• przydatne linki Autor: ~dareczek [77.253.12.*]
    https://www.pafere.org/2018/02/27/artykuly/nadzor-finansowy-w-szwajcarii/

• Re: przydatne linki Autor: ~dareczek [77.253.12.*]
    https://www.finma.ch
  • Re: przydatne linki Autor: ~Mc2 [5.173.32.*]
    Witam poszperałem trochę w sieci o Orphee znalazłem ponad 100stronnicowy prospekt informacyjny w którym jest zapis o prawach mniejszościowych akcjonariuszy i podpkt. mówiący o przymusowym wykupie sell buy out.Jest to na 47 stronie,chciałem wkleić link ale nie mogę go już znaleźć :( na szczęście mam na dysku.Orphe zasłaniało się prawem w Szwajcarii że tam nie ma czegoś takiego ale po wysłaniu im tej informacji milcz... wcześniej odpisywali błyskawicznie no i jakoś znikła strona z tym prospektem...hmm chyba że nie mogę znaleźć.Ktos może to ocenić id strony prawnej czy ten zapis prawnie ich obliguje? Zainteresowanym wyśle prospekt.(dobrze że go zgrałem :) )
  • Re: przydatne linki Autor: ~akcje [5.201.11.*]
    wyślij mi na adres email: tomekch91@interia.pl

skonsultuje to z adwokatem.
  • Re: przydatne linki Autor: -dareczek- [77.253.12.*]
    Z prospektu
    Przymusowy odkup (sell-out)
    Zgodnie z art. 83 Ustawy o Ofercie, akcjonariusz spółki publicznej może zażądać wykupienia posiadanych przez niego akcji przez innego akcjonariusza, który osiągnął lub przekroczył 90 % ogólnej liczby głosów w tej spółce. Żądanie takie składa się na piśmie, w terminie trzech miesięcy od dnia, w którym nastąpiło osiągnięcie lub przekroczenie tego progu przez innego akcjonariusza. W przypadku, gdy informacja o osiągnięciu lub przekroczeniu progu 90% ogólnej liczby głosów w spółce nie została przekazana do publicznej wiadomości w trybie art. 70 pkt. 1 Ustawy o Ofercie, termin na złożenie żądania biegnie od dnia, w którym akcjonariusz, który może żądać wykupienia posiadanych przez niego akcji, dowiedział się lub przy zachowaniu należytej staranności mógł się dowiedzieć o osiągnięciu lub przekroczeniu tego progu przez innego akcjonariusza. Żądaniu temu są obowiązani zadośćuczynić solidarnie, w terminie 30 dni od dnia jego zgłoszenia, akcjonariusz, który osiągnął lub przekroczył 90 % ogólnej liczby głosów, jak również podmioty wobec niego zależne i dominujące oraz podmioty działające z nim w porozumieniu, o ile członkowie tego porozumienia posiadają wspólnie, wraz z podmiotami dominującymi i zależnymi, co najmniej 90 % ogólnej liczby głosów (przymusowy odkup).
  • Re: przydatne linki Autor: -dareczek- [77.253.12.*]
    Prawa akcjonariuszy mniejszościowych
    Prawo żądania naprawienie szkody poniesionej przez Spółkę
    Zgodnie z przepisami prawa szwajcarskiego (art. 756 SKZ), każdy z akcjonariuszy (w tym akcjonariusze polscy) może wnieść pozew o naprawienie szkody wyrządzonej Spółce do sądu właściwego ze względu na siedzibę Spółki (Tribunal civile, Tribunal de première
    - 44 -

DOKUMENT INFORMACYJNY ORPHÉE SA Z 15 GRUDNIA 2014 R.
    instance) lub miejsce zamieszkania lub siedziby pozwanego. W takim wypadku roszczenie akcjonariusza dotyczy straty poniesionej przez Spółkę. Jeżeli akcjonariusz miał wystarczającą podstawę faktyczną lub prawną do wniesienia pozwu wówczas sąd może, według własnego uznania, zasądzić rozdział poniesionych kosztów pomiędzy powoda i Spółkę w zakresie, w jakim koszty te nie mogą zostać nałożone na pozwanego (art. 107 szwajcarskiego kodeksu procedury cywilnej z 15 grudnia 2008 r. (Schweizerische Zivilprozessordnung vom 19. Dezember 2008))
  • Re: przydatne linki Autor: ~Mc2 [5.173.32.*]
    Tyle że formalnie nie przekroczyli 90%,, Cormay ma bodajże 89,6% a Orphee swoich 10%.
  • Re: przydatne linki Autor: ~Marek [5.173.225.*]
    jeśli szukacie jakiś ciekawych materiałów to zerknijcie sobie na ten artykuł. Tam przynajmniej jakoś dbają o marketing za granicą ;-)
    https://bitcoin-exchange.uk/company-with-potential-for-development-and-growth-in-2021-and-2022/ 
  • Re: przydatne linki Autor: ~Samochodzik [31.41.233.*]
    http://irorphee.cormaygroup.com/index.php?id_kategorii=1&idp=8&lang=_pl
[x]
ORPHEE -3,55% 0,50 2020-06-04 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.