Kolejny pozytywny raport z rzędu co w tej firmie nie zawsze było standardem! Wyniki prawie takie same jak ostatnio wiec w przyszłym tygodniu atakujemy 6zł! Dzisiaj sprzedałem PGE po 7.60 i zamieniłem na SGN. NIE ŻAŁUJĘ!
Raport na 4 z minimalnym plusem , zaczyna być powtarzalność wyników ( zaznaczmy - dobrych wyników) , czystych biznesowo. Papier dla cierpliwych i wierzących w dobre prowadzenie firmy przez oddanych i zaangażowanych akcjonariuszy ( Value FIZ , CRON). Cały czas konsekwentnie wychodzimy na prostą. Ja ze swojej strony dziękuję w pierwszej kolejności zaangażowanym akcjonariuszom tj. Value FIZ i Cron , następnie wszystkim pracownikom i Zarządowi. Panie i Panowie robicie dobrą robotę i wierzę że przywrócicie dawny blask tej firmie.
Wyniki przyzwoite. Do spłaty w ciągu 12-mcy ponad 20 mln. Potrzebne refinansowanie, tylko że w tle są spory sądowe o duże pieniądze. Sygnity musi je szybko wyczyścić (ugody lub rozterminowanie) i będzie ok. Szacun dla starego zarządu. W kolejnym półroczu zobaczymy co przyniosła zmiana prezesa!!!!
Kolejna spółka która pomimo pozytywnych wyników stoi w miejscu lub będzie spadać . Chyba lepiej jak była by strata to wtedy by wystrzeliło jak to jest z innymi spółkami . Patrząc na CDA , CDR które miały dobre wyniki kwartalne a po ich ogłoszeniu poleciały na giełdzie
Wydaje mi się że ta spółka po tych wszystkich ciężkich chwilach - ma już tak twardy akcjonariat który raczej wie o co idzie tutaj gra. Oczywiście być może dla szybkich rąk które nie zobaczyły np. 50 mln zysku za półrocze bedzie to pretekst do sprzedaży - no i dobrze - niech bedzie jakaś korekta. Ja chyba będę sie powtarzał ale powiedziałem sobie ze trzymam te papiery do pierwszych dywidend......
Kilka uwag: - gotówki jest 8 mln więcej niż w poprzednim okresie ALE w ciągu tego półrocza Spółka spłaciła tylko ok 3 mln do Wierzycieli przy kilkunastu w porównywalnym okresie po odjęciu kasy z emisji, bzdura ze zadłużenie netto spadło - Zarząd pisze, że nie mieli już niskorentownych projektów i maja lepszą proporcje sprzedaży usług do licencji i sprzętu ALE zysk operacyjny jest na takim samy poziomie jak zeszłym półroczu :-) - zmniejszyły się gwarancje bankowe co oznacza, że nie podpisują nowych kontraktów - dla chętnych polecam szczegółową analizę rezerw :-)
Warto popatrzeć na zmianę akcjonariatu.
Value viz kupil niedawno 450 tys plus z tego co widzę członek zarządu zwiększył stan posiadania.
Idą stabilnie do przodu. Za pół roku c/EBIT na poziomie 5 to za cały rok będzie 2,5?
Z powodu koronawirusa w tym roku sprawa się nie rozstrzygnie - sady nie pracowały przez 2 miesiące i są zawalone.
Sama rezerwa jest ujęta w zobowiazaniach długoterminowych czyli sami prognozują rozstrzygnięcie za ponad rok.
Za daleko Panowie siedzicie żeby wiedzieć co się dzieje w Spółce. Ale większość ma dobrego nosa i tutaj pochwały dla tych poważnych i cierpliwych. Kto jeszcze nie kupił i zamierza zablokować kilkaset K na min rok to czas się kończy. Reszcie lepiej podziękować. I niech nie jączą
Pozdrowienia dla Tych którym udało się dziś wsiąść do pociągu. Dla reszty czekających i patrzących również.
Salopa... wiemy że t r o l u j e s z i że też jedziesz z nami