• duży wolumen - pytanie Autor: ~kalina [89.64.63.*]
    Dzień dobry Panowie i Panie,
    Dzisiaj widać, że schodzą bardzo duże ilości akcji, 10-68 tys. Skąd wynika taka duża ilość, myślicie, że to jakoś wpływa na kurs? Siedzę w tym dopiero od kilku miesięcy i wiem, że jedni mogą chcieć zbijać kurs w taki sposób, ale interesuje mnie to w przypadku NGG. Myślicie, że po prostu ktoś skupuje akcje, bo wierzy w spółkę? :)

Pozdrawiam

• Re: duży wolumen - pytanie Autor: ~ja [87.207.195.*]
    Raczej ci co czekali na szybkie zyski sprzedają
  • Re: duży wolumen - pytanie Autor: _pilar [85.221.141.*]
    a ci co wierzą w spółkę kupują.
    Bardzo dobrze. Część realizuje zyski. Nowi wchodzą na wyższych poziomach, co powoduje że nie będą sprzedawać po 0,28
  • Re: duży wolumen - pytanie Autor: ~xx [78.9.152.*]
    400k to duży wolumen? XD
  • Re: duży wolumen - pytanie Autor: ~Pedro [5.173.189.*]
    Tutaj duże wolumeny zaczynają się od 100 tysięcy, podejrzewam że niektórzy sprzedają małe pakiety żeby ustawić się niżej albo kupić coś innego, bo nie ma popytu.
    Dokładnie tak to wygląda jak koledzy wyżej napisali
    Poza tym są tu jakieś szeryfy co pilnują żeby nie urosło, bo jak ktoś dał podbicie na 267 sporą ilością to od razu go zepchnęli.
    nie szeryf a :

Animator rynku, potocznie określany angielskim sformułowaniem market maker, to w rozumieniu Regulaminu Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie członek giełdy lub podmiot niebędący członkiem giełdy (art. 60 ust. 2 Regulaminu Giełdy), który zobowiązał się do nabywania lub zbywania instrumentów finansowych w ramach własnej działalności i na własny rachunek na podstawie umowy zawartej z Giełdą. Celem jego działań jest wspomaganie płynności określonych instrumentów finansowych.

W praktyce animatorem rynku może być dom maklerski lub biuro maklerskie. Podmiot wspiera obrót danego instrumentu finansowego, stale dokonując transakcji kupna lub sprzedaży na własny rachunek
    To coś marni ci animatorzy albo podchodzący pod kryminał bo powinni blokować duże wzrosty a jak się nie da to hamować spadki, a zamiast tego raczej pompują i spychają.
    Mylisz pojęcia animator nie od tego jest w tym celu co opisujesz jest to :

Widełki dynamiczne działają tylko w trakcie notowań ciągłych. Na Giełdzie widełki dynamiczne wyznaczane są na podstawie:
    • kursu każdej transakcji realizującej całe zlecenie,
    • kursu transakcji realizującej ostatnią część zlecenia, które natychmiast po wejściu do systemu notującego było zrealizowane w kilku transakcjach.
    Widełki dynamiczne działają w granicach wyznaczonych przez nadrzędne wobec nich widełki statyczne. W przypadku złożenia zlecenia z ceną przekraczającą dopuszczalne widełki, system giełdowy uniemożliwia zawarcie transakcji "zamrażającej" instrument, na który zostało złożone takie zlecenie (analogicznie, jak w przypadku widełek statycznych).
    Zaletą widełek dynamicznych jest zwiększanie bezpieczeństwa obrotu oraz - ze względu na fakt, ze są węższe od widełek statycznych - niedopuszczanie do zbyt gwałtownych zmian ceny oraz zmniejszanie prawdopodobieństwa realizacji błędnego zlecenia o dużej wartości.
    Tylko szkoda że to zdaje się nie funkcjonować.
    Funkcjonuje funkcjonuje ostatnio mogłeś przekonać się o tym na simfabric jeśli obserwowałeś, ale niestety ludzie są nieprzewidywalni i nie można im zabronić jeśli chcą kupować lub sprzedawać w nieskończoność
    To daje czas na zastanowienie się, poszukanie informacji itd.
[x]
MUNAR 5,75% 0,39 2026-05-07 15:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.