• Raport Noble z 30.06.2020 Autor: bialoczerwony1972 [91.202.175.*]
    Jak widać nie tylko ja, Czechowicz i pewien młoddy z parkietu mamy podobne zdanie...
    "Główna różnica między tymi spółkami a MCI Capital to ich wyższa kapitalizacja rynkowa i wypłata dywidendy.
    Bazując na wskaźnikach wyceny europejskich spółek private equity wyceniam spółkę metodą
    porównawczą na 24,6 zł na akcję."
    link

• Re: Raport Noble z 30.06.2020 Autor: pluto85md [188.146.32.*]
    Owszem... Natomiast założenie w Raporcie 1% wzrostu w tym roku, po 3,5% wzrostu w I kw. jest nieprofesjonalne. Pesymizm analityka niby się zmniejszył, zakładali spadek o 12%, ale wciąż jest nie związany z rzeczywistością, w której już Tatilbudur jest wyceniony na 0. Tam spadku już nie może być.
  • Re: Raport Noble z 30.06.2020 Autor: ~jkm [78.8.71.*]
    Nie tylko prognoza zysku na ten rok jest dziwna i niespójna z treścią raportu, także bardzo marne zyski w latach 2021-22. Ich zdaniem za dwa i pół roku NAV wyniesie niewiele więcej niż obecnie. Na jakiej podstawie są tak skrajnymi pesymistami?
    Kompletna atrofia zysków w przyszłości mogłaby być niezłym wytłumaczeniem dyskonta. Ale tej atrofii raczej nie będzie. Nie ma żadnych podstaw żeby przewidywać skrajnie niskie zyski w przyszłości.
  • Re: Raport Noble z 30.06.2020 Autor: bialoczerwony1972 [91.202.175.*]
    Tym bardziej, że kilka spółek z portfela naprawdę skorzystało na zamieszaniu z Covid-19. No i mamy ATM i jego wycofanie z giełdy być może pod inwestora. Tu zasadnicze jest pytanie za ile to może pójść, ile im oferowali w poprzednim przeglądzie opcji strategicznych a ile zaoferują teraz...
  • Re: Raport Noble z 30.06.2020 Autor: pluto85md [188.146.32.*]
    Podobno była propozycja za 700 mln zl za ATM i przy tym EBITDA to jak najbardziej możliwe i nawet tanio. MCI zresztą tak tłumaczył odstąpienie od sprzedaży. Sądzę że jest szansa na okrągła sumkę za cały ATM (MCI ma 75% w spółce kontrolujacej). EBITDA ma urosnąć o około 25%, to już 700 mln zł +25% wyceny jest blisko. A takie wyjście musi być głośne i byłoby potrzebne dla nowego Funduszu. Jednak w prezentacji było najpierw finansowanie mezzanine, a potem exit, także może do transakcji jeszcze nie jest blisko.
  • Re: Raport Noble z 30.06.2020 Autor: ~prawnuk-prawnika [78.8.71.*]
    Skąd wiadomo o propozycji 700 za ATM?
  • Re: Raport Noble z 30.06.2020 Autor: pluto85md [188.147.37.*]
    Z raportu Noble z 12 marca 2020.
  • Re: Raport Noble z 30.06.2020 Autor: milion_dolars [188.123.203.*]
    Witam

Proszę mi wytłumaczyć o co tu chodzi z kursem MCI ? Wycena ATM to 700mln , a to "nawet tanio" jak pisał kolega powyżej, a spółka ma kapitalizację 639 mln. O co chodzi z tą wyceną giełdową że jest taka marna ?
    Tam są jakieś trupy poukrywane w szafach ?
    Piszę bo nabyłbym jakiś pakiecik, ale sytuacja jest co najmniej podejrzana ..... ?

Może forum nie powinno być miejscem na zadawanie takich pytań, ale jak nie forum to gdzie ? Relacje inwestorskie MCI milczą (zadałem im to pytanie) ... nikt nic nie wie to jakiś czeski film ...
  • Re: Raport Noble z 30.06.2020 Autor: pluto85md [188.147.37.*]
    W każdym raporcie zarząd podkreśla że cena akcji jest niedoszacowana. Więc relacje jako tako działają.

Większość uważa że dyskonto w kursie do NAV (=wartość księgowa w spółkach nieinwestycyjnych) wynika z braku dywidendy -w tego typu spółkach na świecie dywidendy jest w 90% przypadków, nie licząc młodych spółek. MCI istnieje 20 lat, młoda spółka więc nie jest.

Do tego moim zdaniem dochodzi brak podobnych spółek na GPW, nie ma porównania, są też podejrzenia o wyceny inwestycji, choć większość wyjść z inwestycji jest nawet powyżej wycen.

Jak chcesz brać pakiecik na dłużej, to ryzyko jest minimalne, w najgorszym wypadku będzie dalej trend boczny w zakresie 8-14 zł. Na krótko, są bardzo duże szanse na testowanie 14 zł, jak wybije powyżej, też można wchodzić na krótszy termin, bo po około 10 latach konsolidacji, można sobie tylko wyobrażać zasięg takiego ruch. Wg mnie, przebicie 14 zł otworzy drogę do 40 zł i to w średnim terminie. Jak to łącze z wyjściem z ATM.
  • Re: Raport Noble z 30.06.2020 Autor: bialoczerwony1972 [188.146.98.*]
    Ja to widzę trochę inaczej. Tomek prezes doskonale zdaję sobie sprawę co jest przyczyną dyskonta, mówił o tym na webcaście i obiecał podjęcie działań je zmniejszających ( czyli wypłaty dywidendy). Akcjonariusze czekali na politykę dywidendową i faktycznie została uchwalona. Tylko, że nie wiadomo dlaczego znalazł się w niej zapis warunkujący wypłatę dywidendy. I tu jest cały myk. Brak dywidendy powoduje dyskonto, dyskonto powoduje brak dywidendy a przez ten czas pan prezes zwiększył swój stan posiadania (w dużej mierze dzięki BB) z chyba 40% do 76%. Pewnie kiedyś takowa wypłata nastąpi, pytanie jednak brzmi po jakim procencie akcji w rękach Czechowicza....
    Konsolidacja jest bardzo długa ale moim zdaniem 38zl to tu nie będzie przy NAV 25zl. Opowieści że rynek nie rozumie MCI bo nie ma do czego porownać to jakieś bajki dla dzieci. Tak jak pisałem w MCI dobrze wiedzą w Noble też co jest przyczyną dyskonta, a i rynek nie głupi a moim zdaniem wręcz mądry i nie wierzy gościowi co to obiecuje dywidendy a potem dodaje jakieś warunki nie do przejścia. Może jak przyjdzie Hossa i dużo ulicy pojawi się tu hajs ale i TFI i OFE i drobni już wiedzą jak tu się traktuje słowo mówione publicznie... Natomiast sam biznes czyli portfel spółek jest bardzo perspektywiczny a covid-19 jeszcze tylko przyspiesza cyfryzację. PEM druga spółka pana Czechowicza też jest wycenia jak warzywniak!!! Jej pewnie też rynek nie rozumie...
  • Re: Raport Noble z 30.06.2020 Autor: pluto85md [188.147.55.*]
    Po przebiciu 14 zł będzie test szczytu wszechczasów, a ile wyniesie wówczas NAV jest mniej istotne. Wiadomo, zeby wyrwać z konsolidacji trzeba silnego impulsu, a takim może być sprzedaż ATM, sprzedaż na sporym zysku, więc i NAV pewnie będzie wyżej. Można mieć pretensje o dyskonto, ale też ma się spory komfort kupując na takim dyskoncie.
  • Re: Raport Noble z 30.06.2020 Autor: ~prawnuk-prawnika [78.8.71.*]
    Wyłącznie Czechowicz ma komfort kupując na dyskoncie.
    Free float i płynność spadają wraz z jego zakupami i potem może być jak w ATM. Teoretycznie spółka jest warta 18-20 złotych, być może nawet trochę więcej, ale w niepłynnych notowaniach giełdowych, przy braku zainteresowania niepłynną firmą "cena rynkowa" wynosiła 10 lub mniej. Potem łaskawca dorzucił do 12 i ludzie mają się cieszyć że są wyciskani za 60% wartości a nie za 50%.

Bajeczki o ataku na 38 to dzieciom opowiadaj. Nie ma najmniejszych szans na taki scenariusz. Może byłaby taka szansa za kilkanaście lat przy NAV/s=60, ale zanim to się stanie Czechowicz przejmie całą spółkę. Zrobi to jak najtaniej, z dużym dyskontem.
    W 2009 i 2011 były dołki wyceny ( C/WK lub inaczej P/NAV lub P/BV) i byłem pewien przez długi czas, że bez kryzysu nie da się ich pogłębić. Aż przyszedł rok 2019 i dostałem z liścia w twarz: link i P/NAV=0,3. Od tamtej pory wiem, że tu może być i 0,3 i 0,2...
    Kurs 38zł przy obecnym NAVie jest niemożliwy przy NAVie 30zł praktycznie niemożliwy chyba, ze byłaby hossa pokoleniowa i SWIG sięgnąłby 25k albo i wyżej. Dlaczego? Z prostego powodu gdyby tak miało być MCI byłby jedynym na świecie Limited Partnerem nie płacącym dywidendy notowanym z premią.
    Dlatego jestem daleki od stwierdzenia, ze kurs na poziomie 0,5 NAV jest z minimalny ryzykiem. Za długo jestem na MCI.

btw. Myślę, że impulsem do przebicia oporów pod 14zł prędzej niż wyjście z ATMu byłaby nowa polityka dywidendowa ( na lata 2020-2025) i zapowiedź wypłaty dywidendy z zysku za 2020r i dalej za następny lata. Powiedzmy 40-50% zysku na dywidendę tak jak to się dzieje w innych Limited Partners.
    Czy gdyby zarządowi jakiejkolwiek spółki zależało na kursie jej akcji mówiłby takie rzeczy?
    link

• Re: Raport Noble z 30.06.2020 Autor: ~Wowa [37.47.15.*]
    Jak się masz b-cz.?wiesz,nie mogę sobie odżałować tych kilku straconych tutaj lat.teraz w przyśpieszonym tempie odzyskuję co moje miało być.na carbonie 400%stopa zwrotu w 3 miesiące.A wy dalej czekajcie na dywidendę i cieszcie się navem.Pozdrawiam.
  • Re: Raport Noble z 30.06.2020 Autor: pluto85md [188.146.230.*]
    Uważam że raport Noble to nic poza obecna wycena. Prognoza wyników na parę lat, pokazująca zwrot z kapitału 3-4%, to kpina.
    A jednak z tym ATM po 17zł chyba dobrze kombinowali....
  • Re: Spłaty kredytów i obligacji w 1H2020 na 300 mln zł Autor: bialoczerwony1972 [91.202.175.*]
  • Re: Spłaty kredytów i obligacji w 1H2020 na 300 mln zł Autor: pluto85md [188.147.101.*]
    Są praktycznie bez dlugu. Może coś na rzeczy ws nowego funduszu, mogli by na samym lewarze sporo funduszy zebrać. Wykres PEM wygląda obiecująco, zważywszy że część MCI zamieniłem niemal po parytecię na PEM, to mnie bardzo cieszy. Ale może to zwykły ruch, bo ewentualne wyjście z ATM przy wyższej wycenie uruchomiloby spora opłatę zmienna dla PEM. Np. 20 mln zł, a te około 6 zł na akcję. Może być grubo z PEM. MCI także ładnie się konsoliduje pod oporem.
  • Re: Spłaty kredytów i obligacji w 1H2020 na 300 mln zł Autor: bialoczerwony1972 [188.146.175.*]
    Tak myślę i nie rozumiem. W jaki sposób lewar miałby przeszkadzać w pozyskaniu finansowania do nowego funduszu? Można pozyskać finansowanie od instytucji i z obligacji...
[x]
MCI 3,19% 29,10 2026-06-02 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.