Przecież nie było żadnej skargi. Skąd takie info? Była tylko możliwość wniesienia odwołania od wyników przetargu. Do tej pory nie ma info, żeby ktoś takie odwołanie wniósł.
"[...] niniejszym ogłaszam zawieszenie zapytania ofertowego w związku z przyjęciem skargi dotyczącej tego przetargu konkurencyjnego do rozpatrzenia przez Komitet Arbitrażowy (CAC) stanu Rosatom Corporation w dniu 16 czerwca 2020 r. Wznowienie tego zakupu nastąpi po rozpatrzeniu reklamacji przez Komitet Arbitrażowy Rosenergoatom Concern JSC"
Nie mogę znaleźć terminu rozpatrzenia. Patrzyłem tylko na statystyki rozpatrywanych skarg z lat ubiegłych, przez tych właśnie arbitrów i wyglądało na to, że w większości odrzucali skargi.
We wcześniejszych postach wrzuciłem listę innych oferentów w tym przetargu na Akkuyu.
W każdym razie, z protokołu (8 czerwca) wynika, że (cytuję na podstawie google translator):
"11. Na podstawie wyników oceny i porównania wniosków o dopuszczenie do udziału w zamówieniu, każdemu wnioskowi, na podstawie zdobytych punktów, przypisywane są następujące miejsca (wniosek o udział w zamówieniu, który jest oceniany z największą liczbą punktów, to przypisane pierwsze miejsce):
Place Reg. ETP Application Number Bidder 1 8632179 APS Energia S.A. 2 8646968 Peace Atom JSC 3 8553129 JSC "Inverter Plant" 4 8499935 JSC RASU 5 8640925 NPK Elliron CJSC
12. Na podstawie wyników oceny i porównania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu komisja przetargowa postanowiła uznać APS Energia SA (adres: 05-126, Польша, ul. Strużańska 14, Stanisławów Pierwszy) z ceną ofertową 21 767 400 (dwadzieścia jeden milionów siedemset sześćdziesiąt siedem tysięcy czterysta) 00 centów amerykańskich bez VAT. Wyniki głosowania członków Komitetu Zamówień: tak - 7 głosów; nie - 0 głosów; wstrzymali się - 0 głosów."
No cóż wynika z tego że jest nikła szansa aby poszło coś nie tak, umowa Aps została jednomyślnie przez skład złożony z co najmniej kilku osób. Powinno być grubo, pierwszy wpływy next year w międzyczasie drugi duży kontrakt i spółka wchodzi na inny level