• analiza techniczna - czas zakupow?? Autor: ~Mondzi [94.254.172.*]
    link 
    i co o tym myslicie? Kiedy rakieta w gore? Rynek tego nie widzi??
  • Re: analiza techniczna - czas zakupow?? Autor: ~AS [80.54.46.*]
    A na jakiej podstawie uważasz, że Rynek (póki co), czegoś tu nie widzi ...?

Przykładów spółek w identycznych układach mogę podać 15.
    A wiele z nich ma sporo lepsze wskaźniki.
    Sam mam kilka z NWG włącznie.

Wybijając opór nakupili za około 1mln. a przecież też ktoś w tym czasie wychodził.
    Ktoś zabrania kupować ?
  • Re: analiza techniczna - czas zakupow?? Autor: ~Mondzi [94.254.172.*]
    podziel sie prosze co kupic?

Jakubas to biznesmen na skale swiatowa i wg mnie to dzieki niemu ta spolka jest w miejscu w jakim sie znajduje.
  • Re: analiza techniczna - czas zakupow?? Autor: ~PPP [85.193.222.*]
    Dnia 2020-07-02 o godz. 10:37 ~Mondzi napisał(a):
    >link
    > i co o tym myslicie? Kiedy rakieta w gore? Rynek tego nie widzi??

Rynek widzi, bo obroty z mikroskopijnych (1-3 tys /sesję) wzrosły do zauważalnych (10-20 tys /sesję).
    Wybicie ponad szklany sufit zrobiono raptem milionem złotych. Milion to dużo dla bardzo drobnych i mało dla średnich. Dla dużych temat pomijalny. Dlatego "rynek" widzi ale to rynek drobnych i średnich.
    link 

Jak wspomniałem wybicie zrobiono kwotą 1 mln zł. A kurs utrzymuje się dzięki wymianom - dotychczas za kwotę około 2 mln zł.
    Sam zobacz, spadek COVID-19 wywołało 50 tys akcji. Powrót do ceny 20 to tylko 10 tys akcji. Powrót do ceny 23 zł z tąpnięcia COVID-19 to dalsze 30-40 tys akcji. Czyli teoretycznie klasyczny "V" nawet na obrotach. Wyszło na zero.

Zmiana to dopiero przebicie szklanego sufitu powyżej 24,3-24,7 zł. Wychodzili mali inwestorzy, którzy albo kupili w ostatnich 2-3 latach po 14-18 zł lub po tąpnięciu COVID-19 po 17-19 zł i mają super zysk, albo mieli średnią w okolicach 19-20 (a była ich masa) i mieli już dość czekania 5 lat na solidny zarobek, a dysponując pulą np. 20-50 tys akcji nie mieli okazji tego sprzedać w dobrej cenie bez wywołania większych spadków. Przecież obroty przez całe kwartały były jak na "warzywniaku". Niech nas nie mylą statystyki kwartałów, bo wynikają z pakietowych, klasycznie umówione transakcji wykonywanych zazwyczaj na odpowiednio wytworzonych dużych spreadach, by nie uronić akcji z umówionej transakcji. Publikowałem dziesiątki takich transakcji w ostatnich latach wiec zniechęcam do zbędnych polemik mających temu zaprzeczyć.

Moim zdaniem w czerwcu wymieniła się zauważalna część drobnych graczy i średnich inwestorów. To dobrze.
    Teraz, to już jest odświeżony rynek, ale nadal bardzo drobny.

• Re: analiza techniczna - czas zakupow?? Autor: ~Mondzi [94.254.172.*]
    na razie tylko 1,5% wzrostu od mojego komentarza. licze na 15% do konca tygodnia. a wy?
  • Re: analiza techniczna - czas zakupow?? Autor: ~Jas [5.172.255.*]
    Też liczę na pod 30 ale kiedy niewiem, może ewentualne info o dywidendzie byłoby impulsem

Bawienie się w takie prognozowanie, to czysty okultyzm, ale od strony technicznej sam widzę podłoże pod taką możliwość :)
    Jeśli obecny ruch to coś ala "flaga" ( konsolidacja w jej ramach nie powinna trwać dłużej niż ok 3tyg.) to jest szansa na ruch kierunkowy w ciągu nawet najbliższych sesji.
    Lepiej niech ktoś powie czemu Elzab tak dziś rośnie xd :]
    Jako "analfabeta ekonomiczny" a z AT już w ogóle tuman, odpowiem, że z kresek taki wystrzał nie wynikał, a Elzabu jakoś nie da się porównywać Newagiem. Ale można się bawić:
    Elzab: FF - 11%, C/Z przed dzisiejszymi wzrostami wynosił około 13,5 - dzisiaj po sesji 17,5
    Po majowym raporcie zyski i inne wskaźniki r-r tam urosły o około 160%. Musiało wiec chodzić o jakieś inne zdarzenie fundamentalne albo zagrywkę na małym FF. Zobacz zrobiono to kwotą raptem 270 tys zł. Całe nic. U nas tak się nie da.

Na Newagu FF 16% (tez podobnie blisko). Za to w zasadzie wszystkie wskaźniki (poza C/WK) są o niebo lepsze niż na Elzab a r-r liczone nawet w tysiącach %. Co najważniejsze przychody i potencjalne zyski są ustabilizowane na bardzo wysokich - rekordowych poziomach przez kolejne 2 lata, a w tym czasie trudno zakładać, że firma nic nowego nie wygra. Moim zdaniem w ciągu 18 miesięcy wygra jeszcze co najmniej za 2 miliardy, bo ma produkty i spryt. Już obecnie zyski na 2020 są szacowane na około 140-155 mln netto. A firma zmierza do obrotów 1,2 - 1,3 mld rocznie w 2020-2021 i docelowo 2 mld w latach następnych... No to sobie policzmy potencjalne zyski przy marżach brutto około 20%

Nie wiem o co chodzi na Elzab, ale nie mam nic przeciwko temu, aby na naszej spółce wskaźnik C/Z wynosił na koniec tygodnia tyle, ile ma Elzab lub chociaż 13,5 z wczoraj.

Oczywiście, że z kresek były na to wielkie szanse i nie dlatego, że piszę komuś na opak, albo dlatego ze dziś odpaliło, ale dowodem, ze tak zakładałem jest fakt, ze sam miałem walor.
    Kupiłem 2 miesiące temu i sprzedałem .... parę dni temu :))) LoLL, tuż przed odpaleniem rakety, na którą tyle czekałem... :)
    Na Rynku trzeba mieć duże poczucie humoru.
    Zmęczył mnie 3-krotny false-breakout, ale konsolidacja zdradzała wszelkie oznaki siły bez kropki nad "i"

link
    To są konsekwencje nietrzymania dyscypliny.
    Wyszedłem niemal dokładnie na "0" i to mam na obronę.
    Ale sprzedałem, gdy nie padł wg. moich zasad sygnał sprzedaży, i to jest karygodny błąd.

Chciałem przerzucić $ na mocno rozgrywane tematy, których ostatnio było multum.
    Papier na tle rynku słabo odrabiał straty po korona-wirusowych spadkach, gdzie wiele spółek porosło o 100% i więcej.

Do "analizy analiticznej" kolegi o wskaźnikach i rozmiarach strach się odnosić.
    On to pisze naprawdę.
    13 albo 19 ?
    A na CDR c/z chyba juz 150 i co?
    A jak bedzie 170 to zawieszą spółkę i zabronią kupować?

Ktoś się pozycjonuje na walorze, kto wierzy, że jeśli nawet najbliższe 2 kwartały będą słabe, to jak wyjdzie ten biznes kas wirtualnych nawet w xx procencie, to spółka zarobi dużo. Tyle.
    Z płynącą falą nie dyskutuj.
    Płyń razem z nią.
    Zawijaj $, albo uciekaj jakbyś widział oznaki paskudnego załamania, aby wyjść na swoje.
    Zawsze to lepiej niż nie sprzedać gdy uderzenie poszło w dół :))
    Póki co, jesteś po właściwej stronie rynku.

Okolice 7 albo i 10 (nie od razu) zupełnie mnie tu nie zdziwią.
    Sam może będę szukał wejścia na korekcie.

• Re: analiza techniczna - czas zakupow?? Autor: ~ToMike [194.181.129.*]
    Kto wie może sie rzeczywiscie szykuje podobna hossa na papierze jak kilka lat temu .Pobudki pewnie podobne. Teraz wirtualne kasy , kiedyś konieczność zakupu kas fiskalnych przez nowe grupy zawodowe (taksówkarze, fryzjerzy itp). To jest impuls czy też wahadło rynku zazwyczaj przesadne zarówno w górę jak i w dół. Trudno do końca patrzec na wskaźniki. Przykładem obecnie sa np spółki tzw Covidowe. Kilka lat temu na elzabie fajnie zarobiłem teraz trochę o spólce zapomniałem i być może przeoczyłem. Z drugiej strony po marcowym krachu okazji inwestycyjnych było multum a budżet przecież nie jest z gumy ;). Ja osobiscie zakupiłem Torpol, Lentex, Vigosys,Oponeo, Grupe Azoty i troche wbrew temu żeby wchodzić w spółki "polityczne" Bogdanke i Eneę. Jestem bardziej niz zadowolony więc tego Elzabu mi nie żal.Pewnie każdy z inwestorów mogłby podać swoje inne spółki o podobnej stopie zwrotu Mam oczywiscie tez Newag i na prawde nie widze przyczyn do zmartwień. Spółka idzie w dobrym kierunku,pewnie będzie dywidenda. A że nie ma takich wystrzałów jak na np Elzabie ? Do tego czasami potrzebne są dodatkowe impulsy. np czysto teoretycznie - chęć zakupu newagu przez Siemensa czy np przejęcie przez Newag np pesy hehe. Tylko że wydaje mi sie że takie wzrosty po 20-30% rocznie w trendzie kilkuletnim są zdrowsze niż powiedzmy 3 długie białe świece a potem huśtawka która nie każdy inwestor może emocjonalnie wytrzymać. Pozdrawiam
    W najlepszych czasach Elzab eksportował na Węgry i to duży wpływ miało (chyba)oprócz rynku krajowego. A kasy wirtualne to jak się nie mylę oprogramowanie które można wgrać nawet na tableta, niewiem czy na tym nie mogą nawet stracić?
  • Re: analiza techniczna - czas zakupow?? Autor: ~Ech [31.2.80.*]
    Szkoda, że Newag nie eksportuje do Węgier.
    A jak tam przetargi w Czechach? Coś tam było z 60 EZT ami lub SZT-ami. Newag chyba startował.
    @AS, taką krytykę szanuję.
    Pozdrawiam
[x]
NEWAG 0,56% 108,60 2026-05-20 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.