CPG to moje pierwsze akcje w życiu, napaliłem sie i kupiłem pod dywidende, aktualnie jakies 25% w plecy jestem, ale na szczęście kupiłem akcje tylko za kilka % portfela, cały spadek to jakies 4% mojego portfela więc mnie to nie boli, zaczynam uśrednianie. Planowana sprzedaż akcji 2030r.
Witaj ~Mati:)Inwestowanie DYWIDENDOWE to dobry sposób na zysk w długim terminie.
Pamiętaj że przy dywidendzie zawsze następuje tzw."odciecie dywidendy".
Dlatego lepiej kupić akcje po "odcieciu dywidendy" licząc na wzrost w ciągu roku i nową dywidendę a nie odwrotnie .
Pozdrawiam
Teraz już jestem tego świadom aczkolwiek fajnie jest mieć już pierwszą dywidende w życiu, dumnie wpisana w ekselu. Mam zamiar trzymać spółke z ~10lat więc straty krótkoterminowe mnie nie demotywuja :)
masz jeszcze drugą opcje, kupujesz, odcinają i sprzedajesz minimalnie jak odbije po odcięciu. Dzięki temu zachowujesz swój kapitał, a masz udokumentowaną stratę :) Tutaj się kalkulowało :)
Tak też zrobiłem, po uzyskaniu dywidendy sprzedałem (aby zrealizować stratę), a potem odkupiłem po 6,60 akcje + dodatkowe za pieniądze z dywidendy. Spokojnie czekam następnego roku.