Raczej opcja 2 bo po pierwsze sztkuje sie odwrot na rynkach i druga fala spadkowa a po drugie za chwile slaby raport za 1Q wiec wszystko przemawia za spadkami a nowe akcje trzeba opchnac.
Ja też mogę objąć nowe akcje w emisji. Co prawda nie mam tyle pieniędzy co Granek ale 1000 akcji po 38 zł mogę objąć. Max za 40 zł. Zawsze to coś. Na GPW po 77 zł kosztuje a to stanowczo za drogo i nie opłaca się.
jest jakiś problem w xtpl kluczowy technologia jest rewolucyjna ale jak to mówi prezes przeskalowanie jej do przemysłu stanowi wyzwanie ( jak na razie nie do przeskoczenia dla xtpl ).
moim zdaniem ta technologia jest tak dalece nie przeskalowana do przemysłu że potentaci wstrzymują się ( a sami wiedzą najlepiej ) z wydaniem 1-2 miliona dolarów co dla nich to drobne .
podpisują nic nie znaczonące umowy i testują , wyścig trwa a xtpl nie jest jedyn co nad tym pracuje ( tak wynika z zachowania potencialnych klietów xtpl ).
Czyli nie jest kolorowo z pozyskiwaniem zewnętrznego finansowania. Prezesowi należą się (całkiem slusznie) kolejne pakiety akcji z puli motywacyjnej. A do tego jest największym akcjonariuszem spółki. Ciekawie, nieciekawie.
obawiam się że to niestety ratowanie kursu i wizerunku. w dodatku małym kosztem ze strony prezesa. wyda 400 tys zyska akcje / w pewnym sensie pieniądze do niego wrócą 30 tys. miesięcznie pensia i + dostanie akcje z puli motywacyjnej za dobrą robote .