Tak, ale duzo gra short kupujac akcje potencjalnie dywidendowe i sprzedajac przed dywidendą. Takich graczy jest coraz więcej, co było widać po dzisiejszej nadpodazy i spadku kursu. Jutro będzie jeszcze wiekszy zjazd bo dla nich ostatnia okazja na wyjscie.
merkel, przeczytaj co napisales. Kupuja akcje dywidendowe zeby je sprzedac przed dniem dywidendy i jej nie dostac? Come on! Kurs ok. 20 pln. Dywidenda po podatku to przy kursie 4.5 (a jest wyzej) to jest ponad 12% Gdzie dzis dostaniesz taka dywidende na tej bananowej???
Pojawił się tu wątek shorta i terminu wygaśnięcia kontraktu w dniu dzisiejszym na Interaolt . Gdzie mogę sprawdzać takie terminy wygaśnięcia kontraktu na konkretnym walorze ?
Wydaje mi sie, ze kolega zakladajacy watek mial na mysli, ze dzis jest ostatni dzien jesli ktos gra na krotko zeby wyjsc. Kurs w poniedzialek bedzie pomniejszony o dywidende. Zeby ja dostac dzis do konca dnia musisz miec akcje. A jesli interesuje cie krotkie kupno i po kilku% wzrostu sprzedaz, to dzis najlepszy moment, bo w poniedzialek kus z dzis minus dywidenda. I wtedy bys musial poczekac az urosnie. Moze tez byc popyt, ktory spowoduje, ze na otwarciu nie zobaczysz mniejszego kursu. Ale to gielda, wiec nikt na nic gwarancji ci nie da.
Niektórzy maja taka strategie - kupują akcje, które prawie na pewno beda mialy dywidende i sprzedaja w tygodniu przed odcieciem, i zmiana waloru na kolejny z perspektywa dywidendy. I tak skacza z akcji na akcje majac w krotkim czasie pewny zarobek.
Ano to mało słyszałeś....miesiac do dwuch wcześniej się kupuje takie akcje.....na intrl... Kupno 16.5...sprzedaz 20.2...nie ma odcięcia....a dywidenda wzięta 3,7....co roku się tak gra....
Struktura wyniku za 4 kw Zła w IRL bo tylko PF dały +, ZO znikomy. Struktura wyniku za 1 Kw w IRR zła, ponadto Spadek Eksportu IRR do IRL i F o grubo ponad 50 % vs 4 kw. Wynik w IRR zrobiony w całości na pozostałych Przych. ZS na minusie
Jaka będzie Marża na mniej niż 1/2 obortu??? KWH WF może znów będzie Dobry. Ale co z 2 kw ???