Czy orientujecie się, po jakim kursie powinna być przeliczona z Euro na PLN przez DM lub BM dywidenda:. - czy po średnim kursie NBP, jężeli tak to z jakiego dnia? - czy po kursie zakupu banku, w którym jest założony rachunek papierów wartościowych? Z wiadomości na forum można wyczytać, że jest to różnie interpretowane. Czy ta sprawa jest uregulowana, czy jest to "wolna amerykanka" w zależności od banku w którym jest założony rachunek papierów wartościowych?
Ja złożyłem reklamację w Santanderze - nie wiem czy to coś da, ale im więcej ludzi złoży reklamację tym większa szansa, że ktoś się przejmie sprawą. Kurs przeliczenia w Santanderze dużo bardziej niekorzystny niż w mBanku - wiem, bo dostałem w obu biurach.
Nie pierwsza dywidenda. Nie obrażaj jak nie wiesz co mądrego napisać. Wszystko zależy od DM lub BM i regułami danego biura. Tam jest wszystko/powinno być uregulowane. Różne DM i BM różnie regulują sprawę takiej dywidendy. PEO np. wypłaca po kursie swojego zakupu, a nie po kursie średnim NBP i nie wypłaca w euro dla spółek notowanych na GPW. Trzeba przeczytać regulamin DM lub BM w którym jest założony rachunek.