Powiem ci, wyliczyłem tego pi razy drzwi 5 :2 na rzecz dywidendy tam gdzieś, w którymś poście ale od wewnątrz żere mnie to co napisałem ostatnio, w związku z ciągle oczekiwaną rekomendacją Bogusiowi / bez jego odpowiedzi/. Teraz cisza,poczekamy na Bogusia,
zobaczymy co powie, -jak będzie chciał,jak nie to nie...
Musiałem dzis wczesniej pojechać do roboty i dopiero wróciłem . Raportu jeszcze nie czytałem oprócz tego co na 1 stronie . Sprzedać? No dzis był dobry dzień na handel wolumen jak przez pół roku jeszcze niedawno ale po znacznie wyższych cenach . Wynik netto pokazali średni , ale trzeba poszukać w raporcie gdzie zgubili 70 groszy na akcję. Juz kiedyś tak było ,ze w I kwartale nakupili towaru by miec z czego produkować a potem wyremontowali biurowiec i wypłacili dywidendę. Patrze na to spokojnie i z dystansem i kazdemu polecam . Mineło dopiero pół roku od zapowiedzi 3 letnich wzrostów.
Pytanie nie do mnie ale odpowiem. Jasne, mogłem zrobić kółko i sprzedać po 68-70. Nie zrobiłem tego. Wierzę że kurs będzie znacznie wyżej i kółka mnie nie interesują. Odpowiadając na Twoje pytanie. Nie, nie zostałeś sam z akcjami. Nie wiem ile masz i jaka ilość jest dla Ciebie ilością tzw duża ale mam ich dużo ... Może nawet więcej niż Mastu. Ja czekam cierpliwie na godny zarobek. Tak czekałem na CDR, na TSGames i Mercator. I tutaj również tak będzie
Okazuje się, że pierwsza pokusa pokonana i wszyscy z apetytem na wyższe poziomy. Bardzo dobrze, bo kolejny cel to 2Q, który powinien być jeszcze lepszy w zakresie przychodów i zysku - czyli im dalej tym lepiej. Przestrzeliłem zysk za 1Q - najlepszym typującym był Dami (2zł)- gratulacje. Ja jednak podtrzymuje wyniki na 2Q - 2,95 zł /akcję ( wątek: Wyniki 2019). Czas pokaże.
Boguś szukając tych 0,70 zł,Ty musisz zobaczyć nie na to, jaki jest przyrost na magazynie bo to absolutnie nie wpływa na wynik tylko na materiałochłonność kosztową /RW/ bo to może wpływać tzn.ile złotówka sprzedaży teraz ciągła materiałów w relacji do r.ub a mnie już oczy bolą i nie włażę w te raporty do wewnątrz a trzeba by było i tam sprawdź, potem ew.powiedz.No i energia dla linii.Też pewnie w końcu dali se w 1q podwyżki za 2019,za linię, etc.Tak że pewnie znajdziesz te 70 gr.
Co do kol.Stana Wydaje mi się że tak duży pakiet porównywalny do Mastu trudno byłoby sprzedać za wartość 68- 70 skoro średnia sprzedaży była około 62 do 63 zł, chyba?Tak że myślę iż dobrze zrobił przy tak dużym pakiecie, co nie znaczy że jakąś częściówkę nie mógł puścić a następnie zrolować lecz każdy ma swoją strategie i trudno w to wchodzić
Była taka opcja by puścić 10proc ale po co. Zdolowalbym kurs do nawet 58 a to brzydko wygląda. Ja mam czas a wystrzal kursu po info się należał. Jak będę puszczac pakiety to na pewno powyżej 100zet
40 groszy zgubili na róznicach kursowych . Poza tym na kazdym poziomie zysku oprócz zysku netto jest lepiej niż w IV kwartale 2019. Za kilka dni wyniki pokaze Lentex ale juz widac że we włókninach Novita jest gigantem. Lentex 110 mln rocznie przychodu a Novita w 1 kwartale 40mln. Oprócz tego na koncie pojawiła się gotówka + 2,5 mln , do tego doszła inwestycja za 1,5 mln , spłata kredytów 7,5 mln . Kredytów zostało 7 mln a jest 3,4 mln gotówki uzbieranej przez 2 kwartały. Przepływy środków pienięznych z działalnosci operacyjnej w całym zeszłym roku wyniosły 4,1 mln ( w tym 7,4 w IV kwartale)a w I kwartale 2020 już 11,7 mln Mozna patrzec w przyszłośc optymizmem , tym bardziej że we włókninach w mocach jest potencjał na wzrost sprzedazy jeszcze plus 25%.
Nie ma porównania do Lentex na korzyść Novita. Miałem Lentex, wyszedłem ze stratą kilku procent. Zainwestowałem w Novita jako spółkę znacznie, znacznie bardziej perspektywiczną. Wszystkie wskaźniki są na tak
"Novita S.A. produkuje włókniny od ponad 40 lat. Wyroby zakładu wykorzystywane są przez sektor higieny osobistej, przemysłowej, gospodarstw domowych, a także branżę medyczną..."
http://www.novita.pl
W dzisiejszych epidemicznych czasach to dobra spółka. Bardzo dobra...
wynik ebitda aczkolwiek dobry bo rekordowy 8,3 mln w kwartał jednak nie szokuje jesli porównac go do czasów sprzed inwestycji kiedy oscylował kwartalnie w okolicach 6 mln. No cóz jednak jest kryzys .