rynku". Nie wiem, może ktoś potrzebował na wakacje? A gracze, którzy kupili choćby rok temu są zarobieni na 60% wiec nie są frajerami.

Ale jakiś czas temu prawidłowo przez Ciebie zidentyfikowne źródło wyceny, na które się powoływałem i które do niedawna było tym najbardziej pesymistycznym 25,9 zł własnie podniosło swoją wycenę wartości spółki do 28,15 zł /akcję.

Niech każdy oceni, czy wobec powyższego sprzedaż za 25-26 zł jest w obecnie szczytem marzeń? Dzisiaj może tak. Ja jednak poczekam, bo od lat nigdzie się nie spieszę. Może na wzrosty a może nawet na wezwanie, bo to coraz bardziej tak wygląda, jak zgromadzenie możliwie dużego pakietu po stronie grupy Jakubasa ale bez ciśnienia na wzrosty, czyli do podstawionych koszyków wg rekomendacji - "akumuluj". Skoro zebrano kolejny 1%, to na rynku, w wolnym obrocie pozostało teoretycznie 15% akcji.

Wg pewnych analiz, wezwania na polskim rynku dawały dyskonto około 10% i rośnie, przy średniej 20% na świecie. Czas pokaże, w którą stronę to pójdzie. Wzmacnianie grupy Jakubasa jest po coś, bo nie dla zabawy, a przejęcie przez podmiot trzeci i tak nie jest możliwe, skoro grupa ma 53% akcji (nie licząc moich ;))))). Czyli jeśli nawet rozważają w jakimś horyzoncie czasowym spieniężenie inwestycji, to na lepszych warunkach. I wtedy nie sądzę, aby to było tylko 10% dyskonta przy takich portfelach zamówień i ciekawych produktach na rosnącym rynku.

Miłość rządzących do PESY może nie ustaje, ale PESA jeszcze długo nie będzie silnym konkurentem produktowym. Własnie przegrała tramwaje z poznańskim Modertransem dla Wrocławia - czyli znowu ma porażkę na kluczowych produktach.
    Wiec czasem trzeba zadać sobie pytanie, ile można kopać się z koniem, który nie szanuje solidnej firmy tylko daje kroplówkę tej kiepskiej. SOLARIS jakiś czas temu powiedział nomen omen basta, bo politycy przespali. NEWAG jest w kolejce do docenienia lub ...

A w nawiązaniu do zagranicznego portalu, ten zacytowany niżej - krajowy, też jest ciekawy:
    link

• Re: O newagu zagraniczny blog Autor: ~AS [80.54.46.*]
    Jest tam martwy wątek poświęcony spółce.
    Zarejestruj się, odśwież - podyskutuj z kimś od nich, kto robi analizy.
    5 lat temu o tym pisałem.
    Wejdź w polemikę z kimś takim jak np. antyteresa, to zmienię radykalnie zdanie o 180stopni w ciągu minuty.

Tylko lepiej miej argumenty, jak będziesz chciał tam spółkę o coś oskarżać ...
    SW to zupełnie inny poziom i obawiam się, że o tym wiesz i właśnie dlatego jesteś tutaj.

@AS napisałeś "Tylko lepiej miej argumenty, jak będziesz chciał tam spółkę o coś oskarżać ..."
    ?
    Ale zaraz, ja spółkę chwalę za całokształt, bo mi się podoba, ale mam uwagi do szczegółów, bo pisałem się tu dla kasy z dywidendy i wzrostu wartości spółki (ceny akcji) a nie zabawy w DT na warzywniaku. 

Ze spraw bieżących dywidenda jest moim zdaniem za niska, bo pomija całość zysków grupy kapitałowej, odnosząc się tylko do spółki matki i tyle. Do zysków np. z NEWAG IP już nie mam jako akcjonariusz prawa, a NEWAG IP ma prawo do korzystania z pieniędzy spółki matki pomniejszając pulę na moją dywidendę? Przecież ktoś w ten sposób konsumuje część tego, co mógłbym dostać w postaci dywidendy, chociaż też wykazuje na koniec zysk, nie brany pod uwagę do dywidendy, chociaż jest zyskiem całej grupy kapitałowej NEWAG. Prawda?

Może się nie znam na AT, ale nie w jednym biznesie robiłem i nie potrzebuje "antyteresy" aby mi objaśniła, jak dokonuje się przepływów między podmiotami, by wykazać wynik określonego podmiotu z całej grupy.

No bez przesady. Co w tym niepoprawnego z mojej strony? Dla mnie to uzbrajanie w kasę spółki zależnej i tyle. Również mam świadomość, kiedy wykonuje się taki ruch. Zwłaszcza kiedy spółka zależna posiada markę, patenty i przeważającą cześć know-how odnośnie konstrukcji i procesu produkcji oraz żywotności produktu. :)

Dlatego o tym piszę, bo uzbrajanie podmiotu zależnego pomniejsza mój zysk, a nie buduje mojego portfela, bo nie mam do niego dostępu.
    A portfel w postaci wartości spółki (cena akcji), no kiepski nie jest, ale stale porusza się poniżej wycen tych, co się na ekonomii znają, bo są zawodowcami. W razie czego pretensje do nich, że publicznie tak napisali o wartości firmy zamiast do mnie, że to przeczytałem i zacytowałem.
    Bez urazy AS

[x]
NEWAG -1,25% 111,00 2026-05-15 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.