Wyniki faktycznie świetne i tylko można się dziwić,że wiele spółek typu Skotan na skraju bankructwa mają rajdy po set procent a tu stoi.Myślę,że w końcu kurs odżyje. Inna sprawa,że te wyniki były całkowicie przewidywalne już miesiąc temu,gdy podano,że spółka przeznaczy na skup akcji 23,5 mln zł.Z kapelusza nie wypadło,a dodatkowe 1,5 mln które pozostanie pewnie przejdzie na uruchomienie w III kw lini produkcyjnej Silbordów. Tak czy inaczej:skup akcji może ściągnąć z rynku w obecnych cenach 2-3 mln akcji,oraz wzrost sprzedaży przez uruchomienie zakładu produkcji Silboardów powinno w średnim terminie wywindować cenę akcji nawet powyżej założonych przez Firmę 15 zł... Observer ponownie malkontenckim zdaniem powie:a gdzie obiecana dywidenda? A ja powiem:Na giełdach w USA spółki w ostatnich latach hossy zostały napompowane właśnie skupami akcji. Co zatem na ten wpis guru tego papieru czyli:OBSERVER?Którego serdecznie pozdrawiam.
Od dawna było wiadomo, że tu dywidendy nie będzie. To firma i jej żołnierze sztucznie podtrzymywali nadzieje dla utrzymania kursu. A potem trzeba to było jakoś uzasadnić i wymyślono skup aż przez 5 lat (wyjątkowo długo). Ewidentnie firma zmierza do delistingu. Tylko jeżeli jest tak dobrze to niby dlaczego skup ma być 12 - 15 zeta a nie 30 - 40. Podręcznikowe kalkulacje to o kant rozbić, jeżeli jest tak dobrze (chyba, że nie). :) Free flout jest mały a jednocześnie za duży :D. Firma ma ogromny problem z polityką informacyjną co widać, że wywiązywanie z tego obowiązku strasznie jej ciąży. Sprzeczne sygnały nie pozwalają do końca ocenić bieżącej kondycji firmy (porażka dwóch przeglądów inwestycyjnych) vs info z firmy (nie bieżące a historyczne) co raport to uboższe mimo objętości. W takiej branży powinni hulać na rynku. Coś jest nie tak i nie wiedzą co. A moim zdaniem w zarządzaniu. Pozdrawiam wszystkich fanów.
No i co się dzieje, co takie słabe wzrosty, przecież do 15pln firma będzie zbierać. Nawet jak nie wypłąci dywidendy i miała by ją w całości przeznaczyć na wykup to i tak spoko, dało by to 50% stopę zwrotu.
Ja tam dokupuje sobie powolutku, pozdrawiam akcjonariat.
Ja mam lepszy pomysł. Jeśli Obserwer jest taki mądry, to niech powie czego się spodziewa w sierpniowym raporcie hehe. I skonfrontujemy to malkontenctwo w sierpniu.
Przecież wyniki do raportu sierpniowego są już znane. Firma mogłaby padać szacunkowe info np. ze względu na sytuację na rynku. Nie wiedzieć czemu tego nie robią. Inni teraz starają się podawać jak najszybciej żeby się pochwalić. Ja mogę się pokusić o komentarz w ich stylu: "Jest dobrze mogłoby być lepiej albo gorzej. Należy się cieszyć z tego co jest. A jak będziemy produkować płyty to będzie (tylko jeszcze nie wiemy co)." :D Pewne jest, że dążą do skupu na poziomie max 15 zeta i to hipotetycznie wcale niekoniecznie od free floutu. Mogą chcieć skupić od któregoś "grubasa" po tej cenie i dosypać od drobnicowców. Np. od tego co nie chciał głosować we własnej sprawie. (Ale to takie giełdowe spekulacje scenariuszy :) ) I dajcie powakacjować.
Czy Ty w ogóle wiesz jak działają firmy budowlane? Jak raport za IQ może być znany skoro jeszcze za czerwiec prawdopodobnie nie zostały wszystkie faktury wystawione? Przecież na zgłoszenie VAT do US jest 15 dni, więc najwcześniej 15 lipca księgowość Mercoru będzie mogła zamknąć kwartał i dopiero zacząć zbieranie danych do raportu - do tego czasu teoretycznie można wystawiać faktury za czerwiec, a w praktyce to można i do 30 ale sądzę że w poważnej firmie nikt się w to nie bawi. Dodatkowo trzeba rozliczyć kosztowo wszystkie działy produkcyjne, bo przecież raport nie powstaje na bazie salda na koncie bankowym a w tak dużej organizacji zawsze trzeba się liczyć z koniecznością korekt w rzeczywistych kosztach względem tych założonych. Dodatkowo nie przypuszczam że faktury na usługi (np energia) sa rejestrowane w systemach teleinformatycznych od razu. Pracowalem kiedyś w dużym zakładzie produkcyjnym i pracownicy na tego typu rzeczy mieli miesiąc czasu! A jak może powstać raport jak nie znasz wszystkich kosztów? Nie ma opcji nawet formalnie aby opublikować raport za pierwszy kwartał wcześniej niż w drugim tygodniu sierpnia, a to i tak byłoby mega szybko. Raport za 1Q będzie na pewno gorszy w ujęciu r/r jeśli chodzi o przychody i o zyski (np konieczność wypłacenia odpraw pracownikom) ale jeśli chodzi o ogólne tendencje rynkowe, będzie na 4/4+.Myślę że to ostatni moment na kupno tanio ruch akcji. Oczywiście jeśli chodzi o rynki finansowe, to jak zawsze - zobaczymy.
O matko ! Czekanie na wystawienie faktur ??? !!! Firma budowlana i oni nie raportują wg wyceny kontraktów ??? To chyba żarty o czym piszesz, mam nadzieję. Info od nich było inne, chyba, że ja nie doczytałem czegoś. Twoje metody to takie sprzed 30 lat. Jak nie mają systemów odpowiednich fk to dramat, strach się bać. Nie strasz ludzi. A poza tym z tego wynika, że IIQ'20 będzie do bani i to wiedzą i zwlekają. A następny raport po sierpniowym to koniec XI. Słabo to wszystko widzę za dużo mgły, trików, niejasności, kombinacji, propagandy i uników przy braku wiarygodnego bieżącego info o kondycji firmy. Zresztą pisałem już o dużej przypadkowości wyniku u nich przy porównywalnych kwartałach sprzedażowych.
Troche nie tak jak piszesz.Zgodnie z uchwałą Walnego nie mogą skupić od grubasa..gdyż mogą tylko skupować z rynku i tylko ograniczona pulę dziennie i w pewnych cenach.To troche znacznie ogranicza pakiety gdyz rynek może się łatwo zorientować.Pozatym jak piszesz grubasy też czekaja na istotny wzrost,poza tym spółka pójdzie w góre po skupie gdyż wzrośnie c do wk. Ale i tak cię lubie Observer. Da się zauważyć szczególnie na Merkatorze i JSW gdzie wciaż zagrywam,że czym więcej malkontenctwa i pesymizmu,tym większe ruchy w góre.A zatem chwała Ci i dawaj dalej.Niestety od lat jestem na MCR,całe szczęście,że w ubiegłym roku sprzedałem połowe na stracie i zainwestowałem po 5 zeta w MRC i to był strzał w dychę,teraz to jest po 120.Na takie eldorado na MCR nie licze ale aby tak do 15 doleciało będę kontent,
To był skrót myślowy. Fundusz kupuje od "grubasa" na rynku (po odpowiedniej cenie, stąd te 15). Reszta skup od drobnicy i umorzenie (zgodnie z zasadami walnego). Potem zmiana struktury udziałowców i dalej można kombinować. Bo inaczej nie rozumiem czemu jak pijany płotu trzymać się 15 a nie jechać na 40 (no może być 30 co by wskaźnik nie był za wysoki). Chyba, że wtedy scenariusz się nie spina. W węgiel nie inwestuję.
Tak Observer,15 to skrót myślowy,taki sugerowany przez MCR.Generalnie ta spółka powinna kosztować w przedziale min.60-100 jeśli MRC kosztuje swoje. Jeśli MRC ogłosi 100 mln zysku za rok przy już 10.000.000x120=1.200.00 to MCR wynik roczny 25.000 zysku 15.000.000x9=135.000 a zatem : jak widzisz spółka jest niedowartościowana do MRC prawie 10 krotnie,inna sprawa,że MRC jest w obecnej chwili przewartościowany prawie o połowę. Niemniej uczciwa cena za MCR powinna być zdecydowanie wyższa,a nie jest.Wiem,że powiesz,że to budowlanka,a MRC to Covid ale nawet jak to weźmiemy pod uwagę to 9 zl za ta akcje to śmiech wobec takich trupów jak Skotan i wiele innych. No cóż,trzeba dywersyfikować portfele i czekać tu tez na odpał.Oby
raz jeszcze analiza porównanwcza: Wynik roczny:MCR 1,6 na akcję przy jej wartości 9,3 daje zyskowność 17% MRC na którym jestem ma przewidywany w najlepszym wypadku wynik około 10 zł na akcję przy 125 zł cena wczoraj akcji daje zyskowność:8% Zatem mamy o połowę niedowartościowaną spółkę,jako,że słowo się rzekło i MRC jest wg mnie przewartościowany na fali Covid i mody o połowę to powiedzmy,że na MCR cena obecna jest w miare uczciwa niemniej MCR ma dużo lepsze perspektywy wzrostu aniżeli MRC gdzie jak się skończy fala Covid to spadek będzie mocny,pomijając fakt,że Chińczycy stawiają w Afryce przy plantacjach kauczuku kolejne zakłady produkcji rękawic a zatem wzrośnie znacznie podaż. Oki jak będzie to będzie.Trwam przy MCR gdyż uważam,że stać spółkę na jeszcze wyższą zyskowność jeśli obecna marża ze sprzedaży wynosi tylko 6,3% myślę,że nie będzie problemu z podejściem conajmniej na 10%.W przypadku MRC mamy pewnie najlepszy rok i marże w historii i coś takiego się nie zdarza.Zatem pozycja MCR długoterminowo a nawet średnioterminowo oceniam na zdecydowanie lepszą.