Mega dobra informacja. Szacowane przychody za półrocze 2020 r. 112 mln zł! W 2019 r. mieli 83 mln przychodów w tym samym okresie. Jest to wzrost o 35% w dodatku w czasie koronawirusa! Przy opublikowanych marżach w raporcie rocznym 2019 r., które wzrosły dwukrotnie spółka prawdopodobnie zrobiła duży zysk :).
Wychodzac od marzy brutto okolo 21% mamy zysk brutto ze sprzedazy w okolicy 23,5 mln. Tutaj, patrzac na to jak rozwijaja e-commerce, mozliwe, ze marza bedzie stopniowo rosla - w tym kanale nie musze dzielic sie marza z retailami.
A wiec mamy gross margin 23,5 mln PLN.
Od tego odchodza koszty sprzedazy (przyjalem na poziomie 8%) oraz koszty zarzadu (przyjalem 3,5 mln kwartalnie).
Wychodzimy na zysk operacyjny (EBIT) na poziomie 7 mln. Od tego odchodza odsetki od kredytu - tutaj troche brak mi czasu, aby policzyc od tego co im zostalo na koniec rok, bo czesc splacili chyba w trakcie 2019, wiec upraszczam, ze za H1 bedzie tego kolo 4 mln.
Co dawaloby zysk netto 3,3 mln.
Kolejne dwa kwartaly sa historycznie ze wzgledu na sezonowosc duze lepsze, wiec zysk netto za caly rok, jezeli by nic sie nie pogarszalo w poziomie przychodow w okolicach 9 mln - liczac raczej bezpiecznie.
Chicelibyście, aby od razu urosło 3,4,5 a nawet 10. Niestety tak to tutaj nie działa, to nie jest spółka spekulacyjna. Każdy jak ma jakiś większy kapitał, może śmiało na dłuższy okres zainwestować. Zapomnij, że zarobisz tutaj szybko, albo na kółeczkach. tym bardziej, że tutaj będzie gra o przejecie. Jak juz kiedyś pisałem, kupić, zakopać i czekać co się wydarzy. Cierpliwość zostanie wynagrodzona.
Tak, możliwe, że ktoś oddaje a ktoś to bierze. Tzn. raczej wiadomo kto bierze, pytanie czy się pochwali. Ja nie narzekam inwestując długoterminowo z Panem Moską. Wartość portfela powolutku rośnie, mam czas