• Moj a Patentus Autor: ~Mario [77.112.55.*]
    Koledzy i Znajomi ::))
    Trochę naganiam .Proponuję również zwrócić uwagę na Patentus.
    Spółka z branży. Wskażniki i fundamenty lepsze niż na Moj (wg. mnie)
    Przeanalizować,zastanowić się i warto trochę zainwestować.
    Tu jest wszystko w porządku,a mocno niedowartościowana,zaniżona.
    Warto skorzystać z propozycji,decyzje podejmuje każdy sam
    Argumenty przeciw chętnie poczytam.
    Pozdrowienia ::))) Mario
  • Re: Moj a Patentus Autor: ~men [212.160.252.*]
    Owszem obie spółki mocno niedowartościowane. Cena do zysku na jednej i drugiej to jakieś kuriozum na GPW i nawet w skali globalnej. MOJ technicznie gotowy do uderzenia w 2,5- 3 zł ! Patentus się skrada (przyczajony tygrys). Wyniki z I kw. Patentusa rewelacja i II kw. powinien być rewelacyjny, bo robią konstrukcje dla budowlanki i pracownicy Patentusa na brak pracy nie narzekają. Tak jednym słowem obie spółki zaniedbane przez rynek i w tej chwili tanie jak barszcz (myślę, że to się wkrótce zmieni)
  • Re: Moj a Patentus Autor: ~Korben [46.215.158.*]
    Pomysl dobry ale nie ten adres.

MOJ to jest rakieta, spekula moze wyciagnac na dwucyfrowke a jak nie to fundamenty moga na 4. Jak poleci to pociagnie inne spolki z sektora, bo jeden i drugi zrozumie ze EV/EBITDA<5 i C/Z<8 (przy zerowych stopach!!!!!) to nawet w takim zapomnianym sektorze to nie jest normalna wycena firmy ktora nie upada.

MOJ ma atut spekulacyjny. Z jego sektora wskaznikowo podobnie niedowartosciowane sa FSG i rzeczywiscie PAT, to wieksze firmy, jak rusza to powinny rosnac spokojniej. Nawet jakby sektor dalej byl niedoceniany to powinny drozec bo sa mocno niedowartosciowane rowniez do srednich w sektorze. Jakos wole FSG od PAT. FSG konsoliduje MOJ (zdaje sie w sposob pelny) i jest firma ogolnoswiatowa, a nie wszedzie wegiel jest niemodny. PAT zdaje sie robi cos poza gornictwem wiec tez atut. Oba powinny ruszyc.

Oceniajac calosciowo i tak wole MOJ - nie tylko przez maly FF ale przez dzialania zarzadu i stosunek akcjonariatu do nich. Pod tym wzgledem PAT wyglada najslabiej z calej trojki. Nikomu nie chce podpasc ale ostatnio z PAT pojawilo sie info polegajace na braku infa, ktore oceniam pozytywnie. Na FSG spodziewam sie podobnego ;)

Wracajac do nie tego adresu. Warto reklamowac PAT (i MOJ i FSG) ale nie na forum MOJ tylko innych spolek, najlepiej duzych i ze wskaznikami z kosmosu. Niech stamtad sie przenosza na PAT. Z MOJ szanse marne (PAT musialby byc wyraznie leszy od MOJ zeby sie przesiadac, a sam przyznasz ze nie jest). No i nie zabija sie kury znoszacej zlote jajka - dalszy wzrost MOJ spowoduje ssanie na iinych spolkach z sektora bo mysle ze juz sie przebil do swiadomosci wielu inwestorow.
    Tworzący ten wątek pewnie miał taką intencję by zareklamować przy okazji PAT. Dla mnie też jakby to oczywiste, że MOJ jest pierwszy do grania, bo rozpoczął korygować tę niedorzeczną wycenę rynkową z przytupem . Sam mam MOJ i uważam, że to początek wzrostów. PAT póki co obserwuję . Fasing jak najbardziej też mu się należy podciągnięcie wyceny. Pozdrawiam.
  • Re: Moj a Patentus Autor: jmalec [91.232.46.*]
    Patentus to typowa firma rodzinna, bez istotnego inwestora zewnętrznego. Obcy nic nie dostaną, jeśli taka będzie wola rodziny.
    Znam takie firmy i trzymam się od nich z daleka.
    Maxcom też jest firmą rodzinną a to nie przeszkadza mu ostatnio rosnąć. Tu jakby nie o to chodzi. Chodzi po prostu o absurdalnie zaniżone wyceny spółek z branży. Jest sporo przykładów firm z akcjonariuszem większościowym, które ostatnio ładnie odbiły. To oczywiste, że o ewentualnych dywidendach decyduje większościowy jeżęli o tym myślisz.

• Re: Moj a Patentus Autor: ~Mario [46.76.187.*]
    Dnia 2020-07-03 o godz. 10:33 jmalec napisał(a):
    > Patentus to typowa firma rodzinna, bez istotnego inwestora zewnętrznego. Obcy nic nie dostaną, jeśli taka będzie wola rodziny.
    > Znam takie firmy i trzymam się od nich z daleka.

Znam tą spólkę, znam akcjonariat.
    Widzę jak firma jest prowadzona i przez kogo.
    Rodziny starannie inwestują i pracują ,aby firma rozwijała się i przynosiła korzyśći.
    Co do kursu i podziału zysku to nie masz racji. Dywidenda jest korzystna tym rodzinom .
    Przy podziale większość kasy trafiłaby do nich.Przeanalizuj.!
    To jest gpw i na razie jest to niemożliwe ?? Przyjdą inne czasy, które zmienią dużo.
    Dodam kurs poszybuje i osiągnie wartość godziwą.
    Kto co omija i jak inwestuje , das ist schon seine private Angelegenheit
    Pozdr.
    Czy będzie kiedyś dywidenda na Patentusie czy zainwestują zgromadzone środki . W 2019 zarobili około 14 milionów to jest prawie 0,5 zł na akcję a kurs w granicach 1,15 . Zarabiają w zasadzie rok w rok. Technicznie ciekawa sytuacja na Patentusie bo są w trendzie wzrostowym od prawie pięciu lat. Co prawda trend wolny, ale ostatnio krótkoterminowo przyspieszył i może być ładne wybicie i testowanie 1,7 zł. Pozdrawiam.
    Ps.
    Tak przy okazji wyceny rynkowe Famur, MOJ , Patentus śmiesznie niskie. Myślę, że należą się im solidne wzrosty.
    Ze spolek przywolanaych ja tam wole MOJ i FSG ktory jest jego wlascicielem i firma globalna, co ma duze znaczenie w przypadku zaplecza gornictwa, gdyz jest ono niemodne w Polsce, a w takich Chinach wrecz przeciwnie.

W Chinach FSG planowal pwprowadzic na gielde spolke-corke. Na powiazaniach spolki-matki spolka-corka ma szanse zkorzystac (i jako podwykonawca zamowien Fasinga i - kto wie - moze bezposrednio).

To po 1.40 na K to nie ukryte stoi?

Ja na wszelki wypadek mam wszystkie trzy:)
  • Re: Moj a Patentus Autor: ~00 [5.173.105.*]
    Ja mam 200 szt moja żeby nie stracić z pola widzenia
  • Re: Moj a Patentus Autor: jmalec [188.252.0.*]
    Dnia 2020-07-04 o godz. 17:23 ~Mario napisał(a):
    > Dnia 2020-07-03 o godz. 10:33 jmalec napisał(a):
    > > Patentus to typowa firma rodzinna, bez istotnego inwestora zewnętrznego. Obcy nic nie dostaną, jeśli taka będzie wola rodziny.
    > > Znam takie firmy i trzymam się od nich z daleka.
    >
    > Znam tą spólkę, znam akcjonariat.
    > Widzę jak firma jest prowadzona i przez kogo.
    > Rodziny starannie inwestują i pracują ,aby firma rozwijała się i przynosiła korzyśći.
    > Co do kursu i podziału zysku to nie masz racji. Dywidenda jest korzystna tym rodzinom .
    > Przy podziale większość kasy trafiłaby do nich.Przeanalizuj.!
    > To jest gpw i na razie jest to niemożliwe ?? Przyjdą inne czasy, które zmienią dużo.
    > Dodam kurs poszybuje i osiągnie wartość godziwą.
    > Kto co omija i jak inwestuje , das ist schon seine private Angelegenheit
    > Pozdr.

Mam spore doświadczenie z firmami rodzinnymi w Polsce. Podkreślam w Polsce, bo np. w Niemczech firmy rodzinne są potęgą ale też są profesjonalnie zarządzane. W Polsce też są takie, ale dotyczy to mniejszości.
    Słowem kluczem w Twojej wypowiedzi jest "większość", w tym przypadku dywidendy, która miałaby trafić do rodziny. Ale im właśnie żal tej mniejszości, która trafi do obcych. Są przecież sposoby, żeby zapłacić sobie z pominięciem akcjonariuszy mniejszościowych.
    Odpowiedz na pytanie - dlaczego ta firma nie płaci dywidendy? i czy kiedyś zapłaci? I dlaczego żaden poważny inwestor jej nie chce?
    Odpowiedzi na te pytania chyba wyjaśnią "nierozsądnie niski" kurs ich akcji. Ale jeśli inwestowanie jest sprawą prywatną to po co takie forum, wszak de gustibus non est disputandum, 
    Jezeli spolka nie placila przed pandemia to nikt nie oczekuje ze zacznie placic akurat teraz.

W sumie nie wiem czy to byl post do MOJ czy do innej spolki. Moim zdaniem wladze MOJ dobrze nia zarzadzaja.
  • Re: Moj a Patentus Autor: jmalec [91.232.46.*]
    To była odpowiedź dotycząca Patentusa. Faktycznie niepotrzebnie mieszamy tutaj te wątki. Ale swoją drogą na całkowity brak dywidendy przez dłuższy czas mogą sobie pozwolić gwiazdy typu Tesla lub spółki innowacyjne. O pozostałych źle to świadczy. W przypadku małych spółek może świadczyć, że mają inne sposoby wynagradzania zarządu i "swoich"
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [5.184.198.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
[x]
MOJ 1,41% 1,44 2025-11-06 09:01:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.