Dokładnie to 2, 6 mln w spółce, ale dobre w tym jest to, że pozbyli się długów, Super!!! Ich wynik finansowy za II kwartał może być na podobnym poziomie co XTB jeśli chodzi o wzrost %, Pozdrawiam i zysków życzę.
Ta nieruchomość była wyceniona na 4,7 mln sprzedali drożej niż zapis w aktywach spółki. Czyli jest kapitał na produkcję masek ochronnych i wdrożenie strategii. No tego chyba nikt się nie spodziewał. Wycena się zaczyna zmieniać.
ale nie do końca tak było. Nieruchomość w księgach miała wartosć około 6,7mln.zł. W styczniu dokonano odpisu na prawie 2 mln.zł. i wtedy jej wartosć spadła do 4,7 mln.zł. Nie napisali czy obciazy to wynik 2019r czy też I kw 2020. Ale sprzedali ją ze stratą 1 mln.zł. Ale o ile dobrze pamietam ta nieruchomosć generowała straty dla firmy więc ogólnie to dobrze ze ją sprzedali. Ciekawi mnie jestynie to kto był nabywcą (czy to Luma lub ktoś powiązany) Ale niedługo się wyjaśni jak dokonaja wpisów w księgach wieczystych.
Dla mnie najważniejsze jest to, że sprzedali i mają sporą gotówkę, która pewnie zostanie przeznaczona na produkcję. Działka nie była potrzebna a takie aktywa tylko stanowią obciążenie. Mimo, że są majątkiem firmy. Tu się wszystko ładnie składa w całość w odpowiednim czasie. Nie spodziewałem się aż takiego tępa rozwoju sytuacji ale narzekać nie będę :)
Polecam ~Marunia lekturę raportu za III kw., zadłużenie spadło o 3,6 mln PLN, pozycja gotówkowa wzrosła o 1 mln PLN, a przepływy operacyjne za I-III kw wyniosły 3,6 mln PLN i były wyższe niż rok temu. wiem, trzeba zadać sobie trudu aby przeczytać sprawozdanie finansowe ... ze zrozumieniem.
I gdzie te 6 baniek za nieruchomosc skoro maja teraz podpisana umowe na kredyt odnawialny na finansowanie biezacej dzialalnosci ? Rozplynely sie w powietrzu ? A moze zwijaja interes i zostawia Lume z reka w nocniku ?
Jeżeli nie masz wiedzy chociaż średniej z zakresu analizy przychodów, kosztów, a także czytania ze zrozumieniem raportów, możesz, zawsze na wza jako osoba (mniemam) z pokaźnym pakietem akcji zadać to pytanie na walnym zgromadzeniu akcjonariuszy,chyba że pomagasz " niedoświadczonym akcjonariuszom" charytatywnie od długiego czasu dla ich dobra.Pozdrawiam cierpliwych.
Zysk ze sprzedaży: spadek o 11.88% r/r Zysk operacyjny (EBIT): spadek o 105.84% r/r EBITDA: spadek o 27.48% r/r Zysk przed opodatkowaniem: spadek o 8.48% r/r Zysk netto: spadek o 90.24% r/r Aktywa trwałe: spadek o 7.58% r/r Rzeczowe składniki majątku trwałego: spadek o 22.83% r/r Inwestycje krótkoterminowe: spadek o 33.21% r/r Środki pieniężne i inne aktywa pieniężne: spadek o 33.27% r/r Kapitał własny akcjonariuszy jednostki dominującej: spadek o 11.31% r/
Co jeszcze chcesz wiedzieć ?
Kiedyś PRT miał rating AAA a teraz ...:X ... nie będę pisał bo za m-c zmieni się jeszcze na gorszy