Można by napisać prawdziwą rozprawę na ten temat, ale tak literacko Maxcom ( patrząc po perspektywach, kanałach sprzedaży w internecie i doskonałemu radzeniu sobie w ciężkich warunkach rynkowych) powinien chodzić powyżej 100 zł z akcję i dalej byłby niedowartościowny w stosunku do MBF który po dzisiejszym wzroście o ponad 30% chodził po 8,20 zł. Już nie wspomnę, że w sytuacji gdzie większość firm ledwo sobie poradzi w tym roku Maxcom na bidę powinien chodzić ponad 30 zł. No cóż może jest tak, że każdy ma to na co pracuje ?
No to newsy w temacie. MBF spółka poza prezesem nikogo nie zatrudniała w tamtym roku, nigdy nie wypłaciła dywidendy, w 2019 r. miała przychód na poziomie coś około 3 mln ! W wolnym obrocie 2 mln akcji tj, ok trzy razy tyle co Maxcom wszystkich akcji tyle samo obie spółki czyli 2,7 mln. Przed chwilą MBF zaliczył 9,95 zł. I wisienka na torcie wartość księgowa MBF ok 3,8 zł na akcję. No cóż jedni wolą być piękni i bogaci inni starzy i biedni.
W zasadzie panowie starsi już nie musicie się tak starać z ubijaniem kursu Maxcom, widać że na MBF się sprężają i wezmą was kursem :) Zawody wstydu już wygrane, po co się spieszyć ?
ja piernicze ta spółka to jakiś ewenement, wszyscy dookoła udają że są ślepi i nie widzą tego ze maxcom prowadzi hurtową dystrybucje maseczek na koronawirusa i będzie to robił jeszcze przez długi czas? Nie wierzę po prostu, czemu ten kurs jeszcze nie wybił na przynajmniej 20+ ?
Spółdzielcoriusze postanowili zostać brzydcy starzy i biedni. Od dzisiaj w zasadzie to mnie cieszy w końcu coraz więcej inwestorów się śmieje. A śmiech to zdrowie a bieda często też zdrowa bo się człek nie obżera i nie pije niebezpiecznych trunków :) Hm za drobne ktoś podniesie ten FF i nawet się starzy uśmiechną , bo swoim zwyczajem sprzedadzą w te pędy :)))
zastanawia mnie jeszcze czy ta cala akcja z maseczkami to nie jest jakis pic na wodę. Bo jezeli nie to dlaczego nie bylo o tym nawet słowa w ostatnim liscie do akcjonariuszy ani nawet jedej glupiej informacji od zarządu
Bez przesadyzmu. Mają w ofercie hurtowej cztery rodzaje maseczek a detalicznie jeden rodzaj, którym też handlują w detalu internetowym. Może nie chwalą się tym, bo traktują to jako sprzedaż czasową w czasie restrykcji związanych z ich noszeniem w końcu nie jest to ich core biznesu. Widziałem natomiast sporo ofert hurtowych Maxcomu na stronach B2B więc wnioskuję, że sprzedaż nastawiona jest na hurtową ofertę a wyniki ze sprzedaż zasilą sprawozdania kwartalne. Ze względu na wartość aktywów firmy jak i rocznych obrotów jakie generują ciężko będzie o raport w sprawie zamówienia na maseczki ponieważ musiałoby być gigantyczne żeby się załapać na komunikat. Takie MBF zaimportuje 500 tys. masek i przy ich mizernych aktywach raportuje je jako istotne !
Czekamy na ruch wzrostowy na MXC. On moim zdaniem coraz mocniej "wisi" w powietrzu. Ogłoszenie dywidendy niedługo za 2019 rok (co zapowiedział Zarząd), plus "dobijanie" dna na obecnych poziomach 10-13 złotych.