Aktywa netto pod zarządzaniem podobne 2.2 mld zł w PEMie na 1Q2020 i w Quercusie na 31.05.2020 Kapitalizacja PEM -36mln zł Quercus- 200 mln zł
Jak na razie większe zyski po stronie Quercusa, gdyby w PEMie powróciła opłata stała z TechV a jeszcze jakaś w miarę opłata zmienna to tu będzie kosmos....
Jednej strony to racja, a nawet na korzyść PEM przemawiają wyższe opłaty stale. Z drugiej strony przy ho ssie, do Quercusa na płynie kilka mld od nowych inwestorów. PEM nie ma takiego potencjału.
Z tym funduszem nowym to słabo to widzę. Nie wiem czemu on ma problem z pozyskaniem kasy pod zarządzanie. Nawet Janik gdy już odszedł z MCI pozyskał chyba coś około 100 mln €. Nie wiem czy to nienajlepsze wyniki z ostatnich lat czy może coś innego ( osoba właściciela) nie pomagają w pozyskaniu kasy. Natomiast wzrost odbędzie się poprzez zwiększanie wartości aktywów w portfelach. Dopiero w 2023 planują poważne wyjście z TechV (Morele+Pigu, Gett, Azimo, AGAN). Więc zanim likwidacji TechV uszczupli środki pod zarządzanie to trochę ( mam nadzieję, że więcej niż trochę) doda do aktywów ale główny motor wzrostu to będzie EuroV.