• Pytanko Autor: ~ikut [89.64.94.*]
    czyli jak mam powiedzmy 50 000 akcji elkopu i sprzedalbym dzisiaj i jutro po niecale 1 pln i kupilbym za to akcje damf nawet po 4 zeta srednio nastepnie dostalbym z powrotem akcje elkopu razy osiem w stosunku do posiadanych ?
    wychodzi mi 100 procent przebitki mniej wiecej????

• Re: Pytanko Autor: ~mały_wirus_patro [212.160.172.*]
    Przy obecnej różnicy w kursach obydwu spółek niestety tak.
    Ale pewnie, żeby to tak długo nie raziło, to Damfa szybko podpompują w zbliżone parytetowo okolice..
  • Re: Pytanko Autor: ~Paweł [178.37.63.*]
    Teoretycznie tak. Z jakiegoś powodu dzisiejszy wzrost na DAMF-ie czterech liter nie urwał.. Dla posiadaczy akcji DAMF optymalnym scenariuszem było po pierwszej sesji po info z 30.04. zamrożenie kursu na 2-3 sesje, odcięcie i wznowienie na poziomie np. 7 zł (tyle mniej więcej przy założeniu realizacji połączenia spółek powinien być wyceniony DAMF w relacji do ceny bieżącej ELKOP). Gdzieś jest jakiś haczyk najpewniej, na tym to spółki z Płocka się znają. Warto pamietać, że to info ostatnie o połączeniu to na razie "PLAN", a nie rzeczywistość. Jakiś czas temu na DAMF - jeśli mnie pamięć nie myli - w planie była emisja akcji celem pozyskania kapitału od akcjonariuszy (no jakżeż by inaczej ;-) ), po czym się z tego wycofali. Tak czy owak, życzę sobie i wszystkim wzrostów na obu spółkach, bo przecież na tym wszystkim zależy. :-)
  • Re: Pytanko Autor: ~Tony [5.173.194.*]
    Może haczyk jest w tym że patro da osiem akcji elkopu za jedną damf ale po splicie Czyli jak elkop będzie po 25 groni przy 1 PLN przed splitem
    Ale by wycyckal
  • Re: Pytanko Autor: ~Paweł [178.37.63.*]
    Też tak pomyślałem, przez chwilę.. ;-) Ale ten fragment raportu chyba to wyklucza: "Kapitał zakładowy Spółki Przejmującej zostanie podwyższony z kwoty 15.760.000,00 EURO o kwotę 2.658.880,00 EURO do kwoty18.418.88,00 EURO w drodze emisji 6.647.200 akcji zwykłych na okaziciela serii B o wartości nominalnej 0,40 EURO każda (dalej: Akcje Emisji Połączeniowej)." Jakby Na ELKOP był split musieliby ten fragment dostosować po ewentualnej zmianie.
  • Re: Pytanko Autor: ~mały_wirus_patro [83.28.243.*]
    Dnia 2020-05-04 o godz. 21:39 ~Tony napisał(a):
    > Może haczyk jest w tym że patro da osiem akcji elkopu za jedną damf ale po splicie Czyli jak elkop będzie po 25 groni przy 1 PLN przed splitem
    > > Ale by wycyckal

Przecież jasno jest w raporcie podane, że parytet 1:8 wynika ze stosunku WN akcji obydwu spółek.
    Jak to sobie wyobrażasz, że KNF wydała by zgodę ma połączenie, gdzie interes akcjonariuszy jednej ze spółek byłby nie zaspokojony (byli by stratni)???
    Ja rozumiem różne jego machloje, ale nad tym co robi, jest jeszcze jakieś prawo, to nie nowa giełda, gdzie może i by to przeszło, ale GPW.
    Oczywiście banan bananem ale pewne zasady są i każdy musi je respektować, bo inaczej wypad z giełdy.
[x]
ELKOP 1,52% 1,67 2026-05-11 13:04:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.