Za dwa tygodnie premiera ( ?) a na 675 gier w wishlist The Wizards kręci się około pozycji 600. W związku z tym mam pytanie - na co liczycie ? Bo na Steam to będzie sprzedażowa klapa .
Przede wszystkim na takie nic nie wnoszące komentarze:) Jeszcze się zdziwisz jaka będzie sprzedaż, tym czasem ciekawe na ilu czekasz lub ile sprzedałeś:)? Będzie premiera będą wyniki będą wnioski...
Na całej wishliscie Steama jest z dziesięć gier VR więc bycie w pierwszej dziesiątce nic nie znaczy w takich rankingach. Istotne jest ile kopii się sprzeda a wydaje mi się że sprzedaż tylko idzie przez Steam . Skoro na 2 tygodnie przed premierą są na pozycji około 600 na 675 gier w ogóle to znaczy że zainteresowanie potencjalnych klientów jest żadne i to się na pewno nie zmieni . Dlatego pytam na co tu można jeszcze liczyć , jakieś inne platformy , wersja zwykła nie VR ?
Na Steamie nie. Wishlista jest układana na podstawie ilości osób które mają dodaną grę do swojej Listy życzeń. W momencie debiutu , przeceny , promocji Steam wysyła do takich osób maila - w ten sposób aktywuje potencjalnie zainteresowanych kupnem . Jeśli gra jest bardzo nisko w rankingu to oznacza że bardzo mało ludzi ma ją dodaną do swojej Listy życzeń i w 90% przypadków po prostu oznacza że gra będzie się kiepsko sprzedawać. Można też sprawdzić jaka jest społeczność dla danej gry - dla tytułu Wizards wczoraj było to 685 osób . Dla porównania - społeczność Gren Hell dobija do 172 tys.
Parametry zainteresowania ta gra ma bardzo słabe. Wishlista i społeczność na steam zapowiadają bardzo słabą sprzedaż na steam, może na promocjach zrobią dobry wolumen jak przy poprzedniej grze. Jedynie jeżeli patrzy się przez pryzmat innych gier VR to nie jest tak źle, ale też bez rewelacji. Wersje VR gier ze spółek PLW mają lepsze parametry, mimo ze tamte spółki nie są ukierunkowane tylko na VR jak Carbon.
chyba nie ma co porownywac, bo The Wizards Enhanced Edition, ktore raczej ok zarabia ma spolecznosc = 5,925 czlonkow. Takze jesli nowa gra ma przed premiera tylko pareset nie znaczy, ze nie bedzie mialo w najblizszych tygodniach/miesiacach po premierze dobrych paru tysiecy i spoczko sprzedaz.
Co to za bzdura, że sprzedaz idzie tylko na Steam? Gra będzie jeszcze dostępna na Oculus Store i Viveport jeśli chodzi o PC. A co to za głupota porównywanie do GH? Kolega wie ile kosztowało Gh ale ile kosztuje TW DT? Cena gry też będzie nieco wyższa niż GH.
Tutaj wiele nie trzeba, zeby gra się zwróciła i zaczęła zarabiać na czysto. Do tego dochodzą konsole i mamy kolejny longseller, który długo bedzie przynosił przychód spółce.
Od siebie dodałbym tylko, że poprzednia część ma bardzo pozytywne opinie na steam, więc jeżeli tutaj nastąpiła poprawa grafiki + pewnie rzeczy związane z rzucaniem zaklęć, to może być tylko lepiej. Ponadto zgodzę się, że budżet GH a DT to zupełnie inna para kaloszy i porównywanie ich jest niemiarodajne.
Dnia 2020-05-25 o godz. 13:08 ostry- napisał(a): > Za dwa tygodnie premiera ( ?) a na 675 gier w wishlist The Wizards kręci się około pozycji 600. > W związku z tym mam pytanie - na co liczycie ? Bo na Steam to będzie sprzedażowa klapa .
A na co liczy taki życzliwy?
Na takich wolumenach może pobujać, a premiera coraz bliżej. Kto się da złapać spekule ten gapa. Naganianie pod kółko z podsypywaniem.
CARBONSTU
2020-05-26 10:36:37ZMIANA
-5,01%KURS
55,0000 zł
kurs~qwerty2020-05-21 19:58IP 83.23.113.*
Jak to jest możliwe że kurs jeszcze nie poszybował > 100 zł, przecież niedługo premiera DT ? , a tu obroty jak na warzywniaku, chyba szału ni ma ?
Re: kurs~Marta2020-05-21 20:02IP 5.173.237.*
To nie covid zeby w ciagu miesiaca bylo plus 1000%. Jakbys zechcial przesledzic kurs od poczatku kwietnia to bys widzial, ze wzrost jest trzycyfrowy. Powoli. Bedzie premiera, beda wyniki sprzedazy to ruszy. Na razie oddaja slabi bo nie lubia tzw kinsolidacji.
Re: kurs~coba2020-05-21 21:34IP 87.239.222.*
Jak narazie wygląda na standardowe nabicie przed premiera, pytanie czy po premierze typowy zjazd.
Re: kurs~Wowa2020-05-22 01:14IP 37.47.15.*
Co powiesz jak niestandardowo i nietypowo kurs urośnie?Wbrew twojej logice.Bo może to jest po prostu dobra spółka i wielu jej zaufało.
Re: kurskomar_13 odpowiada ~Wowa2020-05-22 09:26IP 5.173.143.*
Po premierze zapewne będzie lekka cofka, ale obstawiam, że zatrzyma się w okolicach 70 - 75. Uklepanie i małymi krokami lekkie wzrosty pod WH.
Re: kurs~Marta2020-05-22 09:43IP 85.115.35.*
Coba, wiadomo, ze kazdy chce kupic taniej. Tylko ze my mowimy o horyzoncie plus 6-8 miesiecy a ty mielisz o jakis ruchach w ciagu kilku tyg. Oczywiscie, ze spadnie. Zawsze spada, to sie nazywa korekta, realizacja zyskow - nazwij jak chcesz. A potem dalej zgodnie z trendem. Ze tez ja musze cie takich oczywistosci uczyc.
Re: kurs~Wowa odpowiada ~Marta2020-05-22 09:53IP 37.47.15.*
Właśnie od kilku tygodni jesteśmy w korekcie,która się za chwilę kończy.Kto liczy na zwałę to się zawiedzie.
Re: kurs~coba odpowiada ~Marta2020-05-22 10:24IP 85.14.121.*
Dziękuje za wyjaśnienie, ja z tych mniej oczywistych. Ale skoro piszesz że to takie oczywiste i na pewno spadnie a potem już tylko nowe szczyty to będę spał spokojnie. A mówili ze inwestowanie jest takie trudne.
Re: kurs~Marta odpowiada ~coba2020-05-22 10:44IP 85.115.35.*
Dnia 2020-05-22 o godz. 10:24 ~coba napisał(a):> Dziękuje za wyjaśnienie, ja z tych mniej oczywistych. Ale skoro piszesz że to takie oczywiste i na pewno spadnie a potem już tylko nowe szczyty to będę spał spokojnie. A mówili ze inwestowanie jest takie trudne.Bez sarkazmu prosze.Przesledz trend, przesledz nad czym spolka
Re: kurs~coba odpowiada ~Marta2020-05-22 11:09IP 85.14.121.*
Sarkazm?. Brakło mi argumentów pod naporem waszych. Musze uznać ze się myliłem:- dodatnie wyniki za poprzedni kwartał,- 100 tys sprzedanych kopii, chyba ktoś pisał o ponad 10 milionach zysku- wzrost sprzedanych urządzeń VR i wielkość tego rynku, brakuje nawet sprzętu- przytoczone opinie znajomych z zagranicy, Azja będzie wciągała te gry- pozycja Wizards w bestsellerach VR, plus wysoka obecność na liście nadchodzących tytułów VR,- zainteresowanie najbliższą premierą wśród graczy,- wywiad z Panią Karoliną i potencjalne nawiązanie współpracy z największymi,- Warhammer!!!- plus zapewnienia ze jest tu flaga i "szarpią" te akcje,Dołączam do entuzjastów i jestem spokojny o kurs.
Kolega został wyleszczony z akcji:) zaraz sam trochę wciągnę!
Na nic nie liczę , ktoś kto dopiero zaczyna swoją przygodę z inwestowaniem poprosił mnie żebym się przyjrzał tej spółce więc się przyjrzałem , część swoich wniosków tu opisałem wraz z zapytaniem czy można liczyć na jakieś inne kanały dystrybucji w tym przypadku w najbliższym czasie, bo nie znam tej spółki bardzo dobrze. Moja końcowa diagnoza i zarazem ostatni wpis w tym wątku jest taka - na 90% sprzedaż krótko po premierze będzie słaba i cena akcji spadnie. Zresztą , już spadła bo wczoraj jak zakładałem ten wątek to trzeba było 59 zł zapłacić za akcję a dziś jest to już 55. Możliwe też że do premiery spadnie jeszcze mocniej i wtedy będzie pole do pozytywnego zaskoczenia i wzrostów.