Ciężko mi ocenić. Sami nie mogą tego zrobić, nie wiem na ile konkurencja może. Na pewno będą starac sie robić stress testy, ale to na koniec budowy będzie. Życzyłbym sobie konsorcjum z kimś, ale ciężko mi to ocenić.
To zdecydowanie. Jednak może wybudować to też ZRUG, ktory w 2016 budował duże inwestycje dla gaz systemu. Jeśli będą coś budować to bedzie to na duży plus dla nich. Jeśli nie, to zdecydowana większość konkurencji bedzie wykluczona na prawie poltora roku na przetargi i można dużo więcej zyskać z małych.
Nie wiem na ile budowa BP bedzie mogła być przez nich zrealizowana.
Tak czy inaczej w swojej wycenie nie uwzgledniam BP na ta chwile i każdy kontrakt z tego bedzie duzym plusem.
zgadzam się z Twoją wyceną a raczej analizą, choć nie podałeś oczekiwanej kapitalizacji. Dla mnie 100 mln w perspektywie najbliższych 2-3 kwartałów powinno być.
Ustaliłem sobie, że za 15 zł na akcję oddam, chyba że dojdą nowe informacje to wtedy będę analizował na bieżąco. To kapitalizacja 170 mln w takim razie. 100 mln do zrobienia w 2-3 kwartale. 170 raczej wątpliwe w tak krotkim czasie, chyba że uda się coś wiekszego wziąć w Baltic Pipe, albo piTern zacznie wykręcać więcej przychodów niż planowane.
zdaje się, że pokład opuścił tylko oldboy. rzeczywiście robił on dużo wpisów, część merytorycznych, część hurraoptymistycznych. Spółka ma dobre czasy przed sobą i jak ma urosnąć to nie poprzez ilość wpisów, a wyniki. W 15 zł nie wierzę, ale ponad 8 powinno być w tym roku, przy założeniu zysku na poziomie 8 mln. A jeśli coś wypali z BP, to może być dwucyfrowo.
No przy założeniu 15 mln zysku powinni wejść na moje 15 zł na akcję. Czy jest to niemożliwe? Pitern zrobił ponad 1,2 mln zysku z 7,5 mln przychodów. Spółka planuje zrobić ok 37 mln przychodów. Przy pozostaniu w takiej rentowności daje im to ok 6 mln zysku z piTERN, po znacznej poprawie rentowności gaz mógłby zrobić kolejne 6 mln. Daje już 12. Jest to trochę bardzo optymistyczne ale nie jakieś kompletnie odrealnione, żeby zrobic 15. Za to 10 jest jak najbardziej możliwa i dość realna.
Na BP bym nie liczył.Nie startowali w żadnym z dotychczasowych przetargów GS na rurociągi strategiczne DN1000 czy DN 700.Wolą przetargi dla PSG na stacje gazowe i gazociągi mniejszych średnic.