Nie do konca bo sprzedajacych jest dokladnie tyle co kupujacych.
Mysle ze wyskakuja z papieru ci co przez lata przyzwyczaili sie do kursu okolo 1pln i teraz cena podskoczyla i sie boja ze spadnie.
Nie powiem tez sie boje co bedzie dalej ale to jest polowa wartosci godziwej dopiero. Mam tez inne papiery w portfelu, albo podobnie niedowartosciowane albo mniej i je trzymam to mialbym MOJa wywalac ktory jest w takim silnym trendzie??? +15% to nawet trudno nazwac konsolidacja, korekta tym bardziej. Po 4pln sie zastanowie czy liczyc na dalsze wzrosty techniczno-spekulacyjne czy zredukowac i zabezpieczyc zysk. Do tego poziomu jest jeszcze 100%. I calosci na pewno po 4zl nie oddam.
No i ktos przez 3 godziny handlu kupil akcji za 2/3 mln pln. Mysle ze prawie caly obrot to zmiana rak a nie obracanie papierem przez tego samego gracza. Wiec kupil (na wzroscie) po to zeby zarobic. Imho wzrasta szansa na wzrosty spekulacyjne na tym papierze. Spekulacyjne w przyszlosci bo wszytko ponizej wyceny godziwej to wzrosty fundamentalne.
Korben co masz w portfelu?. ja mam Azoty (długoterminowo) PKP Cargo (długi termin) Biomed na kritko, Biomaxima na krótko, Mercator na ponad rok, Data Walk raczej na rok, TEN SG i Movi Game mam i obserwuje, Obserwuje Getin, KGHM, PKN no i banki bo spadły mocno ale odbicie pewnie dopiero w drugim roku.
Ja raczej nie kupuje na okres czasu tylko pod poziom docelowy, ktory potem uaktualniam na podstawie informacji i wynikow. Mam:
MOJ (MOJ przede wszystkim, bo pozycja urosla w portfelu a i w miedzyczasie usrednialem) - licze na wzrost fundamentalny o ponad +100% od dzisiejszej ceny albo +kilkaset % spekulacyjnie. Po obrotach dzis mysle ze beda wlasnie wzrosty spekulacyjne
ASB - +100%, powinien zyskac na koronawirusie, dzisiaj dal info ze zyskuje, kurs prawie nie zareagowal
INK - +100%, najlepsza z budownictwa (wole to od nieruchomosci)
PUE - +50 typ na spokojne wzrosty
APE - zredukowany, to co zostawilem mam za darmo, +50 jak podpisza wygrany kontrakt i wiecej jak beda nowe kontrakty, spekulacyjnie moze byc wiecej
Obserwuje albo obserwowalem:
ENA - najlepsza duza energetyka, kusi i straszy
SAN - najlepszy bank, tez mysle ze kiedys przyjdzie czas na banki
ZAP - mialem nawet zlecenie, ale nie weszlo, wolalem od PCE