przychody +5%, więc jest progres. Dzisiaj raport, zobaczymy co nam ciekawego napiszą. Osobiście liczę na optymalizację, kosztów- prezes o tym wspominał, w którymś wywiadzie. Wtedy wzrost zysku byłby ponad 5%. Z drugiej strony wejście na Ukrainę i zakup nieruchomości podwyższą koszty, więc zysk może być mniejszy, ale w dłuższej perspektywie rozbudowanie własnego centrum logistycznego daje szanse na duży rozwój. Zobaczymy co będzie w liście do akcjonariuszy.
Wyniki bardzo dobre, pomimo kiepskiego rynku jak na I kwartał. Koszty obce widać ze wysokie mocno inwestują w reklamę, przychody rosną, teraz czekać jak otworzą nowa siedzibę
No to kużwa czegoś tu nie kumam jakie usługi obce za ponad 1000000 i jak można aż tak j machnąć się w stosunku do prognoz..Jeśli jakiś księgowy mógłby na to zerknąć.
Ale jak słusznie zauważyłeś były to dane o PRZYCHODACH. I mimo, że już w pierwszym kwartale gospodarka oberwała przez wirusa przychody nie są źle. Firma mocno inwestowała: finalizacja wejścia na Ukrainę, uruchomienie nowej platformy i przede wszystkim nabycie nieruchomości pod centrum logistyczne. Firma na tym etapie rozwoju musi intensywnie inwestować co odbiło się na zyskach. Nie mniej bilans po stronie aktywów (aktywa trwałe, aktywa obrotowe-gotowka w kasie, kapitał własny) wygląda według mnie bardzo dobrze. Mimo dużych inwestycji nie widzę też niepokojącego zadłużenia. Uważam, że firma jest mocno zabezpieczona i ma wszystko co potrzeba, żeby po zakończeniu epidemii ruszyć z kopyta.
Zwrócił bym też uwagę na dużą ilość zapasów w porównaniu do analogicznego okresu w zeszłym roku. Są zabezpieczeni w razie kolejnych ewentualnych przerw w dostawach, zmniejszy to koszty w kolejnych okresach, albo może są im potrzebne i jak oznaczają jakieś wieksze plany produkcyjne i sprzedażowe.
Przecież ta spółka dopiero się rozwija. Zobaczycie co będzie jak przeniosą zakład produkcyjny i uruchomią nowe linie produkcyjne plantwear kids i plantwear home. Ukraina też dopiero początek zabawy. W tym roku uderzają jeszcze na Rumunię.
Rzeczywiście te koszty obce wysokie, mam nadzieje że to wszystko to nie tylko reklama, teraz mnie olśniło że przecież wysyłają kurierem paczki więc sumując to spory koszt. Zakup nieruchomości to bardzo dobra wiadomość, spełnili złotą regułę.
Do tego pewnie jakieś koszty serwerów bo teraz są już trzy serwisy, może progranisci, którzy musieli postawić nowy serwis i sklep ukraiński. Nie wiem też, czy na ten moment nie wykazują jakichś budynków, a to też koszt. No i oczywiście kurierzy. Muszę też jak na razie utrzymywać doradcę z tego co kojarzę dwa lata i rok od wejścia płacą za animatora rynku. Marketing też w tym na pewno jest. Google ads, FB ads itp.
W mojej ocenie koniecznie trzeba również zwrócić uwagę na kapitalizację. Raptem 10 mln. Aktualnie zapasy, maszyny, nabyta nieruchomości i gotówka w kasie pokrywa ją prawie w 2/3. No i... tu jest mniej niż 1,5 mln akcji do rozdzielenia. Nie wiem jaka jest średnia liczba wyemitowanych akcji przez spółki newconnect, ale jak policzyłem średnią z paru spółek, które mam w potfelu i które obserwuje to wyszła mi średnia prawie 15 000 000. Przy tak małej podaży jest szansa, że akcje spółki w przyszłości będą osiągać na prawdę wysokie kursy.