• Quercus - wyjaśnienie Autor: ~czytelnik [89.64.72.*]
    Witamy wszystkich nowych akcjonariuszy i niedzielnych inwestorów. Dla tych, którzy są przerażeni i nie wiedzą co się dzieje z akcjami - krótkie wyjaśnienie.

Quercus do niedawna posiadał 5.61% (prawdopodobnie głównie poprzez fundusz Multistrategy FIZ) akcji kupionych w okolicach ceny 4.60 za akcję (zgodnie ze sprawozdaniem finansowym za 2018 r., na koniec 2018 fundusz miał 4.8% akcji po 4.83/szt, od tego czasu dokupili po niższych cenach). Niestety na stronie Quercus ostatnie dostępne sprawozdania to 2018 r.

Quercus musi przestrzegać limitów inwestycyjnych narzuconych przez ustawę i statut funduszu. Dwa główne limity, które nas interesują to max. 20% całego funduszu zainwestowane w jeden podmiot i max. 50% zainwestowane w akcje. Z mojego doświadczenia - limity są orientacyjne i KNF raczej nie wlepia kary jeśli np. akcje stanowią 52% aktywów w danym dniu. Jeśli jednak byłoby to np. 70%, a fundusz nie zrobiłby nic aby to zmienić, można spodziewać się wlepienia kary od KNF :)

Ze względu na covid, aktywa funduszu znacznie się zmniejszyły ze względu na a) umorzenia certyfikatów, b) spadek wartości aktywów. Efekt? Wartość aktywów netto funduszu Multistrategy spadła do 135 mln (stand na 31.03.2020, w porównaniu do np. 199 mln na koniec 2018 r. W tym samym czasie, wartość akcji XTB poszła mocno w górę (czyli rośnie nam licznik, spada mianownik, ale wynik musi pozostać w ustalonych wcześniej granicach).

I teraz przechodzimy do sedna. 4.9% akcji XTB przy cenie za akcję 9 zł jest warte 52 mln zł. Niestety nie wiemy, jaka jest obecna wartość aktywów fundu. Dla Multistrategy na koniec marca to było 135 mln, ale sam wzrost ceny xtb powinien istotnie je zwiększyć. Załóżmy więc 170 mln (+25 mln od xtb i +10 mln od pozostałych aktywów).

Musimy odpowiedzieć sobie na pytanie, kiedy przestanie sypać Quercus? Z grubsza: dopóki wartość ich akcji nie osiągnie wymaganych 20% wielkości całego funduszu. Niewiadomych w tym równaniu jest b. dużo (i sporo zależy od samej ceny XTB), ale z dużą dozą prawdopodobieństwa powinno to być ok. 4 mln akcji. 28 czerwca Quercus miał tych akcji 5.8 mln = ciągle musieli pozbyć się ok. 1.8 mln (z niezłym zyskiem). Dopóki się to nie stanie, podaż cały czas będzie b. wysoka. Patrząc na wolumeny, mogło się to już zdarzyć np. dziś.

Pamiętajcie też, że jeśli cena XTB kolejny raz podskoczy, np. do 15 zł - problem z limitami pojawi się po raz kolejny.

Mam nadzieję, że pomogłem niektórym zrozumieć sytuację. Sytuacja spółki jest znakomita, ale ze względu na problemy PRowe, może być problem z pojawieniem się mocnego popytu w postaci innego fundu, dlatego też wszystkich miłośników szybkiego wzrostu muszę zmartwić - na drugi Mercator się nie zapowiada. Mimo to najgorsze co może się trafić wszystkim "ubranym" po 10 zł to trzymanie wzrostowej spółki z solidną dywidendą w portfelu.

• Re: Quercus - wyjaśnienie Autor: ~hmm [185.31.217.*]
    To chyba wszystko przy założeniu, że inne akcje nie rosną...
  • Re: Quercus - wyjaśnienie Autor: ~Corra [178.235.187.*]
    Fajnie i rzeczowo napisane. Mam przy okazji też pytanie, czy te limity działają non stop, czy też muszą być zachowane na pewne okresy np. na 30.04 ? A potem np następny okres 30.06 ?
  • Re: Quercus - wyjaśnienie Autor: ~rr [37.47.246.*]
    Chyba, ze zrobili sobie miejsce pod wzrost, bo chcą wywalić kurs na 20 zł i znów wysypać
  • Re: Quercus - wyjaśnienie Autor: ~MM [37.47.210.*]
    Prawdopodobnie grają na drugie kółko pod raport 7.05.2020. Stąd szybko podali informacje o sprzedaży akcji. A później gra pod raport za drugi kwartał....
  • Re: Quercus - wyjaśnienie Autor: ~Sławek [5.173.234.*]
    Jeśli mają obecnie 3.5~4 mln akcji to już nie powinni sypać, ale nawet gdyby, to już połowę puścili w rynek. W przyszłym tygodniu mogą im zostać resztki do upłynnienia i kurs będzie mógł powoli ruszyć do góry. Im wyżej będzie to quercus będzie powoli uplynnil, ale już nie w takim tempie. Będą mogli na spokojnie 100~200 tys szt na tydzień czyli 20~40 tys szt dziennie. Takie ilości rynek bez problemu wchłonie.
    Ciekawe czy odważą się po raz pierwszy puścić dane szacunkowe przychodu za kwiecień.
  • Re: Quercus - wyjaśnienie Autor: ~Mm [37.47.210.*]
    5% z 117 Mln akcji to 5,85 mln akcji. Dziś był obrót 1,5 mln akcji. Sprzedają już kilka dni. Możliwy taki Scenariusz, że więcej sprzedali akcji niż wymagana ilość do spełnienia limitów, ale Tylko po to by odkupić taniej w wygenerowanej przez nich korekcie. Korekta od lokalnej górki, z 11 zł na 7,7 zł, już jest spora. (Firma niedoszacowana).
  • Re: Quercus - wyjaśnienie Autor: ~De [5.173.56.*]
    Podbijam pytanie o limity, czy sa one rozliczane z kazdym miesiacem?
  • Re: Quercus - wyjaśnienie Autor: ~Kojoth [89.64.69.*]
    Wreszcie solidna analiza! Dziękujemy Panie Czytelnik!
  • Re: Quercus - wyjaśnienie Autor: ~sceptyk [5.173.145.*]
    I dlatego walą czarnego konia w rynek a nie przełożyli z wora do wora albo nie załatwili sprawy transakcja pakietową? Mocno naciągana teoria
  • Re: Quercus - wyjaśnienie Autor: ~Slawek [5.173.234.*]
    Sprzedali tyle ile musieli a potem stwierdzili, że zrobią ładniejsza korekta i idzie z wora do wora, ale jak przełożą wajchę to pójdzie wyżej i puszczą w rynek. Co zrobią tego się nie dowiemy bo są pod progiem i na pewno go nie przekroczą.
    Aczkolwiek wiele niżej nie zejdą bo wiedzą, że leszcz się doedukował i wie czy jest tanio czy drogo. Poniżej pewnego pułapu leszcz tyle odbierze, że to nie będzie miało sensu.
    Nie dojdzie do 6.5 zł. Na tyle rynek wyceniał spółkę z zyskiem 57 mln zł, a teraz zysk rr to już 230 mln zł. 4 razy wyżej.
    Dlatego po przeczyszczeniu kurs powinien przed wynikami za II kw powędrować pod 25 zł przy c/z na poziomie 11~12.
    Normalna wycena.
    Potem podzdza wyniki za II kw i zobaczymy co się stanie.
  • Re: Quercus - wyjaśnienie Autor: ~nadzieja [83.23.226.*]
    transakcji pakietowej nie kupi nikt z ulicy a widocznie chetnego nie było wiec walą w rynek. Dla mnie jako nowego akcjonariusza oprocz ceny wazny jest zwiekszający sie free float.
    Pozatym moim zdaniem quercus technicznie bedzie chcial zamknąc luke na 6,4 wiec ja caly czas sobie dobieram
  • Re: Quercus - wyjaśnienie Autor: ~Franek [78.10.207.*]
    Daj spokoj 7.05 mamy wlasciwy raport - watpie ze by szlo do 6.4
    Juz mamy ladna korekte
  • Re: Quercus - wyjaśnienie Autor: ~pipipi [185.93.240.*]
    Jaka średnią ma kupkus? 5% procent przekroczył 2017-10-18 przy cenie m/w 4,70. Kurs ciągle spadał z 12,50 od lipca 2016 roku.
    Średnią może mieć 7 albo i więcej.
    Link do postu adamkruchy
    https://www.bankier.pl/forum/temat_x-trade-brokers-wchodzi-quercus,26052755.html
  • Re: Quercus - wyjaśnienie Autor: ~Rem [31.0.84.*]
    Reasumując, kto miał możliwość dobrać poniżej 8zł wygrał los na loterii, gdyby nie było sytuacji z wychodzącym funduszem kurs oscylowałby w granicach 10-12zł juz teraz.
    rzeczywistosci nie ma co zaklinac. Bedzie ponizej 7 a impulsem moze byc podanie oficjalnych wynikow. Dla posiadaczy akcji to naprawde powinna byc swietna wiadomosc. Ja mam srednia 8,31 i nie moge sie doczekac zakupów przy domykaniu luki.
    Kazdy posiadacz zdaje sobie sprawe jak swietne sa wyniki w porownaniu z kapitalizacją, wiec prosze sie nie obrazac. Wszyscy oddamy po 40-50 zł
  • Re: Quercus - wyjaśnienie Autor: ~Pier [217.146.13.*]
    Harpera tez się pozbyli przy kursie ok 2.50 dziś chodzi o 100% wyżej .Spekuła wie co robi skupując obecnie XTB i liczy na piękny zysk za IIkw póki co niektórzy maja strate papierową to nie strata chyba że spanikuja i będą chcieli odkupić taniej ale to tez tak może nie zadziałać .Ja dzis czekałem aż przerwą widły ale się nie udało to tez o czyms świadczy.Nie zależało sypaczowi by to zrobił bo popyt szybko by się uaktywnił Część wysypała się bo idzie maj i długi wekend to też robi podaż Wszystko okaże się w poniedziałek czy było sens zbierac dziś na fixie
  • Re: Quercus - wyjaśnienie Autor: ~Dres [89.64.24.*]
    Jest sam poczatek zwaly na swiecie. Wiec raczej nie bylo warto sie spieszyc.
  • Re: Quercus - wyjaśnienie Autor: ~Bolo [86.166.73.*]
    Zwała na świecie powiadasz, może i tak ale to bardzo dobra wiadomość dla brokerów no wiesz kolejne buy/ sell itd. i licznik zysków bije do przodu. Pozdro
  • Re: Quercus - wyjaśnienie Autor: ~Obiektywnie [178.42.73.*]
    Co zrobi fund tego nikt nie wie , są chętni brać z prawej to upychali mnóstwo z ukrytego , bo wiedzą że takiej ilości nie sprzedadzą jak będą obroty z przed kilku miesięcy po kilka tysięcy , a koniunktura jest zmienna wystarczy popatrzyć na dane historyczne , obawiam się , że jeżeli wszyscy chętni zakupią to będzie problem ze sprzedażą , spółka dla cierpliwych .
  • Re: Quercus - wyjaśnienie Autor: ~Bolo [86.166.73.*]
    Niska płynność z przed kilku miesięcy to inna rzeczywistość. Po pierwsze ff wzrasta z ok 6% do 14% wiec będzie czym handlować, dwa na fali popularności napewno znajdzie się jakiś grubszy spekulant który będzie chciał na tym skorzystać wiec o płynność bym się nie martwił. Pozdro
    dokładnie im większa płynność tym większa mozliwość wejścia grubej ryby kto wie czy to już nie wystąpiło Kurs był dziś pięknie grany na spadek by ci co się połaszczyli na akcje 2 dni temu dzis oddali ze stratą .Tak robi się jeleni. Taka dygersja CCC miał strate za Ikw 300baniek kurs rośnie juz od dołka prawie o 80% do tego dochodzi rozwodnienie akcji emitowanych z dyskontem prawie 30% a dlaczego rośnie bo jest duża płynność bo cześć leszczy oddało ze stratą Tu mamy prawie 200baniek zysku i 900 baniek kasy własnej w firmie o nazwie XTB czyli firma śpi na kasie i jest wyceniana na tyle ile ma kasy *gotówki Nie przekonuje was to do kupna ? Spółka nie zadłużona .Do przemyślenia
  • Re: Quercus - wyjaśnienie Autor: rudolf1973 [79.184.235.*]
    Może być na dłużej. Pocieszymy się w tym okresie dywidendą :-)
  • Re: Quercus - wyjaśnienie Autor: ~Laik [213.220.120.*]
    Dziękuję za wyjaśnienie
  • Re: Quercus - wyjaśnienie Autor: ~MARYJUSZ [83.238.145.*]
    NIC NIE KUMAM, JESTEM TYPOWYM LESZCZEM, CO ŻE JAK SIEDZI TU BUCZEK NIE POZWOLI NA WZROSTY, PRZECIEZ TO BEZSENSU
  • Re: Quercus - wyjaśnienie Autor: ~MARYJUSZ [83.238.145.*]
    ZŁODIZEJEEEEEEEEEEEEE ODDAWAJCIE MOJE PINIĄDZEEEEEEE BYŁY GŁOWNIE Z 500+ BO KTO TYLE DAL CO PIS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    należy zauważyć jedno w czasie kiedy miało załamanie na rynku czyli dokładnie od początku marca spółka praktycznie nie spadała gdzie wszystko szło w dól o 50% widocznie ktoś wiedział co się szykuje z zyskiem w spółce dlatego teraz jak nastąpi tapnięcie czy korekta na rynkach wcale kurs nie musi spaść bo wtedy znów ruszy lawina zleceń poprzez platformę XTB a to nakręci następne zyski Przypomnę że kwiecień też nalezy przyjąc czas dużych zysków co pokaże się w IIkw .Przydałoby się by spółka monitorowała co miesiąc teraz jakie przychody generuje miesięcznie.Pożyjemy zobaczymy ale wg mnie nie nalezy teraz sprzedawać tym bardziej że kupuje obecnie poniżej kursu z po wybiciu już ok min 10% więc potencjał jest do wzrostów .Jutro zapewne w USA będzie zwała to dobrze dla rynków które otworzą się dopiero w poniedziałek już po korekcie takie moje zdanie
  • Re: Quercus - wyjaśnienie Autor: ~Janek [5.173.243.*]
    Mam pytanie jestem tu nowy.dlaczego przypisuje się winę quercusowi skoro jego udział w sprzedaży przy tak dużych obrotach był znikomy?Druga rzecz nawet jeżeli się pozbywał bo miał za dużą wartość xtb w portfelu to wraz ze spadkiem wartości xtb te proporcje się zmienialy
    w spolce jest nie tylko querkus ale tez sporo innych funduszy. Jak wiadomo jednostki funduszy sa umarzane na potege wiec zarobek 100% na akcjach xtb to dobry moment na wyjscie by splacac swoich klientow.
  • Re: Quercus - wyjaśnienie Autor: ~Janek [5.173.243.*]
    Ok.dziekuje.
  • Re: Quercus - wyjaśnienie Autor: ~Janek [89.78.25.*]
    Przestań horrory oglądać wyluzuj i ogarnij umysł . Czasami horyzont inwestycyjny musi być dłuższy niż tydzień
  • Re: Quercus - wyjaśnienie Autor: ~Bj [5.184.74.*]
    A ja mam taką teorię że querc chciał się wysypać do końca kwietnia. Przy tych poziomach podaz zaraz zniknie i wyjedziemy z powrotem na 9+
  • Re: Quercus - wyjaśnienie Autor: ~Greg [87.239.255.*]
    Pocieszajcie się, ale prawda jest taka, że fundy sprzedały wam akcję na górce po podaniu wyników, bo wiedziały, że idzie ogolnoswiatowa zwała, a mogli to zrobić tylko wtedy, gdy stado leszczy rzuci się na papier.
    Nikt normalny nie sprzedaje akcji firmy, która ma tak świetlana przyszłość, a oni jednak to robili.
    Wymyślanie więc teorii, ze niby musieli zmniejszać pozycję jest tylko próbą uspokojenia swoich emocji. Nie dopuszczacie mysli, że daliście się ubrać.
    Zyjecie w nieświadomości.

Po swieczkach widać, że spadki się nie skonczyly i 6.4 zł jest 100% pewne.
    Myślę, że będzie niżej.

Na świecie zaczynamy ponowny zjazd i xtb nie będzie wyjątkiem.

Zrozumcie, że mamy bessę, która potrwa co najmniej 1.5 roku, a jeśli ktoś nie wie co to bessa, to doswiadczy jej w swoich portfelach.
  • Re: Quercus - wyjaśnienie Autor: ~Kojoth [89.64.69.*]
    Jaka motywacja Panie Greg do objaśniania nam sytuacji na rynkach światowych?
  • Re: Quercus - wyjaśnienie Autor: ~Nav [37.47.212.*]
    Zawsze się śmieję pod nosem jak czytam o tych waszych świeczkach i innych tarotach. Techniczna to się może sprawdza w 1/3 przypadków. Za dużo czynników żeby można było wróżyć po nachyleniu wykresów
  • Re: Quercus - wyjaśnienie Autor: ~bj [89.68.225.*]
    szybciej niż myślałem .. niesamowita siła
[x]
XTB -5,44% 104,30 2026-05-15 16:08:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.