• Chcą Wam odebrać akcję Autor: ~Real [83.20.222.*]
    Dajecie się rolować i sprzedajecie akcję firmy którą pewnie prędzej czy później wycofają z giełdy.
    Teraz będzie próba dołowania .
    Nie widzicie że to jest sztuczne zaniżanie nie podparte wynikami.
    Zysk na akcję 2 zł wartość firmy 6 zł , naprawdę nie widzicie tego paradoksu

• Re: Chcą Wam odebrać akcję Autor: ~ja [46.175.109.*]
    Widzimy, widzimy, skubiemy...
  • Gdzie? Autor: ~_M_ [37.30.31.*]
    A gdzie jest oldboy?
  • Re: Gdzie? Autor: ~Leszczyna [93.105.176.*]
    Prawdopodobnie wywalił wszystko co miał przed wynikami i uciekł.
  • błąd w raporcie Autor: ~123456 [188.121.18.*]
    Dnia 2020-05-06 o godz. 09:16 ~Real napisał(a):
    > Dajecie się rolować i sprzedajecie akcję firmy którą pewnie prędzej czy później wycofają z giełdy.
    > Teraz będzie próba dołowania .
    > Nie widzicie że to jest sztuczne zaniżanie nie podparte wynikami.
    > Zysk na akcję 2 zł wartość firmy 6 zł , naprawdę nie widzicie tego paradoksu
    >

ttroche brak logiki bo jak sprzedają akcje spolki którą wycofają z giełdy to na to samo wychodzi?

po drugie tam jest błąd w raporcie bo roczny zysk na akcje wynosi około 2 zeta

za 1Q zysk na akcje powinien być troche powyzej 0.50

• Re: błąd w raporcie Autor: ~prakt [81.190.229.*]
    czekamy na info o dywidendzie. Może ona poprawi sentyment.
  • Re: błąd w raporcie Autor: ~123456 [188.121.18.*]
    nie bedzie żadnej dywidendy po co sie łudzicie?
    predzej wezwania bym sie spodziewał
  • Re: błąd w raporcie Autor: ~Jurek [5.173.248.*]
    Za duże zadłużenie na dywidendę. Raczej zysk pójdzie na pokrycie strat z poprzednich lat.
  • Re: błąd w raporcie Autor: ~mentalista [212.160.252.*]
    W raporcie jest widoczne więcej pozytywów. Np. malejące zobowiązania, akumulacja gotówki na koncie, dodatni wynik przez szósty kwartał z rzędu. Jak widać z raportu rozliczono mniej kontraktów jak w poprzednim roku w tym samym kwartale. Sytuacja finansowa jak poprawia się systematycznie. Ilość nowych kontraktów zabezpiecza potencjał wykonawczy spółki na długi czas. Były ostatnio mocne wzrosty więc to normalne, że pojawiła się korekta. Spółka DOSKONALE SOBIE RADZI w obecnej sytuacji, ba szykują się grube infrastrukturalne kontrakty rządowe. Oznacza to, że dobre sprawdzone spółki budowlane nie będą mieć problemów ze zdobyciem intratnych kontraktów. W branży obstawionej przez Mostostal Płock cały czas duże inwestycje. Spółka cud miód na takie trudne czasy a wy tyle panikujecie bo pojawiła się korekta,
  • Re: błąd w raporcie Autor: ~Tadeusz [83.31.206.*]
    Kupno poniżej 5 będzie miła niespodzianka
  • Re: błąd w raporcie Autor: ~123456 [188.121.18.*]
    errata to jednak nie błąd w raporcie
    nawet nie wiedziałem ze te pozycja 2 zeta to jest i ma być wartość roczna a nie kwartalna mimo ze pod kwartałem stoi
    człowiek uczy się całer życie:)
  • Re: błąd w raporcie Autor: ~mentalista [212.160.252.*]
    Dnia 2020-05-06 o godz. 10:41 ~Tadeusz napisał(a):
    > Kupno poniżej 5 będzie miła niespodzianka

Zalecane panie Tadeuszu wstanie z łóżka i spacer co zdecydowanie wpłynie na otrzeźwienie:) Większość spółek może mieć duże kłopoty biznesowe w tym roku, cześć jakoś go przejdzie. Nieliczne poprawią swoje wyniki. I do tej elity, która poprawi wyniki wręcz umocni swoją pozycję na rynku już widać, że należy Mostostal Płock. Obawiam się, że z tej wymarzonej niespodzianki nici.

• Re: błąd w raporcie Autor: ~Tadeusz [83.31.206.*]
    Może być ciężko z tym zjazdem ...ale z drugiej strony nie takie rzeczy się działy
  • Re: błąd w raporcie Autor: ~tylda [217.17.34.*]
    W przeciągu 3 ostatnich miesięcy MSP podpisał 3 umowy na realizację z czego 2 to duże dla PERN, jedna mniejsza dla Orlen, do tego do końca kwietnia był do ustalenia harmonogram realizacji drugiego etapu dla jeszcze jednej umowy.
    Na koniec roku zatrudniał, dobrą informacją jest też to, że Orlen planuje na 2020 inwestycje na około 8 miliardów, przy 5 miliardach w zeszłym, w planach jest rozbudowa instalacji Olefin, a to woda na młyn dla takiej spółki jak MSP.
  • Re: Chcą Wam odebrać akcję Autor: chasmo [194.42.110.*]
    Teraz pewnie krótkie odbicie podobnie jak chwilę wcześniej na MSZ. Może z poziomu 6,2 do 6,8 i takie zamknięcie?
    Jak sądzicie co w kolejnych dniach
  • Re: Chcą Wam odebrać akcję Autor: ~Jurek [5.173.248.*]
    Wczorajsze wyniki to już historia. Spółka jest skrajnie niedowartościowana, a przed nami kwartał w którym jest szansa na znaczną poprawę wyników rok do roku.
  • Re: Chcą Wam odebrać akcję Autor: ~_m_ [83.26.163.*]
    Oldboy nawet nie ma jak się odezwać, potwierdziło się, że to naganiacza.
    p. s. Pamiętaj, że los jest sprawiedliwy i zarówno dobro jak i zło wraca...
  • Re: Chcą Wam odebrać akcję Autor: ~ww [217.173.4.*]
    przed nami długi kryzys który nie jest historia...nikt nikomu nie chce odebrac akcji...byly juz przewartościowane do sytuacji nachodzacego kryzysu który pewnie rowniez dotknie takie spolki rykoszetem
  • Re: Chcą Wam odebrać akcję Autor: ~Tadeusz [83.6.48.*]
    Jak porządnie zjedzie(3zl) można będzie co nieco kupić... Podstawy nie są zle
  • Re: Chcą Wam odebrać akcję Autor: ~aa [37.248.213.*]
    Też jestem za zjazdem na 3 zł. Może największy akcjonariusz sypnie trochę akcji w zleceniach.
  • Re: Chcą Wam odebrać akcję Autor: ~Jurek [94.254.213.*]
    Nie ma podstaw do kolejnego spadku. W tej chwili spółka jest w konsoli przed kolejnym wybiciem.
  • Re: Chcą Wam odebrać akcję Autor: chasmo [194.42.110.*]
    Teraz to tylko podbieranie, czy jednak zjazd. Nie zapowiadało się to jasno dla mnie..
  • Re: Chcą Wam odebrać akcję Autor: ~mentalista [212.160.252.*]
    Panowie od 3 zł, w waszym scenariuszu jest trochę luk, bo mimo zamknięcia gospodarki i perturbacji Mostostal Płock zwiększa portfel zamówień i tak bardzo prawdopodobnie będzie też w przyszłym roku ze względu na inwestycje w branżach paliwowo-energetycznych. To daje jakieś TRZY TŁUSTE LATA dla firmy. W zasadzie Mostostal dużo zyska na zaistniałej sytuacji. No ale przecież każdy ma wybór- jeden woli być stary i biedny inny młody i bogaty. Wolny wybór. Uczyć się panowie od spółek z newconnect, gdyby MSP był notowany na newconnect to był by już po 30 zł. Dlatego jutro proponuję pisać o 1 zł :)
  • Re: Chcą Wam odebrać akcję Autor: ~123456 [188.121.18.*]
    tu nie chodzi o NC tylko branze i mode.
    Gry ,Oze i "koronawirusowe" sa modne a nie budowlanka, segment notowan nie ma nic do rzeczy
    taki MLs podał wyniki strata za kwartał, rocznie 3.5 mln zysku mniej niz MSp, a kapitalizacja 160 mln kilkanascie razy wiecej niz MSP bo branza modna i grana.

• Re: Chcą Wam odebrać akcję Autor: ~men [212.160.252.*]
    Moda przemija ,fundamenty pozostają.
    Jak przykład to przykład. Taki Maxcom- zyski, mocna sprzedaż w kanałach internetowych, hurtowy import maseczek , trzy razy mniejsza ilość akcji w wolnym obrocie jak MBF a cenami na giełdzie już się zbliżyły do siebie. Taki Maxcom musiałby być notowany po 75 zł za akcję by urealnić wycenę a pląta się po 11 zł. Paradoks goni paradoks.
    Dnia 2020-05-07 o godz. 10:06 ~men napisał(a):
    > Moda przemija ,fundamenty pozostają.

no i?

co z tego ze tam przeminie kiedyś jezeli tu nie przyjdzie i lata bedzie c/z chodził po 2-3 (juz rok tak chodzi) a potem go zdejmą z giełdy albo sie wyniki pogorszą?
    co ci po fundamentach jak rynek tego nie kupuje mimo że fundy są na pokładzie? a moze własnie dlatego ?

nie ma płynności i to też problem bo jak kurz opadnie to znowu sam animator bedzie kurs ustawiał?
  • Re: Chcą Wam odebrać akcję Autor: ~Jurek [94.254.184.*]
    Trzeba wywalić i odkupić jak spadnie
    Dnia 2020-05-07 o godz. 10:33 ~Jurek napisał(a):
    > Trzeba wywalić i odkupić jak spadnie

To wywalaj. Jeśli tylko masz :)
    Przy małym popycie i małej podaży trudno sprzedać i odkupić. Ale po 3 zł chętnie kupię.
  • Re: Chcą Wam odebrać akcję Autor: ~prakt [37.190.175.*]
    prędzej będzie 15 niż 3. Tak wynika z arkusza K i S. A przede wszystkim z fundamentów. Przy 15 zł c/z wyniesie 5, a przy 3 C/Z wyniesie 1,2. Ta druga wersja jest po prostu niemożliwa.
    Dnia 2020-05-07 o godz. 13:49 ~prakt napisał(a):
    . Przy 15 zł c/z wyniesie 5, a przy 3 C/Z wyniesie 1,2. Ta druga wersja jest po prostu niemożliwa.

Źle obliczyłes przy 15 c/z byłoby prawie 7,5 a przy 3 c/z byłoby 1.5.
    Przy ostatnim spadku do 4 c/z spadło prawie do tych 1.5 bo było wtedy 5 mln zysku a wycena 8 mln czyli c/z 1.6

Wiem absurdalna sytuacja ale tak było

Dnia 2020-05-07 o godz. 14:08 ~123456 napisał(a):
    > Dnia 2020-05-07 o godz. 13:49 ~prakt napisał(a):
    > . Przy 15 zł c/z wyniesie 5, a przy 3 C/Z wyniesie 1,2. Ta druga wersja jest po prostu niemożliwa.
    >
    > Źle obliczyłes przy 15 c/z byłoby prawie 7,5 a przy 3 c/z byłoby 1.5.
    > Przy ostatnim spadku do 4 c/z spadło prawie do tych 1.5 bo było wtedy 5 mln zysku a wycena 8 mln czyli c/z 1.6
    >
    > Wiem absurdalna sytuacja ale tak było
    >

A po co się tak ograniczać w absurdach:) W końcu MSP z kursem na 1 zł, potem nakupić ,zawnioskować dywidendę 2 zł na akcję i gitara :) Śmieję się i żartuję, ale jakość takich argumentów niezmiennie mnie szokuje . Czy traktując swoich czytelników (jak ktoś pisze to raczej liczy się z tym ,że ktoś inny przeczyta) jak ameby nie czujesz dyskomfortu ?
    Dnia 2020-05-07 o godz. 14:25 ~mentalista napisał(a):

> A po co się tak ograniczać w absurdach:) W końcu MSP z kursem na 1 zł, potem nakupić ,zawnioskować dywidendę 2 zł na akcję i gitara :) Śmieję się i żartuję, ale jakość takich argumentów niezmiennie mnie szokuje . Czy traktując swoich czytelników (jak ktoś pisze to raczej liczy się z tym ,że ktoś inny przeczyta) jak ameby nie czujesz dyskomfortu ?

To do mnie?
    Nie wiem o co ci chodzi ale to nie ja ustalam absurdy na MSP Nie moja wina ze tak było ja kupowałem po 4 a nie sprzedawałem,
    wiec to chyba nie do mnie tylko do aa?

Na giełdzie każda cena jest możliwa.
    Dnia 2020-05-07 o godz. 15:25 ~aa napisał(a):
    > Na giełdzie każda cena jest możliwa.

To takie dziecięco oczywiste z tą ceną, ale z punktu widzenia statystyki ( profesjonalne podejście) to najbardziej prawdopodobnym scenariuszem w najbliższej przyszłości po zakończeniu korekty będzie wyjście kursu ponad 8 zł i nie trzeba tutaj pisać epistoł na temat fundamentów i analizy technicznej wystarczy po chłopsku na początek, Znakomita część firm giełdowych popłynie na zablokowaniu gospodarki a Mostostal Płock jest w tych znikomym procencie firm, które nie dość , że nie stracą ale w tak trudnym okresie poprawią wyniki ze względu na otoczenie ( znaczne zwiększenie kontraktów państwowych na infrastrukturę) jak i zwiększenie inwestycji w branżach obsługiwanych przez Mostostal Płock. Większa podaż kontraktów i do tego mniejsza presja płacowa to jakby wyższe rentowności . Zatem zasadne jest pytanie kiedy następna faza wzrostów .
  • Re: Chcą Wam odebrać akcję Autor: ~Jurek [5.173.224.*]
    Masz rację. Ten kwartał był słabszy, ale pierwsze półrocze spółka zamknie z zyskiem z nawiązką w porównaniu z 2019. Zdaje się, że powinno być rozliczenie dużego kontraktu w bieżącym kwartale. Poza tym inwestorzy szukają spółek rentowych i z bezpiecznej branży. A tutaj nie zabraknie pracy przez lata.
    Dnia 2020-05-08 o godz. 12:35 ~Jurek napisał(a):
    Poza tym inwestorzy szukają spółek rentowych i z bezpiecznej branży.

ale poki co nie tutaj: obrot niecałe 1000 akcji przez pól dnia, czyli podobny marazm jak to bywało wczesniej
    pisanie o kupowaniu nie powoduje kupowania i wzrostu kursu

• Re: Chcą Wam odebrać akcję Autor: ~Tadeusz [83.31.205.*]
    W okolicach 3 zł będzie można śmiało wchodzic
    Też na to liczę. 3 zł to dobra cena na wejście w te akcje.
    Chyba masz nieaktualne dane. Przy 15 zł c/z wyniesie 7,5 a przy 3 zł c/z wyniesie 1,5. Przy obecnej cenie c/z wynosi 3.
  • Re: Chcą Wam odebrać akcję Autor: ~seb [217.173.4.*]
    etam ubrali niektórych i tyle...wskaźniki to jedno kurs to drugie...
    Też zamierzam się ubrać przy dobrym kursie.
    Dobry kurs masz teraz.
    Teraz jest średni. Poczekam na dobry.
    No to życzę cierpliwości.
[x]
MOSTALPLC -0,36% 13,95 2025-09-26 16:04:22
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać