• Elementarz wiedzy - PKC Autor: ~Anna_Nostrek [185.60.247.*]
    Witam,
    jak to jest bo jak robiłam symulacje kupna akcji za kwotę 5000 policzyło mi prowizję kilkadziesiąt złotych i do kwoty jeszcze doliczyło prawie 700zł, ale nie wiem skąd taka opłata.
    Jak zmieniam na po najniższej cenie i ustalam jej wartość to wtedy kwtoa 5000 jest zwiększona o te kilkadziesiąt złotych tylko.

Skąd taka różnica?
  • Re: Elementarz wiedzy - PKC Autor: ~ziggy [83.10.24.*]
    Eeee no jaja sobie robisz albo wczoraj dopiero dowiedziałaś się o giełdzie. Jak kupujesz PKC, to wiadomo, że zapłacisz więcej (bo zbierasz z rynku wszystko co jest, niezależnie od ceny), a jak wyższa wartość transakcji, to i wyższa prowizja, to oczywiste. Przy PKC masz gwarancję, że w danej chwili kupisz tyle, ile chcesz (no chyba że w ogóle nie ma tych akcji w arkuszu, to wtedy zlecenie jest odrzucane). W przypadku zlecenia z limitem, nie masz żadnej gwarancji, że zostanie w całości lub nawet częściowo wykonane (jeśli nikt nie będzie chciał sprzedać, po ile chcesz, to twoje zlecenia po prostu będzie czekało w arkuszu na realizację, nawet do końca świata, a w praktyce do końca roku, kiedy będzie anulowane przez DM).
  • Re: Elementarz wiedzy - PKC Autor: ~Anna_Nostrek [185.56.246.*]
    Z tego wynika że cena akcji podata może nie odnosic się do wszystkich akcji które chcę kupić. Czy można sprawdzić ile akcji można kupić w określonej cenie?
  • Re: Elementarz wiedzy - PKC Autor: ~ziggy [83.10.83.*]
    Można to sprawdzić patrząc po prostu w arkusz zleceń. Jeżeli jednak kupujesz PKC, to czasem trudno dokładnie ustalić ile akcji po jakiej cenie kupisz, bo:
    1) musiałabyś mieć dostęp do notowań w czasie rzeczywistym (a te są zazwyczaj płatne dla więcej niż 1 oferty kupna/sprzedaży)
    2) nawet jeśli masz taki dostęp, to oferty sprzedaży dynamicznie się zmieniają (bo inni w tym samym czasie też handlują :), no chyba że kupujesz jakieś mało płynne akcje