• 85 melonów akcji po 0,10 dobrze że w porę dziś opyliłem Autor: ~widłowy [77.255.102.*]
    info
  • Re: 85 melonów akcji po 0,10 dobrze że w porę dziś opyliłem Autor: ~Buffett [5.173.172.*]
    Jak widać jesteś załamany. Sprzedałeś w takim momencie jak tobie podobni sprzedali Columbus przy cenie 2 zł a to poszło pow. 24 zł w kilkanaście tygodni. To teraz sobie policz.

- nominał to nominał a nie cena właściwa, PKN Orlen nominał to 1 zł, KGHM 10 zł więc daj sobie na wstryzmanie skoro nie rozumiesz

- porównaj nową spółke to tychz branży na giełdzie mamy Columbus, który ma mniej KW a wyceniany jest na C/WK 20 i kapitalizację 1 mld zł

- tutaj ciut większa spółka aby była na podobnym poziomie to wycena akcji waha się między 17 a 20 zł za 1 akcję!!!

- inna sprawa, że ta branża będzie rosła na drożdżach jeszcze przez wiele lat bo nawet PIS skupuje energię z zielonych źródeł

- jak dla mnie to spółka na lata
  • Re: 85 melonów akcji po 0,10 dobrze że w porę dziś opyliłem Autor: ~Henryk [77.254.249.*]
    Autor postu ma rację. Jak sypną taką ilością akcji to bedzie katastrofa. Bedzie taka lawina, ze nie zdazymy uciec
  • Re: 85 melonów akcji po 0,10 dobrze że w porę dziś opyliłem Autor: ~Torf [88.156.163.*]
    Jaka katastrofa? Dodatkowe akcje to dodatkowy kapitał. Kwestia ceny emisyjnej
  • Re: 85 melonów akcji po 0,10 dobrze że w porę dziś opyliłem Autor: ~Maklergieldowy [31.60.228.*]
    Autor musi się doksztalcic co to znaczy cena emisyjna. Do szkoły a nie na giełdę.
  • Re: 85 melonów akcji po 0,10 dobrze że w porę dziś opyliłem Autor: ~Zenon [88.156.129.*]
    List intencyjny jeszcze nie oznacza sukcesu,na bananowej często listy int. były odwoływane,poczekajmy do finalizacji
  • Re: 85 melonów akcji po 0,10 dobrze że w porę dziś opyliłem Autor: ~prawda [94.78.183.*]
    To czekaj twoja sprawa w poniedziałek może być realizacja zysków czyli lawina w dół
  • Re: 85 melonów akcji po 0,10 dobrze że w porę dziś opyliłem Autor: ~Zenon [88.156.129.*]
    Mam akcje na koncie i myślę ze będzie dobrze, dlaczego miałoby spadać po takich infach?
  • Re: 85 melonów akcji po 0,10 dobrze że w porę dziś opyliłem Autor: ~prawda [94.78.183.*]
    Napisałem może bo na bananowej już tak jest nie raz pojawiają się komunikaty od spółek że zarobiła np.200 czy 400%więcej r/r a kurs spada a na innej spółce która pokazuje stratę kurs nagle rośnie nie wiedząc czemu tak więc jeżeli widłowy piszę że sprzedał swoje akcje z w/w powodu to ktoś napewno w poniedzialek się podczepi pytanie tylko ile osób?
  • Re: 85 melonów akcji po 0,10 dobrze że w porę dziś opyliłem Autor: ~Buffett [5.173.172.*]
    Jednak to prawda, że zdecydowana większość z Was nie ma akcji i chce szybciutko kupić. Potem wam puszczę ciekawostkę
    Faktycznie cena emisyjna jest ceną nominalną 0,10 zł
    85 000 000 * 0,10 = 8,5 mln
    Jednak do orłów giełdowych to ty nie należysz. "Szacun" he he he. Potem się dziwisz, że cały czas jesteś w tym samym miejscu.

"zostanie skierowana nowa emisja do 85.000.000 (słownie: osiemdziesiąt pięć milionów) akcji o wartości nominalnej 0,1 zł każda akcja, tj. o łącznej wartości nominalnej 8.500.000,00 zł (słownie: osiem milionów pięćset tysięcy złotych)"

Porównaj z Columbus, który ma mniejsze zdolności energetyczne i już wyceniany jest na 1 mld zł. Czekaj dalej na peronie
    Piszę o emisji i wpisie widłowego.Wieczorem podali plan walnego i jest emisja akcji C2...cena emisyjna 0,1 to wszystko
    Dlatego czytaj ze zrozumieniem Zenonie drogi:

Po to spółki się dogadują, robią list intencyjny, aby się przebadać i zrobić cenę. Nominał to zupełnie inna sprawa i musi być wymieniana w każdej emisji akcji, przejęciu itp. Ta spółka jest większa od Columbusa wycenianego na 1 mld zł he he he. A teraz przykład dla "geniuszy januszowych":

- CD Projekt nominał to 1 zł a wycena kilkaset złotych
    - Dino nominał to 10 groszy a wycena to kilkaset złotych
    - Biomed Lublin nominał to 10 groszy a wycena kilka złotych
    - PLAY nominał to jeden grosz wycena to kilkadziesiąt złotych
    - PlayWay nominał to 10 groszy wycena to kilkaset złotych
    - PEKAO nominał to 1 zł wycena to kilkadziesiąt złotych
    - a są też słabe spółki, upadające, które nawet nie sięgają nominału

Tak więc szanowni gracze do nauki.
  • Re: 85 melonów akcji po 0,10 dobrze że w porę dziś opyliłem Autor: ~ja [95.40.85.*]
    człowieku to wszystko rozumieją

chodzi tylko o to ile nowy weźmie na starcie
    jakby zrobił cenę emisyjną po 1 zł to by wziął 10 razy mniej akcji niż teraz

i ci co teraz mają akcje byliby w lepszej sytuacji bo zostaliby znacznie mniej rozwodnieni

proste geniuszu finansowy? :)
    Uważasz że będą spadki?
    Tak, uważam, że będą "spadki" tak do 17-20 zł w dłuższym terminie a do 7-10 zł w krótkim terminie. Uważam, że będą takie same "spadki" jak poprzednio na innej mojej spółce zwanej COlumbus:

RUBICON SA - 3.820.500 akcji
    Nowy podmiot - 85.000.000 akcji
    --------------------
    Razem: 88.820.500 akcji

Nowy podmiot chce wprowadzić do majątku następujące aktywa:

• 100% udziałów spółki CAC PV Sp. z o.o., która zajmuje się kompleksową obsługą innowacyjnych projektów elektrowni słonecznych oraz budowy farm fotowoltaicznych – wycena rynkowa ok. 2-3 mln zł
    • 100% udziałów VASCO ENERGY Sp. z o.o., która zajmuje się przygotowaniem i obsługą projektów PV, które będą realizowane poprzez spółki celowe – wycena rynkowa ok. 3-4 mln zł
    • pakiety udziałów posiadanych firm technologicznych, które specjalizują się między innym w obrocie energią, a także budowie, konserwacji oraz utrzymaniu sieci energetycznych. Spółki z portfela Funduszu dysponują ponadto nieruchomościami pozwalającymi na zaprojektowanie wielkoskalowych elektrowni fotowoltaicznych o łącznej mocy nie mniejszej niż 380 MW, a także posiadają zabezpieczenie finansowe pozwalające na prowadzenie budowy w formule EPC&F (Engineering, Procurement, Construction and Financing) o wartości nie mniejszej niż 50 milionów Euro (Brzol 43 Sp. z o.o., Brzol 89 Sp. z o.o. i Brzpr PV Sp. z o.o. - wycena ok. 50 mln euro x 4,51 zł = 225 mln zł

co przy minimalnym poziomie daje 230-232 mln zł!

Ale zapominamy o wycenie RUBICON – na dzień dzisiejszy 6 mln zł

Razem daje to niespełna 240 mln zł!!! Dzieląc przez akcję już teraz daje 2,7 zł na każdą akcję

Jednak to na razie wycena aktywów a gdzie tam wartość rynkowa. Więc porównujemy z branżą.

• Columbus - aktywa 47,7 mln zł a wartość rynkowa 1.000.000.000 zł
    • Novavis - aktywa 12,4 mln zł a wartość rynkowa to 86 mln zł
    • G-Energy - aktywa 13,1 mln zł a wartość rynkowa to 65 mln zł
    • Photon Energy – aktywa 143 mln zł wycena 318 mln zł

Aby nasza nowa perła osiągnęła średnią dla branży to cena wyniosłaby 7 x 2,7 zł

I to na razie tyle w temacie. Pozdrawiam.

• Re: 85 melonów akcji po 0,10 dobrze że w porę dziś opyliłem Autor: ~niuniek [94.172.189.*]
    bla bla bla
    Ale ja pytałem widłowego czy spadnie...tak na marginesie...po emisji 85 mln akcji łącznie będzie ponad 90 mln...
    ... i aktywach prawie 300 mln zł. Ale to tylko aktywa przy c/wk - 1. Tymczasem średnia w tej branży to C/WK - 7 he he he
  • Re: 85 melonów akcji po 0,10 dobrze że w porę dziś opyliłem Autor: ~Eustachy [94.254.184.*]
    Aktywa są warte 8,5 mln po wycenie ...
    Tak, tak Eustahy tak, tak. He he he wiem, że CD Projekt ma cenę nominalną 1 zł ale warta jest kilkaset razy więcej.

A wracając do naszej nowej perły wystarczyłoby, żebyś przeczytał cały raport a nie tylko pierwsze słowa to wiedziałbyś...

1) 100% udziałów spółki CAC PV Sp. z o.o., która zajmuje się kompleksową obsługą innowacyjnych projektów elektrowni słonecznych oraz budowy farm fotowoltaicznych,
    2) 100% udziałów VASCO ENERGY Sp. z o.o., która zajmuje się przygotowaniem i obsługą projektów PV, które będą realizowane poprzez spółki celowe,
    3) pakiety udziałów posiadanych firm technologicznych, które specjalizują się między innym w obrocie energią, a także budowie, konserwacji oraz utrzymaniu sieci energetycznych. Spółki z portfela Funduszu dysponują ponadto nieruchomościami pozwalającymi na zaprojektowanie wielkoskalowych elektrowni fotowoltaicznych o łącznej mocy nie mniejszej niż 380 MW, a także posiadają zabezpieczenie finansowe pozwalające na prowadzenie budowy w formule EPC&F (Engineering, Procurement, Construction and Financing) o wartości nie mniejszej niż 50 milionów Euro (Brzol 43 Sp. z o.o., Brzol 89 Sp. z o.o. i Brzpr PV Sp. z o.o..
    Ogromne rozwodnienie kapitału akcyjnego do tego,Eustachy ma rację z wycenami...z dużej chmury mały deszcz
    W Columbusie wartość nominalna akcji to 1,89 zł..
  • Re: 85 melonów akcji po 0,10 dobrze że w porę dziś opyliłem Autor: ~ja [95.40.85.*]
    przeciez wycenili to na 85 mln

to skad piszesz o wycenach 250 mln?

a ile wyceni to gielda to nikt nie wie
    ale zeby gielda to wycenila na razie musi ta transakcja sie dokonac

fajnie jakby odwiesili pp by mozna bylo tym handlowac

a tak na razie czysta spekula
    na razie nie ma pod co grac bo ten list intencyjny juz w cenach
  • Re: 85 melonów akcji po 0,10 dobrze że w porę dziś opyliłem Autor: ~Eustachy [94.254.184.*]
    Wycenili na 8,5 mln. tj. 85 000 000 akcji * 0,1 = 8 500 000

Cena emisyjna jednej akcji C2 wynosi 0,1 zł
  • Re: 85 melonów akcji po 0,10 dobrze że w porę dziś opyliłem Autor: ~oze [95.49.161.*]
    Nie wiem jak wy to wszystko liczycie, ale jeżeli jest portfel 380 MW po średnio 4 mln za 1 MW (vide kontrakty Columbus) to Rubi będzie miał aktywa na poziomie 1,5 mld !!! przy 90 mln akcji to 16 -17 pln/akcję ... kwestia jaki udział własny i jaki dług na wybudowanie farm PV oraz jaka cena za 1 MWh. Jeżeli ok 320 zł/mwh to przychód roczny powinien być na poziomie 180 do 200 mln zł czyli w okresie średniej eksploatacji farmy 25 lat daje to wpływ 5 mld !!!! to napewno pozwoli spłacić dług i da co najmniej 2,5 mld zysku w okresie 25 lat, czyli ok. 100 mln rocznie... przy dywidendzie oczekiwanej na poziomie 8-10% pa bez kalkulacji wzrostu kursu daje to min. 15 do 20 zł za akcję.... hmm... pewnie bardziej trzeba nastawić się na kupno, niż sprzedaż, ale dużo zależy od faktycznej wartości aktywów.... zobaczymy...
  • Re: 85 melonów akcji po 0,10 dobrze że w porę dziś opyliłem Autor: buffettgielda [5.173.172.*]
    O tym mówiłem już wielokrotnie, że przy tych parametrach nowy podmiot, który przechodzi na giełdę jest większy o 40-50%. Ale tu jest ściema z Taurona niejaki Eustachy, który wielokrotnie mówiłż, że przyszłość to Tauron i węgiel kamienny. Jemu nie wytłumaczysz. I niech tak zostanie.
  • Re: 85 melonów akcji po 0,10 dobrze że w porę dziś opyliłem Autor: ~oze [95.49.161.*]
    Węgiel kamienny to kilka problemów, i sama siarka, która w naszym jest na poziomie 3+ to nic w kontekście braku wody do chłodzenia tych fabryk energii !!!! już dwie potężne stoją lub pracują na 20% mocy... Polska kupuje ok. 10 TWh rocznie z importu, czyli brakuje ok. 1,0 do 1,5 GW produkcji już dziś.... a jak staną fabryki produkujące na bazie kopalin, to całkowita LYPA.... tylko OZE, w tym słońce, wiatr geotermia.... no i w finale także odpady energetyczne....
    Raczej poradził bym zarządowi RUBI aby myśleli też o innych obszarach a nie tylko fotowoltaice, bo jest tego dużo....swoją drogą gdyby rubi poszedł w kierunku operatora zielonej energii to jako akcjonariusze mamy przed sobą nie tylko zieloną ale i różową przyszłość .... no i oczywiście złote lata prosperity :D)
  • Re: 85 melonów akcji po 0,10 dobrze że w porę dziś opyliłem Autor: buffettgielda [5.173.172.*]
    Dla Nas to dobrze, że rząd się opóźnił o kilka lat bo teraz możemy zarabiać na giełdzie. Jednak to już wiele lat temu powinno zmieniać stare Taurony itp i inwestować w zieloną energię. Tak nawet dla samego zdrowia. Ja mieszkam w jednym z najgorszych miejsc w Polsce, gdzie smog to normalna sprawa. Dramat. OZE dzięki za konkrety bo ja nie potrafiłem po swojemu. Gdy napisałem o 17-20 zł i wielkości względem Columbusa to mnie prawie zlinczowali. A tam te było pięknie.
[x]
NOVAVISGR 2,10% 1,27 2025-10-10 16:48:13
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.