Tak - wzrost Marzy brutto do ponad 20% jest super wiadomością.
Jest szansa na zysk za pierwszy kwartał. Wcześniej podawali wstępne przychody za 1Q na poziomie 39 mln. Wzrost marzy brutto, ciecia kosztow sprzedaży i ogólnego zarządu (m.in. istotnie zarzad ograniczył wynagrodzenie), mniejszy koszt obsługi długu dzięki częściowej spłacie kredytu.
EBITDA za 1Q będzie pozytywna (chyba pierwszy raz w historii spółki od IPO), jest spora szansa na zysk z działaności operacyjnej a może nawet i zysk netto za 1Q (chociaż tu wątpię).
No i rekordowe przychody za 1Q, gdzie pierwszy kwartał był zawsze najgorszy - realne jest przekroczenie 300 mln za cały rok. Co dawałoby EBIT na poziomie 20 mln, a EBITDA około 35 mln.
Z jakim mnożnikiem EV/EBITDA chodzą takie spółki? 8-10? Przy 10 dawałoby to EV 350 mln. Korygując o dług, dawałoby to wycenę 290 mln. A jaki mamy teraz market cap? :) 100 mln? Upside prawie 3x :).
Ciekawe czy podadzą wstępne przychody za 2Q zaraz.
Zaraz będą ogłaszać zwyczajne walne - ciekawa jaka role odegra Krzysztof z drużyna.
Widzę rzeczowy komentarz, więc również się rozpiszę :)
Tak jak wspomniałeś, pozytywnym faktem jest obniżenie kosztów odsetkowych o 1 mln zł w porównaniu do roku poprzedniego. Koszty sprzedaży w końcu istotnie zmalały, pytanie jest czemu były tak wysokie w poprzednich latach :)).
Mnożnik EV/EBITDA na spółkach produkcyjnych to około 7-8x. Co nie zmienia faktu, że jest nadal mocny potencjał do wzrostów.
Co do walnego, szczerze mówiąc możliwe jest odwołanie obecnego Zarządu. Jeśli nowa ekipa dogada się z funduszami i przedstawi im swoja wizję to na pewno ich poprą. Patrząc jak przez ostatnie lata zarządzany był Libet - dobre wyniki za 3 kwartały, a później chroniczne księgowanie sporych kosztów w 4 kwartale każdego roku to chłopaki mają szanse zmienić władzę w spółce. Mogą z niej zrobić albo maszynkę do robienia kasy i dywidend lub wszystko w niej poukładać i sprzedać za dobre pieniądze inwestorowi strategicznemu (poprzez wezwanie i zapewne cenę dwa razy wyższą od obecnej :)).
Średnią mam 55 gr na papierze i zastanawiam się czy nie dobrać jeszcze :).
Gratuluje niskiej średniej. Ja wchodziłem na fali po ESPI o wstępnych wynikach rocznych, chyba pierwsze pakiety po 60 groszy, ale potem systematycznie dobieralem i średnia mam pod 0,9 PLN.
Tak - wzrost Marzy brutto do ponad 20% jest super wiadomością.
Jest szansa na zysk za pierwszy kwartał. Wcześniej podawali wstępne przychody za 1Q na poziomie 39 mln. Wzrost marzy brutto, ciecia kosztow sprzedaży i ogólnego zarządu (m.in. istotnie zarzad ograniczył wynagrodzenie), mniejszy koszt obsługi długu dzięki częściowej spłacie kredytu.
EBITDA za 1Q będzie pozytywna (chyba pierwszy raz w historii spółki od IPO), jest spora szansa na zysk z działaności operacyjnej a może nawet i zysk netto za 1Q (chociaż tu wątpię).
No i rekordowe przychody za 1Q, gdzie pierwszy kwartał był zawsze najgorszy - realne jest przekroczenie 300 mln za cały rok. Co dawałoby EBIT na poziomie 20 mln, a EBITDA około 35 mln.
Z jakim mnożnikiem EV/EBITDA chodzą takie spółki? 8-10? Przy 10 dawałoby to EV 350 mln. Korygując o dług, dawałoby to wycenę 290 mln. A jaki mamy teraz market cap? :) 100 mln? Upside prawie 3x :).
Ciekawe czy podadzą wstępne przychody za 2Q zaraz.
Zaraz będą ogłaszać zwyczajne walne - ciekawa jaka role odegra Krzysztof z drużyna.
Takie wrogie przejęcie byłoby ciekawa rozgrywka na tym nudnym polskim parkiecie - pierwsze strony pudelka biznesu gwarantowane :). Przy niskim FF byłoby to niezle paliwo dla spekuly, która przy okazji właśnie Krzysztof przyciąga :).
Nic to.. napięcie rośnie. Rozpoczynamy kolejny akt.
Gratuluje niskiej średniej. Ja wchodziłem na fali po ESPI o wstępnych wynikach rocznych, chyba pierwsze pakiety po 60 groszy, ale potem systematycznie dobieralem i średnia mam pod 0,9 PLN.
Takie wrogie przejęcie byłoby ciekawa rozgrywka na tym nudnym polskim parkiecie - pierwsze strony pudelka biznesu gwarantowane :). Przy niskim FF byłoby to niezle paliwo dla spekuly, która przy okazji właśnie Krzysztof przyciąga :).
Nic to.. napięcie rośnie. Rozpoczynamy kolejny akt.
Również gratuluję średniej, poniżej złotówki to wciąż piękny zysk :).
Papier na Libecie jest mocno wyzbierany, widać to po strukturze akcjonariatu, a zapewne jeszcze sporo jest podprogowo (dla tych nie w temacie, poniżej 5% nie raportuje się stanu posiadania). Trochę szkoda, bo jutro pewnie byłaby jazda z 20-30% w górę, ale z drugiej strony lepiej mieć stabilną spółkę,a nie codzienny rollercoaster na kursie :).
Matematyka jest prosta, obecna struktura akcjonariatu: Lybet 27,0%
NN OFE 10,4% PKO BP OFE 9,6%
Robert Kijak 7,9% Krzysztof Moska 5,4%
Po dodaniu głosów tych dwóch Panów oraz funduszy wychodzi nam 33,3% akcjonariatu vs 27% Lybet :) Główne pytanie kto siedzi podprogowo i w jakich ilościach :).
Troszkę za wcześnie pytanie. Tutaj idzie wszystko w bardzo dobrym kierunku,ale jeszcze trzeba czasu. Walne chyba, gdzieś pod koniec lipca i wtedy myślę wyłożą karty. Spora część talii jest znana, ale np. ilość Pana Moski pewnie trzeba liczyc x3-4. Tak zakładam. Jak będzie dalej, zobaczymy. Papier przyszłościowy. Jest jeden mały problem, jak odniesię sie do wszystkiego Lybet. Czy odda papier po dobroci, czy będą stawać okoniem. nie wiem czy spekuła tutaj wejdzie. Boją się Pana Moski. Zresztą wiem z wcześniejszych doświadczeń Pan Moska nie ludzi się dzielić :) Jak będziesz cierpliwy, to jest duża szansa zarobić tutaj fajne pieniądze. Spora cześć inwestorów nie lubi długo trzymać papier, a w przypadku Pana Moski to jest warunek. W skrócie trzymać, obserwować :)
Teoretycznie sprawozdanie powinno być zatwierdzone w ciągu 6 miesiecy od dnia bilansowego, czyli w tym przypadku do 30/6. Ale za przewiezienie tego terminu nie ma sankcji.
Ogłoszenie o zwołaniu walnego musi być minimum 3 tygodnie przed walnym. Wcześniej jeszcze RN musi się spotkać i podjąć pare uchwał, które będą przedstawione na walnym.
Zatem najwcześniej końcówka lipca.
Krzysztof, jako że ma 5%, też może zwołać walne i zaproponować uchwały