Cześć, czy otrzymaliście prawidłowo wypłaconą dywidendę ze spółki PLAY, miało być 1,65zł na akcję, a na moje konto IKE (w dm BPS) wpłynęło 1,40zł na akcję. Dajcie info czy u Was zostało to prawidłowo zaksięgowane.
Tylko jako posiadacz konta IKE, podatek nie powinien być pobierany więc to mi nie pasuje, do tej pory dostawałem dywidendy w pełnej kwocie, a tutaj ewidentnie coś się nie zgadza
Zwolnienie z podatku od zysków kapitałowych na rachunku IKE nie działa dla Play Communications bo to spółka z luxemburga i tam ten podatek wynosi 15% -> 1,65 zł x 0,85 = 1,40 zł
a jak to wygląda z rozliczeniem w urzędzie skarbowym w PL coś czytałem że trzeba 4 % dopłacić w Polsce, i w tym roku czy za rok, a może biuro rozliczy, może mi ktoś podpowiedzieć Proszę. Kiedyś miałem kernela ale tam nic nie robiłem w CDM zrobili to w PIT8C
Tak musisz rożnicę zapłacić w US w Polsce w rozliczeniu PIT38 (indywidualny) za rok 2020. Liczysz jaki podatek byłby w Polsce czyli 1,65x19% = 0,3135 pln za akcję. W Luxemburgu zapłaciłeś 0,25 pln (15%). W Polsce musisz dopłacić te 6 lub 7 groszy za akcję (piszę lub ponieważ liczę od małych kwot w tym przypadku za 1 akcję, przy większych nie będziesz miał tego problemu). W roku podatek w LUX wpisywało się w pozycję 46 PIT38, podatek w POL w pozycję 45 PIT38, w pozycji 48 PIT38 jest różnica 45-46 do zapłaty w US.
Dzięki, szkoda, że nie dopatrzyłem zainwestowałbym poprzez swoje zwykłe maklerskie, a limit w IKE wykorzystał na inną spółkę dywidendową, pozdrawiam serdecznie ;)