• Efekt walne- mobilizacja Autor: ~jack [31.60.50.*]
    Wszystko w naszych rękach!

wszyscy posiadający akcji powinni zadeklarować obecność na WZA, osobiście lub przez pełnomocników. Ja będę osobiście, będę też pełnomocnikiem jednego akcjonariusza.

Podjęcie uchwały w sprawie emisji akcji z prawem poboru wymaga większości kwalifikowanej 75% GŁOSÓW ZA UCHWAŁĄ. Z uwagi na stosunkowo rozproszony akcjonariat spółki, finalny kształt uchwały w sprawie emisji w dużej mierze może zależeć od ich aktywności na walnym zgromadzenie. Warunkiem jest aby osoby zainteresowane uczestnictwem w obradach, zgłosiły w swoich biurach maklerskich zamiar udziału w nieprzekraczalnym terminie do dnia 17 czerwca 2020 r

dlatego obecność i sprzeciw jest tak ważny. Bez emisji papier będzie rósł do 8 PLN, z emisją spadnie do 1 PLN.
  • Re: Efekt walne- mobilizacja Autor: ~Mirek [109.173.138.*]
    Zdecydowanie popieram. Każdy kto nie chce być okradziony powinien blokować akcję i jeśli nie może być osobiście dać pełnomocnictwo SI na adres: interwencje@sii.org.pl. Lub komuś innemu.
    Drugą kwestią jest jak głosować z akcji emisji EE (warunkowo dopuszczonej)?
    Moim zdanie skoro sąd je zarejestrował można z nich głosować, trzeba mieć chyba potwierdzenie od notariusza
    Jeśli jest na pokładzie jakiś prawnik to może podpowie co zrobić z tymi akcjami??
  • Re: Efekt walne- mobilizacja Autor: ~Mirek [150.254.157.*]
    Przypominam do jutro 16.06 można zgłaszać się do biur maklerskich o zablokowanie akcji na NWZA. Wydanie zaświadczeń wydawane będzie 17.06. Dopominajcie się również o blokowanie akcji serii EE (nowe akcje).
  • Re: Efekt walne- mobilizacja Autor: ~Mirek [150.254.157.*]
    Dla wszystkich, którzy chcą wziąć udział w NWZ Efektu, a warto (!), a w szczególności z akcji serii EE, których jest najwięcej (to one rozstrzygną o wynikach głosowania), musicie złożyć do swoich domów maklerskich najpóźniej w środę 17 czerwca 2020 r. w godzinach pracy następującą dyspozycję. Zróbcie to kanałami elektronicznymi lub pocztą wewnętrzną lub przez telefon lub pisemnie, ważne by było tak 1:1 [jeśli macie kilka rachunków, podajcie ich numery; w ostatnim akapicie wpiszcie swój adres e-mail]. Warto byłoby żebyście odebrali tak wystawione zaświadczenie osobiście lub pilną drogą korespondencyjną od waszych domów maklerskich by móc go przekazać Waszym pełnomocnikom lub Efektowi w oryginale [o tym później jak będziemy bliżej walnego; będziecie mogli udzielić pełnomocnictw elektronicznych albo SII albo innym akcjonariuszom, którzy przypilnują interesów mniejszości na tym walnym]. I nie dajcie wmówić sobie, że się nie da - macie pełne prawo do uzyskania takiego zaświadczenia na podstawie Art. 406(3) par. 2 kodeksu spółek handlowych):

"Działając jako akcjonariusz Korporacji Gospodarczej „efekt” SA ("Spółka") w związku ze zwołanym Nadzwyczajnym Walnym Zgromadzeniem Spółki ("NWZ") na dzień 2 lipca 2020 r. (dzień rejestracji to 16 czerwca 2020 r.) [rb 17/2020], niniejszym zwracam się do domu maklerskiego o wystawienie mi imiennego zaświadczenia o prawie uczestnictwa w NWZA obejmującym wszystkie posiadane przeze mnie akcje Spółki na moim rachunku(-ach) inwestycyjnym(-ych) [JEŚLI MACIE KILKA RACHUNKÓW, NP. PODSTWOWY, IKE, IKZE, NAPISZCIE NUMERY]. Proszę o wyszczególnienie w treści świadectwa osobno liczby akcji Spółki wprowadzonych do obrotu giełdowego oznaczonych kodem PLEFEKT00018 oraz akcji serii EE oznaczone kodem PLEFEKT00075, które zostały przyjęte do KDPW warunkowo, ale jeszcze nie zostały wprowadzone do obrotu giełdowego i zasymilowane z już notowanymi akcjami Spółki [Rb 26/2020].

Rozróżnienie tych akcji w treści zaświadczenia jest niezbędne, gdyż na liście osób uprawnionych do udziału w NWZ, którą KDPW przekaże Spółce, akcje notowane oznaczone kodem PLEFEKT00018, będą uwidocznione, a akcje serii EE oznaczone kodem PLEFEKT00075 nie będą widoczne i podstawa do ich uwzględnienia będzie właśnie wystawione przez dom maklerski zaświadczenie.

Proszę o przesłanie skanu wystawionego zaświadczenia na mój adres e-mail XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX w formacie pdf bez szyfrowania go hasłem (dokument ten będę musiał od razu przekazać Spółce w celu uwzględnienia wszystkich posiadanych przeze mnie akcji na liście osób uprawnionych do udziału w NWZ).

W przypadku odmowy wystawienia takiego zaświadczenia, proszę o podanie na piśmie powodów takiej odmowy.

Opłatę za wystawie zaświadczenia (zaświadczeń), proszę pobrać z mojego rachunku inwestycyjnego."
  • Re: Efekt walne- mobilizacja Autor: ~Darek [37.248.161.*]
    O. Ty chyba jesteś z jakiegoś porozumienia, że tak nawołujesz na powszechna mobilizacje.
    Oświecę cię, z nimi nie wygrasz.
  • PILNE! Gdzie jesteśmy i co robić? Autor: ~W_samo_południe_8 [109.233.91.*]
    Ja jestem konkretny koleś i krótko podsumuję to co się tu stało od czerwca 2019 r. Wnioski na samym końcu.
    1.       Grupa „niepowiązanych” ze sobą podmiotów przejęła kontrolę nad spółką płacąc wybranym akcjonariuszom znaczną premię ponad rynek (28-35 zł na stare akcje). Czy to były faktyczne ceny czy też faktyczna premia byłą jeszcze wyższa, tego nie wiemy – transakcje były poza rynkiem regulowanym.
    2.       Wezwania dla zwykłych akcjonariuszy mniejszościowych oczywiście nie ogłoszono, bo nabycie akcji miało miejsce prze podmioty „niepowiązane” ze sobą i nie działające ze sobą w porozumieniu.
    3.       Następnie miała miejsce seria transakcji z podmiotami powiązanymi, w ramach których:
    a) Wydzierżawiono oba hotele na rzecz hotelowej spółki córki głównego właściciela. Nikt z nas akcjonariuszy mniejszościowych nie ma wystarczających danych by ocenić czy te transakcje były na warunkach rynkowych i czy były korzystne dla Efektu. Nie wiemy czy Efekt szukał innych najemców i dlaczego nie wystawił hoteli na sprzedaż. W rb zapewniono, że umowa zdejmuje z Efektu ryzyka i przerzuca je na CFI, a czynsz będzie pokrywał koszty finansowe, a spółki będą generować zyski. Umowa nie przewidywała żadnej indeksacji, mimo tego że została zawarta na długi okres, nie podano do publicznej wiadomości jej kluczowych warunków.
    b) Spółka przeznaczyła wolne środki w kwocie 12,1 mln zł na objęcie obligacji swojego głównego właściciela oprocentowane na 5,5%. Nic nie wiemy o standingu finansowym tej spółki, której dług objął Efekt, ani jakie ona płaci innym pożyczkodawcom / obligatariuszom odsetki za swoje zadłużenie.
    c) koronawirus pokazał nam, że umowa z CFI pozbawiła Efekt nie tylko ewentualnego upside’u z hoteli, ale cały downside obciążył Efekt, bo CFI zwyczajnie przestał płacić Efektowi. Nie znamy szczegółów, ale tak należy czytać ogólnikowe komunikaty spółki.
    d) niskie oprocentowanie niezabezpieczonych obligacji CFI, które objął Efekt zostało jeszcze bardziej obcięte do 30.09. Obligacje jak były tak dalej są niezabezpieczone.
    4.       Na dzień przed wigilią nadzwyczajne walne podwyższyło 3-krotnie kapitał w wyniku emisji serii EE w drodze prawa poboru po 1 zł. Prawo poboru nie było notowane, więc Ci którzy nie objęli akcji nowej emisji ponieśli ogromne straty (odjęcie wartości prawa poboru). Ci którzy objęli akcje do dziś nie mogą doczekać się ich notowania na GPW. Znani mi prawnicy twierdzą, że akcje serii EE nie mogą być notowane zanim spółka nie złoży do KNF prospektu emisyjnego i KNF ten prospekt zatwierdzi. O ile zrobić małą emisję poniżej 1 mln euro można było na podstawie dokumentu informacyjnego (w którym były same ogólniki), o tyle już wprowadzenie tych akcji do obrotu bez prospektu jest niemożliwe.
    5.       Nikt z akcjonariuszy mniejszościowych nie ma pojęcia jaka jest kondycja finansowa spółki – ostatnie wyniki jakie znamy są za III kwartał 2019 r.! Ile takich spółek macie jeszcze na GPW? Wyniki roczne poznamy dopiero 30.06., a za IQ dopiero 31.07.
    6.       Tymczasem główni właściciele, chcą podwyższyć kapitał x 10 lub „kompromisowo” x 3, znowu z prawem poboru i znowu po 1 zł! Ma się to stać 1 dzień po tym jak poznamy wyniki za 2019 r., bez możliwości starannego zapoznania się z tymi wynikami, bez dyskusji na walnym o tym (zwyczajne walne jeszcze nie zostało zwołane) i bez znajomości wyników za I kwartał 2020.
    7.       Cele emisji zostały podane bardzo ogólnikowo i rodzą się pytania: czy mamy zbudować kolejne hotele i budynki biurowe po to żeby je następnie wydzierżawić CFI tak by Efekt stanowił centrum kosztów, a zyski trafiały do głównego właściciela?!? A kasę mamy w międzyczasie pożyczyć spółkom z CFI?
    8.       Nie oczekiwałbym żeby prawa poboru nowej emisji były notowane ani nie liczyłbym na szybkie wprowadzenie do obrotu akcji serii EE, a tym bardziej akcji nowej emisji. Kto nie obejmie nowej emisji po 1 zł po raz kolejny zostanie mocno rozwodniony po niskiej cenie, a tym samym oskalpowany, a kto obejmie nową emisję może liczyć na cud. Samo notowanie prawa poboru niewiele zmieni – przy takiej polityce nikt rozsądny ich nie kupi, chyba że głowni właściciele w ramach promocji.
    9.       PODSUMOWANIE:
    I. jeśli ktoś tu liczy, że free-riderstwem (czekaniem aż ktoś inny zrobi porządek, np. jacyś mityczni rycerze na białym koniu lub sama KNF lub samo SII) i coś zyska, jest w błędzie. Trzeba się ruszyć, zarejestrować wszystkie akcji, w tym te nowe serii EE i wybrać się na walne lub udzielić pełnomocnictwa SII lub innym rozsądnym ludziom. Koszt rejestracji akcji na WZ jest żaden (20-50 zł w zależności od biura), a pełnomocnictwo jest za darmo i można go udzielić elektronicznie.
    II. Jak zarejestrować się na Walne ze wszystkimi akcjami? Potwierdzam wszystko to co napisał Mirek – dwa domy maklerskie, w których mam rachunki też to potwierdziły, KDPW również [przeklejam treść 1:1]:
    - Dla wszystkich, którzy chcą wziąć udział w NWZ Efektu, a warto (!), a w szczególności z akcji serii EE, których jest najwięcej (to one rozstrzygną o wynikach głosowania), musicie złożyć do swoich domów maklerskich najpóźniej w środę 17 czerwca 2020 r. w godzinach pracy następującą dyspozycję. Zróbcie to kanałami elektronicznymi lub pocztą wewnętrzną lub przez telefon lub pisemnie, ważne by było tak 1:1 [jeśli macie kilka rachunków, podajcie ich numery; w ostatnim akapicie wpiszcie swój adres e-mail]. Warto byłoby żebyście odebrali tak wystawione zaświadczenie osobiście lub pilną drogą korespondencyjną od waszych domów maklerskich by móc go przekazać Waszym pełnomocnikom lub Efektowi w oryginale [o tym później jak będziemy bliżej walnego; będziecie mogli udzielić pełnomocnictw elektronicznych albo SII albo innym akcjonariuszom, którzy przypilnują interesów mniejszości na tym walnym]. I nie dajcie wmówić sobie, że się nie da - macie pełne prawo do uzyskania takiego zaświadczenia na podstawie Art. 406(3) par. 2 kodeksu spółek handlowych):
    "Działając jako akcjonariusz Korporacji Gospodarczej „efekt” SA ("Spółka") w związku ze zwołanym Nadzwyczajnym Walnym Zgromadzeniem Spółki ("NWZ") na dzień 2 lipca 2020 r. (dzień rejestracji to 16 czerwca 2020 r.) [rb 17/2020], niniejszym zwracam się do domu maklerskiego o wystawienie mi imiennego zaświadczenia o prawie uczestnictwa w NWZA obejmującym wszystkie posiadane przeze mnie akcje Spółki na moim rachunku(-ach) inwestycyjnym(-ych) [JEŚLI MACIE KILKA RACHUNKÓW, NP. PODSTWOWY, IKE, IKZE, NAPISZCIE NUMERY]. Proszę o wyszczególnienie w treści zaświadczenia osobno liczby akcji Spółki wprowadzonych do obrotu giełdowego oznaczonych kodem PLEFEKT00018 oraz akcji serii EE oznaczone kodem PLEFEKT00075, które zostały przyjęte do KDPW warunkowo, ale jeszcze nie zostały wprowadzone do obrotu giełdowego i zasymilowane z już notowanymi akcjami Spółki [Rb 26/2020].
    Rozróżnienie tych akcji w treści zaświadczenia jest niezbędne, gdyż na liście osób uprawnionych do udziału w NWZ, którą KDPW przekaże Spółce, akcje notowane oznaczone kodem PLEFEKT00018, będą uwidocznione, a akcje serii EE oznaczone kodem PLEFEKT00075 nie będą widoczne i podstawa do ich uwzględnienia będzie właśnie wystawione przez dom maklerski zaświadczenie.
    Proszę o przesłanie skanu wystawionego zaświadczenia na mój adres e-mail XXXXXXXXXX w formacie pdf bez szyfrowania go hasłem (dokument ten będę musiał od razu przekazać Spółce w celu uwzględnienia wszystkich posiadanych przeze mnie akcji na liście osób uprawnionych do udziału w NWZ).
    W przypadku odmowy wystawienia takiego zaświadczenia, proszę o podanie na piśmie powodów takiej odmowy.
    Opłatę za wystawienie zaświadczenia (zaświadczeń), proszę pobrać z mojego rachunku inwestycyjnego."
    III. Macie czas na złożenie takiej dyspozycji jeszcze przez cały wtorek 16.06. i w środę 17.06., ale w godzinach pracy waszych domów maklerskich. Zróbcie to kanałami pisemnymi (on-line, przez platformę, e-mailem lub przez tel. nagrywając się lub na piśmie -  w zależności od dm). Jak to zrobicie i nie możecie jechać na walne, napiszcie maila do SII interwencje@sii.org.pl , że się zarejestrowaliście i chcielibyście im udzielić pełnomocnictw, podajcie do siebie kontakt tel., mailowy, adres i liczbę posiadanych akcji (łącznie, osobno stare i nowe serii EE).
    - Ja osobiście na ten moment jestem zdeterminowany by głosować przeciw nowej emisji, dopiero jak poznam i przeanalizuję na spokojnie wyniki za 2019 r. i za IQ, uzyskam odpowiedzi na pytania na zwyczajnym walnym, mogę się zastanawiać i nad emisją. Free float jest na tyle duży, że szanse na zablokowanie emisji są niemałe – zależą głównie od Waszej mobilizacji i frekwencji!
  • Re: Efekt walne- mobilizacja Autor: ~Mi [150.254.157.*]
    W związku ze zbliżający sie Walnym przypominam o tym że można głosować przez pełnomocników lub poprzez Stowarzyszenie Inwestorow Indywidualnych (interwencje@sii.org.pl)

Jeżeli ktoś potrzebuje dodatkowych informacji może napisać na adres (wzaefektsa@onet.pl)
  • Re: Efekt walne- mobilizacja Autor: ~Daniel [37.248.211.*]
    I co z tego. Nic to nie zmieni. Przegłosują co chcą.
  • Re: Efekt walne- mobilizacja Autor: ~Michal [37.30.29.*]
    I jak tam, był ktoś na walnym, jakieś wiadomości ?
  • Re: Efekt walne- mobilizacja Autor: ~ccc [93.176.197.*]
    Zaczeli o 18 godz. jeszcze obradują wygląda to że do białego rana.
[x]
EFEKT -0,94% 5,25 2025-10-01 15:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.