Niemniej przemyślcie strategię wyjścia, bo przy takich marnych obrotach jak tu są na co dzień to sprzedaż kilkuset akcji powoduje spadek kursu o kilka / kilkanaście %. Osobiście wychodziłem przez kilka dni z raptem około 200 akcji...
Jestem na Mercator od 7zet i też obroty był jeszcze mniejsze, zobacz co jest teraz. A te 200akcji po 51zet łyknąłem na dwa razy po 100akcji więc nie pisz że sprzedawałes dwa dni
Żałuje że nie wszedłem Po 62-64zł. Obserwowałem Spółkę i chyba przez miesiąc był boczniak w okolicy 64 zeta. Było jużino o dywidendzie 5 zł. Myślałem nad wejściem ale właśnie zauważyłem ten brak płynności i się tego obawiałem. No nic. Lekcja do odrobienia.
U nas gorętszy okres zacznie sie we wrześniu moze nawet w sierpniu od połowy .Najpierw oficjalne wyniki potem przyznanie dywidendy , podanie wstepniaka za III kwartały , wypłata dywidendy i po miesiacu oficjalne potwierdzenie zysku za III kwartały i prognoza na zysk roczny . Myslę że najlepszy wynik roczny czyli 6,76 plus 50% będzie suma adekwatną dla 2020 roku . czyli 10,14 na akcję . czyli wynik netto powyżej w sumie 25 mln .
Każdy musi sobie sam odpowiedzieć co robić . Hołduje zasadzie im mniej ruchów tym mniejsza mozliwośc zaliczenia wtopy i jak na razie na tym wychodzę lepiej niż na nerwowych ruchach . A tak w ogóle nerwy szkodzą zdrowiu.
Ten tytuł wątku brzmi trochę jak ostrzeżenie biorąc pod uwagę aktualny stan poziomu kursu. Nie oznacza to wcale jednak, że zgadzam się ze swoim przedmówca, aby nic nie robić tylko czekać na swojej topowej akcji,a wręcz przeciwnie ,działać według własnego uznania, wyobraźni i znajomości rzeczy.Oraz stanu "nerwów "i tolerancji ryzyka.
średnia 5 letnia jest 52 złote i to jest jakieś miarodajne odniesienie do rzeczywistości. Rok 2017-2018 to 36 i 27 k wolumenu. w 2019 było już 71k a w tym juz jest 180k . Srednia 4 letnia zysku netto 5,29 na akcje rocznie .
No dobrze skoro mówisz, że 36 zł średnio, to niech będzie 290%, niewiele się pomyliłem zwłaszcza że w gorączce skakało do 40 kilku na pewno, ale myśl główna jest niezmienna: jeśli pani Jadzi strzeli do głowy coś zacząć realizować, no to nie chcę kończyć...
aktualny zysk za ostatnie 4 kwartały wynosi 9,47 pln na akcje przy przychodach na poziomie 168, 2 mln co daje rentownośc na poziomie ponad 14%. Jednak za ostatni kwartał rentownośc wyniosła 19% . Przy przychodach 210 mln i rentowności 17% mozna oczekiwac w tym roku 35,7 mln . Czyli 14,28 na akcję w rok .
Tak jakby,ale zachwycony nie jesteś,Mikus też i coś przypomniał na dodatek,i ten co o 16.58 wystawił 8000 szt.a później skasował bo zeszło do 0,96 zł i chyba ja też. Jak chciałem żeby nie było 5,20 tylko 6,50 zł / na ten podatek no to nie/ ale teraz 11 zł może się znajdzie.. niewykluczone że to jest syndrom bojaźliwego ascety co na zimne dmucha.. Niewykluczone
Panowie, ja bym chyba nie narzekał na te dywidendę. Przy obecnym koszcie kredytu, to w zasadzie niewielki lewar jest nawet zdrowy dla spółki (poprawi strukturę finansowania) plus zdolność spółki do generowania gotówki jest bardzo wysoka, więc zakładam, że spokojnie to odpracują w ciągu roku. Wg mnie to jest dobry sygnał, że widzą stabilny popyt, skoro są gotowi wyciągać pieniądze ze spółki (ale co ważne, dzielić się także z drobnymi). W sumie po to inwestowali w maszyny, żeby teraz zgarniać z tego korzyści.