• ktoś tu ma może rach. w PKO BP i czy otrzymał dywidendę? Autor: ~nie_mam_jeszcze [89.64.9.*]
    Hej, ktoś ma może rach w PKO BP i czy otrzymał dywidendę jeśli tak to kiedy?
    data wypłaty w Supermaklerze, widniała u mnie wczoraj 18, ponieważ przelewu nie było, gdy zadzwoniłam spytać dlaczego jeszcze nie ma przelewu.
    Po mojej rozmowie, data wypłaty w Supermaklerze została zmieniona na 19, co wg mnie nie jest ok, oddzwoniono do mnie powiedziano mi, że wg KDPW datą wypłaty jest 19 - wg mnie jest to nieprawda, bo oficjalny komunikat mówi wyraźnie 18
    A może ja czegoś nie rozumiem.
    Napisałam do KDPW z prośbą o oficjalną informację.
    Dziwne - wszyscy tu piszą, że już otrzymali wczoraj przelewy w DM innych banków.
  • Re: ktoś tu ma może rach. w PKO BP i czy otrzymał dywidendę? Autor: ~Aa [89.64.92.*]
    Dla Ciebie to jest lepsza opcja ,ponieważ wczoraj był lepszy kurs niż w patek. Inna sprawa że oni maja jakiś swój niezbyt przyjazny przelicznik.
  • Re: ktoś tu ma może rach. w PKO BP i czy otrzymał dywidendę? Autor: ~nie_mam_jeszcze [89.64.9.*]
    4,5610 - Tabela nr 096/A/NBP/2020 z dnia 2020-05-19
    4,5644 - Tabela nr 095/A/NBP/2020 z dnia 2020-05-18
    4,5552 - Tabela nr 094/A/NBP/2020 z dnia 2020-05-15 (piątek, dzień roboczy poprzedzający datę wypłaty 18. maja)

dzięki za odpowiedź, a mógłbyś mi napisać dlaczego lepsza?  z jakiego względu? proszę wyjaśnij dlaczego, może jest jakiś niuans, którego ja nie rozumiem;
    dopłata podatku w przyszłym rozliczeniu to i tak średni kurs NBP poprzedzający datę wypłaty, więc nie widzę korzyści 
    nie jestem pewna czy lepsza patrząc na kursy powyżej
    druga sprawa to: ja zazwyczaj dywidendy ze spółek zarejestrowanych za granicą dostaję w EUR albo USD i przelewam sobie na rachunek walutowy i sprzedaję w kantorze (jeśli kurs mnie zadowala), bardziej mi się tak opłaca - no to bym sprzedała bo EUR było wyżej wczoraj

próbuje ustalić czy to jest w ogóle fair taka wypłata z dobowym opóźnieniem w przelewach, w innych bankach dostali wczoraj
    wolałabym sama sobie swoimi pieniędzmi obracać w tym czasie
  • Re: ktoś tu ma może rach. w PKO BP i czy otrzymał dywidendę? Autor: ~Aa [89.64.92.*]
    Oblicza się to na podstawie średniego kursu NBP poprzedzającego dzień przelania środków na konto akcjonariusza . Jeśli to jest piątek ,lub święto ,  dniem poprzedzającym jest ostatni dzień roboczy.

Nam rozliczyli po kursie z 15 maja , ponieważ wypłacili wczoraj .Jeśli Tobie wypłacili w dniu dzisiejszym ,to dniem kursu jest dzień poprzedzający czyli wczorajszy .Wczoraj kurs był dla Ciebie korzystniejszy .
  • Re: ktoś tu ma może rach. w PKO BP i czy otrzymał dywidendę? Autor: ~juz_mam [89.64.9.*]
    ja mam wpływ dywidendy w EUR więc wczoraj bym zarobiła więcej
    właśnie wpłynęła, co i tak nie rozwiązuje mojego problemu, bo uważam, że kasa na koncie powinna być wczoraj,
    a nie jakaś wolna amerykanka
    najbardziej mi się nie podoba, że ewidentnie po moim telefonie do BM, ktoś ręcznie w systemie zmienił mi datę wypłaty na 19 go gdzie od nabycia praw do dywidendy cały czas był 18 maja

Może wczoraj ktoś zapomniał o klawiszu Enter ? Jest szansa że wróci do wczorajszych notowań do końca tygodnia .Ja chciałem zostawić ze względu na niepewne czasy sobie na koncie euro ,przynajmniej do wyborów w USA (zakładam że Donald będzie robił wszystko żeby do tego czasu nie było załamania na giełdach )niestety w mBanku niema takiej opcji ,mimo ze mam rachunek również w tej walucie .

• Re: ktoś tu ma może rach. w PKO BP i czy otrzymał dywidendę? Autor: ~juz_mam [89.64.9.*]
    jasne, wiesz.. wiadomo, że sprzedawać bym nie musiała, że nie trzeba... ale chciałabym móc tymi pieniędzmi obracać wczoraj i nimi zarabiać, poza tym chyba każdy czuje się pewnie gdy ma swoje pieniądze na koncie wtedy gdy należy;
    w międzyczasie otrzymałam odpowiedź mailową z KDPW: "uprzejmie informuję i potwierdzam, iż środki na wypłatę dywidendy z akcji oznaczonych kodem ISIN LT0000128621 zostały przekazane przez nas na konta banków i biur maklerskich 18 maja br." więc nie zamierzam to wyjaśnić - skąd opóźnienie, jeśli faktycznie human error, ok, ale niech mi nikt nie mówi, że "wg KDPW data wypłaty to 19" bo to nieprawda - warto dociekać prawdy i się nie bać pytać;
    po prostu lubię wiedzieć, bo mi to daje pewność i swobodę na przyszłość
    Oczywiście to są Twoje pieniądze i pytać trzeba , ponieważ odpowiedzi nie zawsze są prawdziwe ...

Własnie powołałem się na Ciebie .Forumowicz dzwonił do KDPW ponieważ  pani z BM Trigon powiedziała , że KDPW wszystkim potrąca dodatkowo podatek 4% i żeby wyjaśnić sprawę zadzwonił do KDPW

" Dzwonilem do KDPW i pani mnie poinformowala , ze nie obsluguja indywidualnych inwestorow i takie pytania zalatwia sie przez biuro maklerskie  "

https://www.bankier.pl/forum/temat_re-jaka-kwota-dywidendy-na-jedna-akcje-w-euro,37130521.html

• Re: ktoś tu ma może rach. w PKO BP i czy otrzymał dywidendę? Autor: ~axaa [87.206.242.*]
    Qużwa!Co ci biurokraci w DM już nie powiedzą ludziom ,byle by ich zbyć!Takie odpowiedzi "że KDPW pobiera 4% podatku" dowodzą że afera Getback nie jet przypadkowa!
[x]
INTERAOLT -17,57% 11,54 2022-03-16 17:00:23
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.