nie trzeba być wielkim analitykiem, aby oszacować zyski z PV w 2020.
Zapewne w 2Q ilość kwp przekroczy 2 000. Trzeba pamiętać, że w miesiącach letnich ilość zamówień instalacji zwiększa się. Ale nawet bez tych subtelności, w tym roku powinno być zrealizowane 8 000 kwp, czyli lekko licząc 8 mln zysku z PV.
Bez programu Słoneczne Dachy.
Po wynikach za 2Q poznacie prawdziwą siłę TSG. Wyniki z gazu zaskoczą wszystkich.
Prakt, a co sadzisz o tym, że najprawdopodobniej fundusze skończą się na początku nastepnego roku na dofinansowanie domów z tego programu. Co jeśli go nie przedłuża?
dofinansowanie to jedno, a sąsiad, który mówi, że on teraz płaci 10 zł za prąd miesięcznie to inna sprawa. myślę, że moda na fotowoltaikę jeszcze długo potrwa.
Nie wiem czy widzieliście, ale są fajne przetargi na farmy fotowoltaiczne 1-2 mwat w Wielkopolsce. Składanie ofert jest w jednym do sierpnia a w drugim do października, czy jakoś tak.
dziś wyniki opublikował MLSystem. Spółka skądinąd bardzo perspektywiczna, ale przy wynikach tylko o kilkanaście procent wyższych na poziomie zysku od piTern wyceniana na 180 mln. piTern wypracuje pewnie ładnych kilka milionów za 2020 dla GK Tesgas. Powinien być wyceniany na 50-60 mln, czyli tyle ile cała grupa.
Z tymże kurs mlsystem prawdopodobnie nie zakończył wzrostu. Columbus np. dopiero co wybił szczyty. Dysproporcja narasta, więc wycena Tesgasu będzie musiała się odpowiednio dostosować.
tesgas nie jest kojarzony z OZE. Gdyby zmienili nazwę i PKD to byśmy tu mieli na fali wzrostów w branży już kilkanaście złotych na akcję. Zgadzam się jest to fundamentalnie pewniejsza spółka, szczególnie w czasie gdy budownictwo infrastrukturalne wraca do łask i sentyment do branży też. Zobacz poza Tesgas, np. Mostostal Płock.
Wydaje mi się, że kilka spektakularnych rajdów zwróciło uwagę ludzi na spółkę i zaczęli jej się przyglądać/czytać o niej. P.S. Na wykresie moim zdaniem (dopóki nie zamknie się kurs poniżej luki z 19 maja), to rysuje nam się formacja prowzrostowa z możliwością testowania tegorocznych szczytów.
Jeszcze taka ciekawostka. Proponuję nałożyć na stooq-u wykresy MLS z Tesgasem i porównać na przestrzeni roku. Trudno nie dojrzeć korelacji niemal 1 do 1. Wniosek z tego jest taki, że rynek wycenia Tesgas jako beneficjenta boom-u na fotowoltaikę. Jeśli tam nadal będzie trwać hossa, to tutaj również pójdzie do góry.
Widziałem to ostatnio. Tesgas jest dokladnie skorelowany z OZE, za to w ogóle nie jest skorelowany z budowlanką. Pytanie teraz kto bardziej bedzie rządził spekulacyjnie. Zakładając brak informacji to bedzie szło bokiem jak OZE, a jak się dołączy budowlanka to powinno iść do góry. Tam mają sporo do nadrobienia. Jak wcześniej pisałem oczekiwałbym jakichś ruchów w środku czerwca przed baltic pipe. A długofalowe ruchy po 2 bądź 3 kwartale.
dziś +10kwp. Łączni 489 kwp na FB w 2 kwartale. Właśnie przekroczyliśmy ilość kwp podanych na FB realizacji w 1 kwartale. A mamy jeszcze miesiąc przed sobą. Jest szansa na 700 kwp w stosunku do około 470-480 w 1 kwartale.
piTern w ostatnich 2 latach rośnie bardzo dynamicznie. Przychody i zyski są najniższe w 1 kwartale. W pozostałych trzech rosną o 50-60% w stosunku do pierwszego. Można więc założyć, że spółka zarobi 1,2 + 3x1,8 mln. Czyli 6,5-7 mln. Tesgas ma portfel zamówień o wartości 135 mln. Planują mieć rocznie z tytułu usług dla gazownictwa mieć po 100 mln. Z uwzględnieniem wysokomarżowych prób ciśnieniowych. Polecam 18 stronę ostatniego raportu spółki.
A Duda i Morawiecki ogłaszają plan na ponad 30 mld zł na budowy publiczne. Budowlanka może na tym sporo skorzystać.
""Dzisiaj do wielkiego planu inwestycyjnego Polski - który tutaj chcemy ogłosić, którego trzonem będzie fundusz inwestycji publicznych w wysokości co najmniej 30 mld zł - dokładamy wiele kolejnych elementów odbudowy. To właśnie te tarcze, które chronią miejsca pracy, tarcza antykryzysowa, tarcza finansowa, z której codziennie 2 mld zł trafia do firm na ratowanie miejsc pracy" - mówił premier."
Nic bezpośrednio zwiazanego z Tesgas ale swój wydźwięk ma. Rząd ewidentnie chce wydawać pieniądze i rozbudzić inflację poprzez RPP. Nie jest to najlepsze moim zdaniem rozwiązanie, ale dla teagasu i innych firm naokoło w krótkim i średnim terminie całkiem dobre.
piszę od jakiegoś czasu, że będzie pompowanie kasy w infrastrukturę, żeby pobudzić gospodarkę. Dlatego warto kupować teraz Tesgas czy Mostostal Płock, które są nadal nisko wyceniane a niedługo mogą powpadać im spore kontrakty. Nie mówiąc o tym, że sentyment wróci do branży i może być hossa jak kilka lat temu. Obie spółki nie mają tzw. trudnej przeszłości z dużymi wpadkami na kontraktach jak część innych spółek notowanych na gpw. Myślę, więc że mogą też najwięcej zyskać.
zdaje się, że piTern ma tyle roboty, że przestali już wrzucać codziennie realizacje na fb. Rozmawiałem ze znajomym, który jest z branży FV i mówi, że teraz mają taki nawał pracy, że klienci muszą czekać coraz dłużej na montaż.
takich 50 kwp będzie skokowo więcej, bo to maksimum na jakie można dostać dofinansowanie, a zarazem to już nie instalacja przydomowa lecz mini farma PV. 50 kwp to już daje kopa!
Po wynikach za 2Q złapiecie się za głowy, zwłaszcza jak porównacie TSG z NVV czy 01C.
Ktoś gdzieś w wątku porównał korelacje z lekkim opóźnieniem NVV, CLC i inne z OZE do Tesgasa, a mianowicie po wybiciu NVV i clc chwile później szedł tesgas. Czy tak będzie tym razem?
Nie szukaj kolego w zachowaniu kursu teorii spiskowych, bo ci banię zryje. Pisałem już wcześniej, że kurs jest w konsolidacji po wcześniejszym impulsie wzrostowym i to jest klasyka. Następuje teraz wymiana akcjonariatu. Sprzedają zniecierpliwieni. Często ludzie widzący odpał na innej spółce, bez wolnego hajsu, sprzedają tesgas by wskoczyć do pędzącego pociągu. Moim zdaniem konsolidacja dobiega końca i dosłownie na dniach nadejdzie czas decyzji co do kierunku.
Dnia 2020-06-02 o godz. 16:50 ~Euklides napisał(a): > Nie szukaj kolego w zachowaniu kursu teorii spiskowych, bo ci banię zryje. Pisałem już wcześniej, że kurs jest w konsolidacji po wcześniejszym impulsie wzrostowym i to jest klasyka. Następuje teraz wymiana akcjonariatu. Sprzedają zniecierpliwieni. Często ludzie widzący odpał na innej spółce, bez wolnego hajsu, sprzedają tesgas by wskoczyć do pędzącego pociągu. Moim zdaniem konsolidacja dobiega końca i dosłownie na dniach nadejdzie czas decyzji co do kierunku.