• Pytanie o kurs Autor: ~KC [169.143.244.*]
    Pytanie do bardziej doświadczonych: dlaczego to spada ponad 2% na dzień przed ostatnim dniem prawem do dywidendy? Jakie prognozy na jutro?
  • Re: Pytanie o kurs Autor: ~lir [5.173.188.*]
    ponieważ podaż przewyższa popyt. co za różnica właściwie, skoro jest to spółka, która od wielu lat co roku wypłaca kilkunastoprocentowe dywidendy?
  • Re: Pytanie o kurs Autor: ~KC [169.143.244.*]
    Dla krótkoterminowej spekulacji to ma znaczenie ;)
  • Re: Pytanie o kurs Autor: ~merkel [89.64.82.*]
    dziś już będzie spadało do konca dnia i jutro dalsze spadki - tak było w zeszłym roku.
    a powodów tego może być kilka, m.in. slabe prognozy za 1 kwartał, a bardziej ogolnie - lęk przed zjazdem kursu po odcięciu i brakiem powrotu na wyzsze poziomy.
  • Re: Pytanie o kurs Autor: ~Bb [77.45.93.*]
    Bo kurs urósł już na tyle, że niektórzy inkasują zyski olewając dywidendę.
  • Re: Pytanie o kurs Autor: ~groźny_kamilek [94.229.215.*]
    Ogólnie przez ostatnie miesiące na giełdę wpakowało się ponad 40.000 "inwestorów", którzy pieniądze przeznaczone na remonty czy inne wydatki inwestycyjne postanowili pomnożyć na giełdzie wykorzystując niskie kursy akcji po ostatnich spadkach. Osobiście uważam, że my niskie kursy dopiero zobaczymy. Niektórym świeżym wilkom giełdowym poucina łapy, żony będą miały półrocznego focha. Dla dywidendowców będzie to okazja do zakupienia spółek, które od miesięcy znajdują się na ich celowniku, ale aktualna wycena giełdowa nakazuje zachowanie ostrożności. Wprawdzie nie wierzę, żebym mógł ponownie kupić InteraOlt po 7 złotych, ale ponowne zejście na poziomy około 11-12 złotych z pewnością wykorzystałbym do zwiększenia zaangażowania. Dywidenda będzie czekać na koncie na takie okazje (mam jeszcze 3 spółki do upolowania).
    Nawiązując do ryzyka związanego z wynikami. Oczywiście że trzeba liczyć się z gorszymi wynikami, ponieważ rok 2019 był jednym z dwóch najlepszych lat w działalności spółki. Niemniej nawet przy spadku zysku rzędu 50 procent dywidenda nadal oscylowałaby w okolicach 10 procent.

• Re: Pytanie o kurs Autor: ~MichalB [185.238.123.*]
    Analiza finansowa mówi jasno:
    C/Z: 5.38 jest to ogólnie bardzo mało. Dodając, że w sektorze ta wartość jest o -3.46% mniejsza niż konkurencja. Sprawia, że jest to mega dobry wskaźnik.

Dodając do tego wskaźnik EM-Score AA+
    oraz
    Piotroski F-Score: 8

Daje nam to więcej niż solidne podstawy, do sądzenia, że spółka jest warta wiele, wiele więcej niż obecny kurs. Dodajmy jeszcze po drodze ekstramalnie dużą dywidendę.
    Jak ktoś napisał, niektórzy mogą już realizować zyski, ale w perspektywie kilku miesięcy - posiadacze dostaną solidną dywidendę + mogą liczyć, ze kurs pójdzie dużo do góry bo są finansowe podstawy do tego. Obecne spadki to spekulacja, taka typowa krótkoterminowa. Więc ew. spadki (ja uważam, że jak będą to niewielkie) to kwestia kilku-kilkunastu dni a potem kurs idzie do góry.
  • Re: Pytanie o kurs Autor: ~axaa [188.146.47.*]
    Akcjonariusze dostają netto(bez Belki) prawie 13% dywidendę ,biąrąc kurs akcji 20pln ; a marudzą że głowa mnie zaczyna boleć:))
    Nie chcesz dywidendy?Boisz się o kurs po odcięciu?To won na CDProjekt-tam jeszcze są wzrosty i sternik nie gasi światła!
    Jak chcesz grać na krótko to tutaj trzeba było być w styczniu,a akcje mieć kupione w ub.roku lub kilka lat do tyłu.

To jest spółka dywidendowa/Howgh:))
    Poprzednio po odcieciu dywidendy kurs dalej lecial w dol.
  • Re: Pytanie o kurs Autor: ~Aa [89.64.92.*]
    " Poprzednio po odcieciu dywidendy kurs dalej lecial w dol."
    Nie leciał , stabilizował się z tendencją wzrostową powyżej kursu odcięcia, żeby wystrzelić później w kosmos. Proponuję zerknąć również na obroty , jak były symboliczne !
  • Re: Pytanie o kurs Autor: ~majk [193.105.251.*]
    po "jakosci" wpisów i wysypie nowych nicków śmiem twierdzić, ze czeka nas zjazd. podobnie było tuż przed ostatnimi szczytami.
  • Re: Pytanie o kurs Autor: ~axaa [87.206.242.*]
    Dnia 2020-05-07 o godz. 14:19 ~majk napisał(a):
    > po "jakosci" wpisów i wysypie nowych nicków śmiem twierdzić, ze czeka nas zjazd. podobnie było tuż przed ostatnimi szczytami.

Zgadzam się! Nawaliło się "tymczasowych inwestorów" trochę, jak widać po wpisach/Tak było w styczniu , jak "ulica " weszła w IRLi i wywindowała kurs!
  • Re: Pytanie o kurs Autor: ~Litwin [89.64.20.*]
    I bardzo dobrze, będzie okazja do tanich zakupów i kumulacji akcji na przyszły rok, bo trochę mnie kryzys koronawirusowy przestraszył i się pozbyłem akcji, a potem odkupiłem trochę pod dywidendę, ale za drogo, więc chętnie uśrednię :)
    Pytanie do ~GROZNY-KAMILEK; Na co polujesz?Ja od dawna poluję np. na KETY , ale poniżej 300pln

Częściowo inne upolowałem , bo ulica wywala na potęgę, nie patrząc na nic/Ale nic na szybko; dobieram MAŁĄ ŁYŻECZKĄ OD HERBATKI :))
  • Re: Pytanie o kurs Autor: ~groźny_kamilek [94.229.215.*]
    Chciałbym mieć w moim portfelu Kruszwicę - spółka dywidendowa z tradycją.
    Drugą spółką którą zacząłem kupować jest Krynica Vitamin. Ciekawy akcjonariat, nieduży free float, dywidenda też na ciekawym poziomie.
    Trzecią spółką jest Unimot. Miałem w planach kupić PKN Orlen, ale jednak trzymam się zasady, że z dala od spółek, w których może mieszać Sasin. Dokupiłem też trochę Dektry - no ale tutaj i tak już mam pakiecik, z którego ciężko byłoby wyjść przy obecnych obrotach na spółce.

z pewnoscia wszyscy sie ciesza z tego powodu, tylko pomyliles fora :)
  • Re: Pytanie o kurs Autor: ~groźny_kamile [94.229.215.*]
    To była moja odpowiedź na zadane pytanie. Warto śledzić wątki przed wpisaniem komentarza.
    Dnia 2020-05-07 o godz. 19:21 ~groźny_kamilek napisał(a):
    > Chciałbym mieć w moim portfelu Kruszwicę - spółka dywidendowa z tradycją.
    > > Drugą spółką którą zacząłem kupować jest Krynica Vitamin. Ciekawy akcjonariat, nieduży free float, dywidenda też na ciekawym poziomie.
    > > Trzecią spółką jest Unimot. Miałem w planach kupić PKN Orlen, ale jednak trzymam się zasady, że z dala od spółek, w których może mieszać Sasin. Dokupiłem też trochę Dektry - no ale tutaj i tak już mam pakiecik, z którego ciężko byłoby wyjść przy obecnych obrotach na spółce.
    > >

Dzięki, ciekawe propozycje!
  • Re: Pytanie o kurs Autor: ~laczek [85.221.138.*]
    Powiedzcie kumy,czymu ta merkel ciągle cudzołoży bez sensu, { nie uzywam słowa pirdoli,bo niektórzy mają wrażliwe uszy.}
    Krynicę i Kruszwicę tez mam na celowniku. Ciekawe wydają się też R22 i Promise
  • Re: Pytanie o kurs Autor: ~Kazimierz [85.115.35.*]
    Promise skorzysta w tym roku w kwestii IT i wspolpracy z Microsoftem.
    Microsoft inwestuje w chmure. Po koronawirusie zmieni sie rzeczywistosc i firmy beda jeszcze bardziej inwestowac w IT, chmury, bo pracownicy juz nie beda w takiej ilosci pracowac w biurze.
    IT, obok OZE w tym roku bedzie grane.
    OZE podlega pod rzadowy program doplat, z tygodnia na tydzien jest coraz wiecej inwestycji (program rzadowy Moj prad).

link 

Spojrzcie - Promise stablinie, pomalutku do przodu od miesiaca. Ktos umiejetnie zbiera, bo wie co bedzie za chwile.

link
    w promise jest fajna dywidenda i niska wycena
[x]
INTERAOLT -17,57% 11,54 2022-03-16 17:00:23
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.