• i co dalej? Autor: hormon [37.47.156.*]
    Wygląda na to, że są problemy z przeskalowaniem technologii. Jak sami przyznają musieli poprawić znaczące problemy zgłaszane przez potencjalnych klientów (chyba w ODR - najbardziej rozbudowanym polu aplikacyjnym) z tuszami. Poprawili co najmniej dwa (jak podają). Ile jeszcze jest do doprecyzowania?
    Niespójność. Podają, że będą potrzebowali 5 mln pln na 12 miesięcy prac. Po pierwsze patrząc ile palą kasy, raczej więcej, a po drugie nie ma chętnych na 5 milionową emisję? Z ostatniej zgarnęli 10 mln. Dlatego p. Adamczyk zrezygnował / zostało mu podziękowane?
    W dalszym ciągu nie powołali członka zarządu odpowiedzialnego min. za pozyskiwanie finansowania.
    Cały czas zmniejszają zatrudnienie - 20% przez pół roku.
    Po sprzedaży akcji firma trafiła u mnie do odkupienia. Teraz jest już (tylko) w obserwowanych.

• Re: i co dalej? Autor: ~Amadeus72 [62.141.209.*]
    Dziękujemy za przedstawienie nam swojej inwestycyjnej strategii. Post chociaż podpierany merytorycznie ma na celu tylko jedno - zachęcenie do sprzedaży papiera. I zwałę kursu tym samym aby Twa strategia mogłaby się zmienić na odkupuję przy kursie poniżej 70 pln. Sorki, ale ja Ci nie pomogę w realizacji celu chociaż znajdą się na pewno tacy co pomogą.
  • Re: i co dalej? Autor: ~rabs [195.93.223.*]
    Ja też nie pomogę:D
  • Re: i co dalej? Autor: hormon [83.18.219.*]
    Nawet gdyby kurs spadł na 40 pln, to na dzień dzisiajszy ze wzgledu na stan zaawansowania prac (czytaj ilość umów i czas potrzebny do osiągnięcia BEP), trudności (?) z przeskalowaniem technologi oraz problemy z finansowaniem (wygląda na brak chętnych na nową emisję po satysfakcjonującym dla firmy kursie), nie jestem zainteresowany. Jedyna strategia inwestycyjna jaka mnie interesuje, to zarabianie.
  • Re: i co dalej? Autor: ~oldboy [94.172.189.*]
    Dnia 2020-04-24 o godz. 08:52 hormon napisał(a):
    > Nawet gdyby kurs spadł na 40 pln, to na dzień dzisiajszy ze wzgledu na stan zaawansowania prac (czytaj ilość umów i czas potrzebny do osiągnięcia BEP), trudności (?) z przeskalowaniem technologi oraz problemy z finansowaniem (wygląda na brak chętnych na nową emisję po satysfakcjonującym dla firmy kursie), nie jestem zainteresowany. Jedyna strategia inwestycyjna jaka mnie interesuje, to zarabianie.

no to musisz na ulicę...
    Żegnamy zatem i życzymy powodzenia. Szkoda, żebyś tracił czas tutaj skoro nic sie tutaj nie da zarobić. Nas najwyraźniej nie interesuje zarabiane. My jesteśmy leszcze i filantropii wspierający niepewne biznesy. Proponuję również w swej strategii inwestycyjnej wpisac przy Xtpl - zaponieć miast obserwować.
    Z inwestowaniem w XTPL poczekam na pierwszą umowę. Nie na sprzedaz tuszu. Ale taką o jaką chodzi tu od początku. Wynikającą z wdrożenia technologi firmy do dużego przemysłu. Życzę zdrowia
    Wg mnie, patrząc całościowo, najlepszym rozwiązaniem wydaje się objęcie pakietu kontrolnego przez inwestora branzowego, lub po po prostu sprzedaż firmy
    Rozsądne poniekad, ale no risk no fun :) Jak będzie umowa to najpierw dokupią znajomi królika przed info i kurs już będzie na innych poziomach. A przy tym ff to ciężko już będzie wskoczyć z większą ilością. A to że przy wdrożeniu nowych technologii wiele rzeczy trzeba porawiać i korygować to norma. Nic co stawia firmę w złym świetle. W pewien sposób patrząc to okażda gra to też chłam, bo zanim pójdzie do pełnej sprzedaży to testują ją na early access potencjalni klienci i wyciągają zwykle wiele niedociągnięć. Po to żeby ostatecznie powstał hit. Również zdrowia życzę.
  • Re: i co dalej? Autor: ~Profitman [151.225.211.*]
    Też jestem takiego zdania. Kurs ma odzwierciedlenie sytuacji. Jeżeli sytuacja się poprawi i będzie bliżej niż dalej to tak samo kurs będzie bliżej 1000 nie 100.
    Oczywiście, że przeskalowanie technologi jest tutaj największym wyzwaniem i nie obędzie się bez błedów i opóźnień. Tylko, że te opóźnienia i brak pieniędzy mogą sprawić, że spółka osiągnie rentowność za 5 lat, a nowe pola aplikacyjne będą w ...polu.
    Konkurencja nie śpi. Na dzisiaj są do przodu ale tylko w skali laboratoryjnej. Mocno trzymam za nich kciuki ale ta formuła działania wg mnie nie ma raczej szansy. Kasa i czas
  • Re: i co dalej? Autor: ~pankracy [89.64.94.*]
    moze sie to wielu nie podobac, ale hormon ma racje. Spolka ma problemy z zastosowaniem technologii w produkcji, redukuje zatrudnienie, przepala kase a nikt nie chce jej wylozyc. O tym ze nie ma nowego dyrektora ds. finansowych nawet nie ma co wspominac. Zostaje sprzedanie spolki z patentami za bezcen (najbardziej prawdopodobne) lub ogloszenie bankructwa jak skonczy sie kasa. Nawet jak spolka jakos przetrwa, to za 5 lat ta technologia bedzie sie tylko nadawac do muzeum techniki. Nie wiem na co tutaj czekac.
    Bez przesady. Z tego, co napisałeś, do końca zdania odnosnie dyrektora finansowego, to mniej więcej zgoda. Ale pozostała część to juz zwykłe czarnowidztwo. Do tego pewnie tak samo realne jak teksty w stylu 1000 za akcje.
    Mają technologię którą skalują z duzymi graczami. Nie mają czasu i pieniędzy
  • Re: i co dalej? Autor: ~prezes [89.64.69.*]
    jednym słowem wszystko źle! nie ma kontraktów ... nie ma dyrektora ...
    zabawnie się to czyta
    jakby wszystko było to by wycena była by miliardowa
    i ten płacz, że trzeba czekać ... 
    Garnek zrobil taki ładny wykres pokazujący ile to w PROFESJONALNYCH warunkach trwa ... lata .. myśleliście że na tydzien wejdziecie i będą kokosy :) Partnerem xtpl są profesjonalne firmy które nie wdrożą technologii w weekend bez profesjonalnego sprawdzenia itp.
    że nie mają kasy ... duże firmy nie mają płynności często a co dopiero STARTUP !
    ALE
    xtpl ma 
    TECHNOLOGIĘ która jest przyszłością wielu gałęzi gospodarki Każdy INWESTOR który w to wierzy będzie szczególnie teraz siedział na akcjach i ich nie odda naganiaczom na spadki
    TA TECHNOLOGIA jest unikalna, przełomowa, INTERESUJĄ nie nie NAJWIĘKSI - 
    z tego będą $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$ 
    pozdrawiam wątpiących

Prezes zacznij czytać ze zrozumieniem to co dostajesz od spółki. Ja robie to od ponad 2 lat. Model licencyjny ma (teoretycznie) szybciej wdrożyć technologię do przemysłu. Ale będzie sie to działo kosztem mniejszych przychodów. Stąd informacja że rentowność zostanie osiągnięta po uruchomieniu 2 pól aplikacyjnych, czyli kilku umów. Nie jednej. Kilku. A od podpisania do stałych opłat upłynie jeszcze 1,5 roku (wcześniej będzie płatnośc tyu upfront). W tym roku mieli podpisac 1 umowę. Ale po wczorajszym raporcie wątpię. Pozostałe pola to pieśń przyszłości - 5,7,9 lat? Na kasę z dotacji bym nie liczył. W zeszłym roku żaden ich projekt nie załapał się na dofinansowanie. Pozostaje dług lub emisje. Na akcje nie ma chetnych, chyba że (byc może) po niskich cenach przy dużym rozwodnieniu. Gdzieś tam mi mignęło, że maja już chyba dług u Amerykanów na ponad 500 tyś USD. Znaczy w kasie robi się pusto. Spólka zmniejsza zatrudnienie. W żadnej, która się interesuję a która wdrażała lub wdraża coś nowego tak się nie działo.
    To wszystko jest w raportach
  • Re: i co dalej? Autor: ~inwestor [89.64.87.*]
    Analizując wszystkie za i przeciw ciężko należy zwrócić uwagę, że spółka ma potencjał wzrostowy w przypadku zawarcia kontraktu/kontraktów a to przesunie wycene na północ. Dlatego wszystko co poniżej 100 zł za papier jest okazją i wypada mieć to w swoim portfelu.
    I tego się trzymaj. Patrząc na wykres, za jakiś czas, bedziesz miał nie lada okazję dokupić sporo poniżej 100.

• Re: i co dalej? Autor: ~FEL [194.29.183.*]
    Hormon to jeśli ta spółka cie nie interesuje, to po co wogóle tutaj siedzisz i komentujesz?
  • Re: i co dalej? Autor: ~hormon [37.47.183.*]
    To, że spółka zeszła na dalszy plan pod kątem inwestycyjnym (w tej formule jej działania) nie oznacza że przestałem interesować się jej dalszym, mam nadzieję, rozwojem
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [5.173.234.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~hormon [37.47.148.*]
    Po raporcie. Na plus kolejne wnioski patentowe I definiowanie nowych pól do zagospodarowania. Na minus rezygnacja potencjalnego partnera w ODR. Niestety mam wrażenie, na podstawie raportu, że tego od teoretycznie najbliższej umowy(?). Spadek nakładów na badania, wzrost kosztów zarządu. Średnioterminowo kierunek 60pln
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~rabs [195.93.223.*]
    Niekoniecznie chodzi o zerwanie współpracy z HPK. Wydaje mi się, że w tm przypadku współpraca była już na tak zaawansowanym etapie, że info o zerwaniu współpracy / podpisaniu umowy jest mega cenotwórcze i zarówno jednym jak i w drugim przypadku musiałby pójść oficjalny komunikat w chwili kiedy to by się stało a tu nie podają nawet nazwy firmy. Jak widać rozmawiają z wieloma podmiotami a infa puszczają w chwili kiedy podpisują znaczące mowy na rożnych etapach zaawansowania rozmów.
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: hormon [83.18.219.*]
    Jeżeli to rzeczywiście z nimi, nie musieliby o niczym informować. Tak samo zresztą jak z każdą inna firma na tym etapie prac. Z HPK mieli podpisane MoU z opcją 9 miesięczną, rozwiązująca się automatycznie, bez zobowiązań. Mogli zrezygnować wcześniej.
    Jeśli minęłoby umowne 9 miesięcy od podpisania MoU i nie doszłoby do podpisania umowy licencyjnej to ok - nie muszą o niczym informować. Ale jeśli rezygnują z ciągnięcia tematu dalej przed upływem 9 miesięcy to powinni poinformować o rozwiązaniu MoU w osobnym komunikacie więc to nie chodzi raczej o HPK.
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: hormon [83.18.219.*]
    Mogą ale nie muszą o tym informować
    W raporcia pojawiło sie info że przeszli z nimi do innych tematów.

• Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~Koel [89.64.86.*]
    Niestety obietnice bez pokrycia wypowiadane przez Prezesa wkoncu dają o sobie znać . Nikt już nie ufa nawet wielkim „infom” o umowach i sprzedający które w rzeczywistości nie są nic warte :((( szkoda szkoda szkoda . Trzymam kciuki by jednak coś im tam wyszło kiedyś .
  • Koniecznie posłuchaj Autor: ~Big [185.244.212.*]
    Dokładnie posłuchaj. Na dniach widły za widłami zasięg olbrzymi. Jedyna i to Polska społka na świecie ma opatentowany lek na Covid-19. Mega hit
    https://youtu.be/Qf7DSYfP3P0
    Jeśli to faktycznie chodzi o HPK i nie podpiszą z nimi umowy licencyjnej do sierpnia to tu szybko będą nowe minima niestety:/ a jeśli zarzucili temat naprawy defektów i zaczynają wszystko od nowa w przypadku innego pola aplikacyjnego to tak naprawdę cofają się o rok do tyłu.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [185.80.35.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~Bosk [89.64.86.*]
    - wraca temat drukarek laboratoryjnych z przed 3 lat
    - kolejny potencjalny klient się wycofał ( rok temu poinformowali ze ”oni xtpl rezygnuje z klienta chińskiego - bo maja ogromne zainteresowanie licencjami . Jak do tej pory nic z tego nie ma ,a kolejny klient zerwał rozmowy.

Jak czas pokazuje była to ściema i gra na czas bo nie potrafią przenieś swojej technologi z laboratorium do przemysłu .

W tamtym roku prezes obiecywał w 2020 co miesiąc minimum 2 patenty, nic tylko obietnice bez pokrycia i kurs leci .

[x]
XTPL 0,30% 66,50 2026-04-13 16:20:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.