Ferrum dostarcza rury na budowę gazociągu Polska-Słowacja, do 30 kwietnia był termin realizacji i zaraz będzie rozliczenie w kwocie +70 mln. Do tego na dniach pojawi się dobry raport za pierwszy kwartał 2020.
Gaz-System twierdzi że kupuje gazociągi z Turcji zgodnie z prawem - polskim i unijnym.Turcja obecnie gazyfikuje cały swój kraj ale robi to własnymi firmami.Zadajmy sobie pytanie czy Turcja kiedykolwiek zaprosiła do przetargu np. Hutę Ferrum. Bardzo słusznie że wzbudziło to niepokój w polskich firmach. Gaz- System powinien oprócz ceny dołożyć kryteria ochrony własnego rynku tam gdzie jest to możliwe tak jak to robią inne kraje.
Już wcześniej pisałem Gaz System ściąga rury do gazociągu wszystkich innych krajów tylko nie kupuję w Polsce ostatnio miałem okazje poobserwować jak transporty rur które przypłynęły do portu w Gdyni rozwożą dziesiątki samochodów. A skąd to wiem bo auta parkujące w porcie lub okolicach miały na sobie rury przeznaczone dla gaz systemu pochodzące z z Hiszpanii takie były opisy nadrukowane na rurach napisy