Witam serdecznie, Wpadła mi ta spółeczka w oko i będę chętnie tutaj zaglądał, tak wstępnie sobie przeanalizowałem sytuacje i bym się dołączył do Was przy najbliższej korekcie a fibo i wsparcie taką pokazuję przy 1,8 - 1,75 ale jak to wyjdzie to się okaże. Ostatnio cień dotarł do wsparcia na 1,9 ciekawie się zapowiada następny tydzień :) Jak Wy to widzicie?
Witamy Szanownego kolegę, proszę się nie nastawiać na długie dyskusje w szerokim gronie, bo na tym forum to wielu forumowiczów to nie ma, a Ci co tu zagladają też raczej rzadko maja ochotę się udzielać. Na przykład Pan Burbubas twierdzi, że ma od 1,40 czyli zakładam, że jest tu od co najmniej kilka miesiecy, a do tej pory nie kojarzę go z żadnej wypowiedzi. Papier jest mocno wykupiony. Zakładam, że poza głównym akcjonariuszem (oficjalnie i nieoficjalnie) i porozumieniem to w obrocie jest może góra z 10%, z czego wiele to drobne pakiety po kilka tysięcy sztuk poukrywane na rachunkach od lat bo zakupione na dużo wyższych poziomach cen. Dlatego też trudno mi się zgodzić z opinią, że kurs jest za wysoki. Nie chce przesądzac, że urośnie, może nie, ale trudno tutaj mówic o tym, że jest za drogo jeśli akualny kurs nawet po ostatnim wzroście to ciągle jedynie 80%wartości księgowej i to tylko dlatego, że przed wynikami dokonali jakichś dziwnych odpisów, które obniżyły tą wartość o około 40gr. Gdyby nie to to było 60%
ps. wkrótce umorzenie około 250 000 sztuk skupionych przez społkę, podejrzewam, że gdyby nie koronawirus to byłby kolejny skup po około 1,80
Według mnie bardziej prawdopodobne jest wybicie górą i kontynuowanie trendu wzrostowego. Pierwszy przystanek widzę na poziomie około 2,90.Później urośnie do około 4 pln i dopiero wtedy dłuższy odpoczynek.
to bardziej w kwestii koncertu życzeń, bo analizę na Wikanie bardzo trudno oszacować z powodu bardzo małego obrotu, dlatego trzeba zerkać na wykres tygodniowy i długoterminowy żeby coś dostrzeć i widać tam opory na 2.42 następny 2,75 i ewentualnie dopiero 3,58, także stwierdzenie że lecimy na 4zł to .....
Nie wiem czy wszyscy koledzy z forum kojarzą ale dla przypomnienia obecne 2 PLN odpowiada 2 gr przed scaleniem. Więc ogarnia mnie pusty śmiech jak ktoś pisze że obecnie cena jest wysoka.
ale te wielkie wzrosty możesz wyczytać ze szklanej kuli a nie z wykresu, bo część ludzie kieruję się starą ceną i twierdzą że wartość akcji to obecnie 2gr, i to powoduję że wydaje im się że cena akcji powinna kosztować 20 - 30 zł a policz jaka wówczas byłaby kapitalizacja spółki?, no właśnie... wiem że można pisać bzdury po forach ale po co
Ja nie twierdzę że Wikana powinna kosztować 20pln. Ale przy obecnej cenie kapitalizacja spółki wynosi zaledwie 40 milionów. Jeżeli uważasz że to dużo to porównaj sobie z wycenami innych deweloperów giełdowych. Uważam że przy cenie 4zł i kapitalizacji na poziomie 80 milionów wycena byłaby ekonomicznie bardziej uzasadniona.
Widzę, że dyskusja rozgorzała na dobre... cóż ja mogę dodać... jednym 1 PLN było za drogo, drudzy uważają, że należy się 26 PLN, ja osobiscie wiele razy juz podkreślałem, że nie wierzę już w ceny powyżej 6zł i nie widzę na to najmniejszych szans. Natomiast 4PLN w sprzyjających warunkach gospodarczych, przy napływie kapitału na rynek i dobrych nastrojach na parkiecie nie wydaje mi się ceną wygórowaną. Jak wspomnial Pablo przy takiej cenie to kapitalizacja wynosi jedynie 80 mln. Na samym Wikana Square kiedyś liczylem mogą zarobić na czysto 15mln
tylko kapitał który może przyjść na GPW nie przyjdzie na Wikanę, bo przeszłości B nie da się wymazać, a widać to było jak fundusz sypał że nikt akcji nie odbierał po żadnej cenie i kurs spadł do 0.36groszy a jak fundusz sypał by dalej do by pewnie niżej spadło i jaka była wówczas wartość spółki? no właśnie nikogo to nie obchodziło, jasne że moze być 6zł ale to tylko spekulacyjnie, a nie że wszyscy zaczną sie Wikaną interesować
Spojrz na forum Sanwila. Myslisz ze ktos z udzielajacych sie tam aktualnie forumowiczow pamieta przeszlosc? Kilku, ktora z resztą jest szybko torpedowana przez resztę jako naganiacze na spadki, glównie to świeży narybek. Jeszcze w styczniu tam byla wieksza padaka niż na Wikanie, na forum to samo. Wystarczyło kilka dobrych modnych artykułów, jakies blizej nieokreslone plany, umowy, ktorych do tej pory nie ma i niewiadomo czy w ogole bedą.
U nas kurs na poziomy o ktorych wspominasz spadl w najgorszym momencie na GPW, a poza tym ja sie upieram ze wwoczas B. to bylo na rekę bo zmierzalo to do wycisnięcia.
Mi jest już naprawdę obojetnie czy 6 zlotych byloby fundamentalnie czy spekulacyjnie, mysle ze podobne zdanie ma większosc z obecnych tu osob