Jak to sie oplaca inwestowac w fundamenty! Kupilem APE bo wybralem sektor zaplecza energetyki a w nim spolki niedowarosciowane (a nie jest to jedyna mala i niezauwazona przez rynek spolka z takim potencjalem ;). Liczylem na duze krajowe zamownienia w przyszlosci, a tu kontrakt wiekszy niz WK spolki - zagraniczny. Marne te wzrosty dzisiaj. Kurs ma jeszcze daleko do wyceny godziwej, ktora szacuje z nowym kontraktem na 5zl.
To bedzie naganianie, ale ok. warto sie przyjrzec spolce MOJ - tylko troche zaangazowany w energetyke (tak mozna na niego trafic), bardzo maly, bardzo zapomniany, fundamentalnie/wskaznikowo zdrowy, pod wzgledem wszystkich wycen na StockWatch warty od 3.09pln do 4.80pln za akcje (za wyjatkiem wartosci likwidacyjnej wyliczanej przez SW na 1.43, ale dla spolek produkcyjnych wyceny majatkowe/likwidacyjne imho nie maja znaczenia). Robi dla gornictwa i przewiduje niewielki spadek przychodow przez korone dlatego uwazam ze jego wartosc godziwa to 2.50-3.50. A teraz najlepsze: kosztuje ponizej 1pln! Przyjrzec sie warto, do kupna nie namawiam, choc sam sie zapakowalem w MOJ i APE (i ASB - znacznie mniejszy potencjal ale inwestycja mniejszego ryzyka bo to duza miedzynarodowa firma i placi dywidende 2x w roku) i spokojnie czekam na godziwa wycene.
Jeszcze PUE - przez niego wszedlem w APE. Czekalem na korekte na PUE, ale nie doczekalem sie wiec poszukalem czegos innego i jest zloty strzal APE! Od APE po dzisiejszym kontrakcie PUE jest znacznie mniej atrakcyjnie wyceniany choc tez jest tani.
To jak jest brana spółka wskazuje, że mamy dopiero fazę akumulacji. Nie ma tu hiperboli na marnych obrotach, tylko pakowanie do wora po jak najniższej się da cenie.
Widlowy puscil na chwile i znowu trzyma. A ja sie zastanawiam czy to ze kurs ruszyl na poludnie w zeszlym tygodniu to przypadek czy jednak ktos przewidywal wynik przetargu? To byl na prawde zloty strzal!
Ja dzisiaj zredukowałem swoja pozycje. Zostawilem ponad polowe, inwestycja juz sie zwrocila (nie liczac podatku). Patrzac na obroty chyba spanikowalem za szybko. Wczoraj i dzis obrocilo sie 62% FF. Jak to trafilo w mocne rece to dalsze wzrosty moga byc spekulacyjne - wtedy dwocyfrowka mozliwa i to szybko, a fundamentalnie do 5zl tez jeszcze jest zapas - wiec jeszcze nie dziekuje za wspolna jazde!
Pozyjemy zobaczymy. Przez ostatnie 7 sesji obrocil sie sie prawie caly FF. Po zatrzymaniu wzrostow nie bylo duzych spadkow a obroty byly duze - ktos to bral. FF jest maly - caly jest warty na dzis 8.5mln pln, jak to wziely silne rece spekulacyjne to moga ustawic kurs dowolnie wysoko, w 2ga strone takiej mozliwosci nie maja. Obecnie APE ma szanse fundamentalne i spekulacyjne.
Korzystajac z tego ze akurat BM ALR nie mial awarii (bo na przyklad dzis od przed otwarcia wisial) nabylem MOJ (FF=4.9mln pln!!! raport za 2 dni ma byc slabszy niz rok temu) PUE i INK.
Tak trzeba bylo za za 100% i wszystko wlozyc w MOJ, do tego sprzedac obie nerki (zony i sasiadki;) i zastawic mieszkanie. Niestety wrozka nie jestem i mnie odpal zaskoczyl. Spodziewalem sie slabszego raportu MOJ za 1q. Imho APE znowu wystrzeli po po infie o podpisaniu kontraktu, bo oprocz obietnicy przyszlych przychodow to bedzie awans spolki do innej ligi wykonawcow. Albo wystrzeli wczesniej - pierwszy odpal byl przed ogloszeniem wygrania tego przetargu (zastanawiam sie czy wtedy kupowali lepiej poinformowani - ja bralem na podstawie fundamentow przypadkowo akurat wtedy).