Złożyli wniosek do KDPW o rejestrację nowej emisji. Powinna być to formalność, bo akcje tego samego rodzaju są już zarejestrowane. Potem wniosek do GPW o dopuszczenie i wprowadzenie do obrotu.
Dnia 2020-05-09 o godz. 14:41 ~DANY napisał(a): > JAK TYLKO AKCJE BĘDĄ DOPUSZCZONE DO OBROTY, TO MAMT ZMIANĘ KODU NA 1 Z PRZODU
Sprzedający z kodem 1 z przodu akceptowaliby stratę aż ok. 80%; tyle nie spadły nawet akcje bankrutów. Efekt raczej na bankruta nie wygląda, ma tylko zarząd, który jak się wydaje działa na szkodę spółki.
Weź jeszcze pod uwagę akcje nieobjęte, na które była redukcja, a ci którzy je zakupili maja je po nominale, czyli ich cena to 1 zł, wiec wszystko powyżej 1 jest zyskiem.
co ty liczysz aby wziąć akcje za 1 zł trzeba było mieć akcję powyżej 12 zł
czyli kto normalny sprzeda ci po 1,2 jak naprawdę ta akcją kosztowała go 6,5 zł a są ludzie którzy kupowali powyżej 20 zł
ja obstawiam wyleszczenie takich co liczą jak ty a potem mega wzrosty
ja jestem tym normalnym mam średnia cenę zakupu 1,00132 zł - 8273 szt. przed ustaleniem PP byłem posiadaczem 1 akcji a pozostałe akcje obejmowałem po 1 zł co oczywiście nie znaczy że oddam akcje po PKC
Dokładnie tak jak napisałeś. Wystarczy ze miałeś 1 akcje a byłeś uprawniony do objęcia do 3.330.300 z puli dodatkowej, nieobjętej przez dotychczasowych akcjonariuszy.
Wystarczyło mieć 1 akcje, bo wtedy jesteś akcjonariuszem, a składałeś zlecenie na objęcie nowych-czytaj dodatkowych w wysokości 3.330.300 szt. akcji co przy tej redukcji daje kwotę ok. 150.000 szt z puli dodatkowej.
rzeczywiście jeżeli wyłożyłeś na cały pakiet czyli ponad 3,3 mln dostałeś133 tys. akcji po złotówce. Rozumiem że dla Ciebie i forumowiczów to grosze.Ja tez zapisałem się na dodatkowe i dostałem ponad 10 tys. akcji oczywiście objąłem także swój pakiet.
Dnia 2020-05-10 o godz. 07:36 ~Dany napisał(a): > Weź jeszcze pod uwagę akcje nieobjęte, na które była redukcja, a ci którzy je zakupili maja je po nominale, czyli ich cena to 1 zł, wiec wszystko powyżej 1 jest zyskiem.
Rzeczywiście masz rację, nie pomyślałem, że są tacy jak "lewar", których urządza każda cena powyżej 1zł. A swoją drogą to zadziwiające, że ponad 28% starych nie wykupiło nowej emisji. Znaczy, że zapomnieli o posiadanych akcjach albo wisi im ile stracą. Nic dziwnego, że przy takim akcjonariacie zarząd robi co chce.
Wer zanim rzucisz kamieniem w akcjonariat zwróć uwagę, że spółka jest notowana bodaj od początku giełdy a więc to już prawie 30 lat i w tym czasie mogą być akcje z niewyprostowanym procesem spadkowym, prawnym, akcje na rachunkach firm w jakiś procesach itp.
Poczekajmy na komunikaty, ale jeżeli spółki z otoczenia cfi w tym deweloper, który zarejestrował się na ostatnim NWZA tuż pod progiem mają 40-50% a więc ok. 2.5 mln akcji (głosów jest więcej) to dziś 'uciszą' za 5-7 mln kupując w przedziale 3 zł i przejmują aktywa 100-150 mln a będzie to o tyle łatwiej, że wrzucili komunikat o emisji na dwa miesiące przed NWZA i akurat w okresie wchodzenia akcji.
Dla obrazu sytuacji cały czas w takich momentach trzeba przypomnieć, że Efekt miał 12 mln czystej gotówki! za które kupił papiery cfi. Takie rzeczy tylko w RP i tylko na GPW. Pomijanie wezwań grllowanie mniejszościowych na zasadzie wrzucania projektów z wkładem jakich spółka nie potrzebuje.
Dla tych co nie wtajemniczeni 1. Efekt ma 12 mln żywej gotówki (nie papiery. gotówki) 2. Zarząd Efektu powiązany z CFI kupuje za 12 mln papierów wartościowych Cfi 3. Następnie mamy dokapitalizowanie na 3.3 mln! 4. notowania spółki z wyceną 10-15 mln 5. Cfi wrzuca projekt emisji akcji gdzie przy obecnym oficjalnym udziale cfi kwota jest podobna do tej za którą efekt kupił papiery cfi jednocześnie zmuszając mniejszościowych do wkładu, którego spółka dziś w takiej wielkości nie potrzebuje zwłaszcza, że w przyszłym roku cfi ma wykupić papiery za 12 mln
Na to wszystko nakładają się jeszcze udziały akcjonariuszy osobowo powiązanych z grupą cfi I to jest ok? jest korona i nadzór może nie pracuje w pełnym składzie, ale wierzę, że ktoś to zatrzyma jak nie KNF to sąd.
Jeżeli będzie przyzwolenie na takie ruchy to praktycznie na każdej spółce można by było tak wywłaszczyć każdego na każdej spółce (kupić papiery głownego akcjonariusza z kasy spółki i wymagać od pozostałych wkładu nieadekwatnego do potrzeb) i po to są zaskarżenia. I wiem, że tutaj da się przedstawić cały ciąg! i sąd z pewnością się pochyli dlatego tak ważne jest zarejestrowanie się na NWZA (nie trzeba być fizycznie). Ważne jest też aby wyłonił się jakiś koordynator, który weźmie pełnomocnictwa (od razu mówię, że ja tego nie pociągnę)
oj jaka szkoda wujek dobra rada .A może dlatego nie pociągniesz , że pisać głupoty jest łatwo? Może policz po ile trzeba było kupic akcje aby przejąć kontrolę ? Ile trzeba zainwestować aby tą dojna krowę dla nielicznych przekształcić w wysokodochodowe przedsiębiorstwo? Już widać było pozytywne efekty zmian (jestem z Krakowa). Szkoda, że przez Koronę proces mocno się opóźni bo najpierw trzeba poczekać co się wydarzy. I jeszcze jedno emisja za min 50 mln ? kto ci broni wyłożyć kasę i przejąć akcje … po złotówce?
@Realny, taka retorykę możesz stosować w krajach trzeciego świata. Rynek GPW jest regulowany i udział 30 procent usprawiedliwia działań cfi wobec mniejszościowych.Rynek regulowany w krajach cywilizowanych charakteryzuje się instytucją nadzoru i wezwania! Dlatego jestem pewien, że sąd widząc działania cfi wobec mniejszościowych zablokuje emisję a KNF przyjrzy się ile i kto posiada akcji.
> Na to wszystko nakładają się jeszcze udziały akcjonariuszy osobowo powiązanych z grupą cfi > I to jest ok? jest korona i nadzór może nie pracuje w pełnym składzie, ale wierzę, że ktoś to zatrzyma jak nie KNF to sąd. >
Zadziwia mnie Twoja wiara w KNF i sądy! Poczytaj jaki przekręt zrobili np. na Famie za aprobatą KNF, sądu i prokuratury, w której sprawa ugrzęzła. To co stanie się na Efekcie to wersal w stosunku do Fam. Formalnie nie działają na szkodę drobnych akcjonariuszy, a "starzy" duzi odpuścili. Sądzę, że na najbliższym walnym będą mieli ponad 80% głosów i uchwalą co zechcą!
Dnia 2020-05-11 o godz. 13:08 ~spek napisał(a): > Wer zanim rzucisz kamieniem w akcjonariat zwróć uwagę, że spółka jest notowana bodaj od początku giełdy a więc to już prawie 30 lat i w tym czasie mogą być akcje z niewyprostowanym procesem spadkowym, prawnym, akcje na rachunkach firm w jakiś procesach itp. >
Jest już pierwszy, który pokazał, że wisi mu ile straci. Spółdzielnia z K. nie kupiła akcji po 1 zł, nie sprzedała starych. Utopili ok. 0.5 mln; u nich nie ma prokuratora??
Dokładnie masz racje. Zgadzam się w 100%.
Krzeszowice i spółdzielnie były nastawione tylko i wyłącznie na wyciąganie kasy przez dywidendy.
Przez lata tyle wyjęli a dziś jest im szkoda wyłożyć kilkadziesiąt tys. zł na nowe akcje. Jaki akcjonariat taka spółka.
Myśle ze ludzie od cfi maja ok 60-70 % efektu, dlatego są tak mocni i przegłosują nowa emisje. Nikt im nie podskoczy.
Dziś kolejny komunikat. Osobiście wątpię w to, że spòlkdzielnia i p. Adam nie objęli. Ze swej strony stawiam, że sprzedali po na umowę cywilną, ale to jest wyłącznie mòj domysł
Dzięki. Tak na marginesie te zapytania a SII pokazują, że system jednak w jakimś stopniu reaguje.
Myślę, że wielu zauważy w tym cfi, że warto wyjść z tego na zasadzie kompromisu natomiast mniejszościowi zauważą realność siły przy zjednoczeniu.
Tak jest! KNF ostro kupuje od rana ;) Chyba, że z KNF dali cynk do NBP że taka perła małopolska w potrzebie i prezes Glapa od razu puścił drukarkę w ruch i za świeżutkie PLNy zbiera akcje od naiwnych...