Czesc. Po analizie sytuacji wnioski nasuwają się same. Wzrosty zostały napędzone przybyciem fali spekulantów na ten walor. Klasyczne przewalanie z wora do wora i podbitka. Tym łatwiej o to że niewiele jest akcji w obrocie i mało kapitału trzeba żeby tak obracać. Ubrali ludzi powyżej 4 zl i uciekli. Duzi nie wchodzą bo czekają na sprawdzone już informacje a jak będzie trzeba to wejdą i po 10 zł - co także będzie dobrą inwestycją w spółkę jeśli ta przyniesie zysk rzędu 1 zl na akcję w przyszłości. Jeśli chodzi o kontrakt - nie mówcie hop bo to nie jest pewne. Konkurs wygrali ale procedura odwoławcza teraz ruszy. Nie wiadomo jak się to skończy i kto mocniej smaruje... To są interesy międzynarodowe co sugeruje że może być jakiś nacisk polityczny by tego polska spółka nie robiła. To tak na chłodno. Obym się mylił i wszystko było dobrze. Na razie radzę wstrzymać się na chwilę z jazdą w kosmos z kursem bo sami pompujecie spekulantom balonik.
Jakby mieli tego kontraktu nie robic to by go nie wygrali. Dlaczego nieprzychylna polityka miedzynarodowa mialaby zaczac dzialac akurat teraz? Skoro wygrali to (prawie na pewno) beda realizowac. Mozliwosc odwolania konkurentow jest ale grozi raczej opoznieniem (2 tygodnie?) niz zablokowaniem go.
Często konkursy, castingi, rekrutacje itd itp. robi się po to aby sprawdzić rynek i jego możliwości. Bardzo dobra baza informacji ktorej potrzeba. Konkurs nie jest żadnym wyznacznikiem tego że ktoś dostanie kontrakt. Co innego przetarg. Tam się już pojawiają konkretne zapisy. To dla tych co nie wiedzą. Kupujcie nawet za 10 zl nikt Wam nie broni. Pa.
Wychodzi na to, że to nie pierwsze takie ich przedsięwzięcie. Więc mają doświadczenie przy współpracy i zaopatrzeniu tego typu projektów.
Tu jest wyraźnie użyte słowo przetarg nie konkurs. Więc chyba wiedzą w czym startowali.
https://www.biznesradar.pl/a/91152,oferta-aps-energia-zostala-uznana-za-zwycieska-w-przetargu-ao-koncern-tytan-2
A to zmienia postać rzeczy :)
Nie mniej jednak niech mi ktoś wytłumaczy po co kupował ponad 4 zł żeby sprzedawać z ponad 20 procent straty wiedząc że wróci na 5. Taka spółka jest na long a nie na wywalanie w ten sam dzien. Waliły stop lossy aż przykro było patrzeć...
Popłoch na Wig będzie. Jak Wig traci zawsze mniejsi idą w górę. Bo gdzie przenieść kapitał? Tam gdzie się szybko zarobi. Ja zamykam wszystko na Wig jutro i jazda na energię, bio i gaming.
A kiedy ostatnio indeksy w USA były na takich minusach, jak dzisiaj? S&P500 leci już na minus 5%, USD się gwałtownie umacnia do PLN. Jak myślisz, które walory najbardziej jutro oberwą na GPW? Do tego piątek...
Dnia 2020-06-11 o godz. 19:01 ~Korben napisał(a): > Niekonieczne, w srode WIG20 i WIG spadly a APE zrobil +50%
Chodzilo mi o wtorek a nie srode.
Natomiast na dzisiaj spodziewam sie otwarcia APSENERGY na minusie - slabe rece sa nerwowe, a zamkniecia juz na plusie - co bedzie znaczylo ze sroda to byla korekta w biegu. Dla calego WIG otwarcie na minusie (ale nie -5% tylko znacznie mniej) i zamkniecie na niewielkim minusie. Dzisiaj swiat bedze korygowal wczorajsze spadki, w tej chwili futy w US i UE rosna , amerykanskie sa na ladnym plusie, europejskie do otwarcia GPW moga tez byc juz na plus. W dobrym momencie nam wolne wypadlo.
Dnia 2020-06-12 o godz. 08:10 ~Korben napisał(a): > Natomiast na dzisiaj spodziewam sie otwarcia APSENERGY na minusie - slabe rece sa nerwowe, a zamkniecia juz na plusie - co bedzie znaczylo ze sroda to byla korekta w biegu. Dla calego WIG otwarcie na minusie (ale nie -5% tylko znacznie mniej) i zamkniecie na niewielkim minusie. Dzisiaj swiat bedze korygowal wczorajsze spadki, w tej chwili futy w US i UE rosna , amerykanskie sa na ladnym plusie, europejskie do otwarcia GPW moga tez byc juz na plus. W dobrym momencie nam wolne wypadlo. >
Ma sie to wyczucie rynkow i spolek :) Troche slabsze zamkniecie szerokiego rynku niz sie spodziewalem ale reszta w punkt! APE przeszedl z spadku we wzrost, WIG i WIG20 otwarly sie na spadkach znacznie mniejszych niz 5% i zamknely wyzej.
Ja przytuliłem jeszcze 2ooo po 3.12 z rańca. Trochę mnie RSI martwi. Ale mam nadzieję że przy takich wynikach i dobrym fejmie, kurs będzie do końca roku powyżej 10.
10 zł jest jak najbardziej realne. Umowy są ogromne ,a przy 10 zł kapitalizacja będzie na poziomie 250 mln zł ,co da C/Z 25 czyli wskaźniki będą przyzwoite. Oczywiście C/Z jest za rok 2019
Akcji mało ,dywidenda jest ,prowadzą biznes w dobry sposób. Tylko cierpliwie czekać. Ja jestem 100% do przodu ,ale nie mam zamiaru wywalać.