Przepraszam z góry, że tak w wątku konkretnej spółki a temat jakby ogólny, ale widzę, że tu mniej trollowania a więcej sensownej rozmowy, a w ogólnym/bezspółkowym temacie nikt nie zabiera głosu ....
Jako, że jestem zupełnym świeżakiem i korzystam póki co jedynie z BOśa i kilku portali - pytanko do doświadczonych. Czy jest w internetach jakaś aplikacja/strona/dodatek do przeglądarki, który np monitoruje komunikaty ESPI/EBI i wypluwa na ekran tel/komputera powiadomienie gdy tylko się pojawią ? Czy raczej działacie Panowie (i Panie) na zasadzie odświeżania okna przeglądarki ? Czy taka funkcja/aplikacja byłaby w ogóle przydatna szerszemu gronu ?
Ja korzystam ze Squaber , płatne to ale dobre. Powiadomienia mogą być na komorke. Powinno chyba być info, bo nawet jeśli bank kupił za ponad 5% dla innych, to nie było innych transakcji pakietowych na sprzedaż wg. mnie. Może się mylę. Bez znaczenia, bo większy free float to większe wzrosty
Dzięki za odzew. Tak pytam bo dziś w przypływie programistycznej weny zczytałem sobie dane ze strony PAP i lokalnie zorganizowałem taki wyświetlacz, że jak coś się ogłasza w wybranych spółkach to dostaję na twarz alert w przeglądarce.
Chciałem się więc zorientować czy to popularna funkcja czy raczej wszyscy działają wkoło jakoś..
Dawno temu (jakieś 8-10 lat temu) zainstalowałem sobie RSS Reader i ustawiłem go aby wypluwał powiadomienia o komunikatach wybranych spółek (musisz znać adres RSS). Od 2013r nie korzystam, ale było to dobre rozwiązanie. Nie pamiętam skąd brałem RSS dla konkretnych spółek. Jak ktoś znajdzie taką bazę, proszę o wklejenie tutaj :-)
PAP ma RSSy w tym ESPI/EBI..ale ogólne dla wszystkich spółek razem. Do tego dorzuciłem sobie napisany własnoręcznie skrypt, który sprawdza czy komunikat zawiera słowa kluczowe (nazwy konkretnych spółek) i tylko wtedy je wyświetla + powiadomienie na ekranie komputera.
Patrzcie Państwo...ktoś posadził dziecko przy stoliku dla dorosłych. Pozwól, że zacytuję swojego ulubionego bohatera...możesz go zidentyfikować po nicku, który sobie obrałem:
"Czy na prawdę sądzisz, że możesz dokonać na mnie wiwisekcji przy użyciu tak tępego narzędzia ?"
Lepiej wziąść aplikacje gpw , wbrew pozorom jest dobra. Bardziej czytelna od squabera . Także można spółki zaznaczyć żeby na tele wyrzucala wiadomości i komunikaty . Można próbować, zależy od interpretacji urzędu skarbowego . Mogą ci to przyjąć i wrzucić w koszty ale mogą nie przyjąć, zależy od urzędu