w waszych wyliczeniach? I skad ten milion sztuk na PC? bo statystycznie w kwartale premierowym sprzedaje sie tyle co w kolejne 3 kwartaly, czyli w tym kwartale powinno sie sprzedac pol mln kopii. Peak na to nie wskazuje. Wiekszosc sprzedazy poszla w promocji. Z 64 zl po odjeciu prowizji steam i VATu zostaje jakies 30 pln, po odjeciu podatku dochodowego jakies 25 PLN ze sztuki. Przy cenie 90 pln mamy ok 35 pln zysku netto z 1 sprzedanej kopii, ale kazdy wie, ze wiekszosc sprzedazy to sa promocje. 43 mln przychodu mialo 11 bit studio w kwartale premierowym frostpunka link: https://www.bankier.pl/wiadomosc/Zysk-netto-11-bit-studios-w-II-kw-wyniosl-25-9-mln-zl-29-proc-ponizej-konsensusu-7612207.html) , gdzie cena byla duzo wyzsza, a w 72 godz po premierze sprzedali 240 tys sztuk - wlasciwie cwierc miliona.
Przestancie naganiac bo sami zaczniecie w to wierzyc - nie sprzedacie akcji kiedy trzeba i z zysku zrobi Wam sie duza strata.
23% VAT, 33% prowizja Steam, 19 % podatek dochodowy . Podatek dochodowy po odjeciu prowizji i VATu czyli od polowy ceny sprzeday. Mamy wiec 45pln - 5 PLN czyli 40 PLN. Za wiele to jednak nie zmiania, bo w 3/4 krajow cena jest z dyskontem od -20% do -80% link: https://steamdb.info/app/815370/ jednak biorac pod uwage, ze wiekszosc sprzedazy to US i EUR mozna przyjac, ze zysk netto z jedne kopii oscyluje w granicach 35-40 PLN.
skad ten mln sztuk w rok na PC pytam sie? Na jakiej podstawie zostalo to oszacowane - na podstawie wrozenia z fusow? myslenia zyczenowego (mam akcje to zrobmy takie zalozenie) czy naganiania (moze ktos w to uwierzy, cena wzrosnie to sprzedam z wiekszym zyskiem)
A gdzie w tych wyliczeniach są np. konsole? Nie ma? Tak samo jak nie było w świadomości tych "myślących" trybu coop i jego potencjału. Ci "myslący" kupują teraz po 450. Ja brałem po 200.
Na razie rozmawiamy o PC. Jesli w tych 'konserwatywnych' wyliczeniach ktos zawyza zysk netto 2-3 krotnie dla PC to mozna spokojnie przyjac, ze podobnie zawyzyl zyski z innych platform. Z niewiedzy albo celowo
Ja wlasnie przeczytalem jego post i to jest odpowiedz. Zarzucam mu klamstwo i manipulacje, wiec niech on sie ustosunkuje. No chyba, ze nie ma argumentow?? Jak tam Ghoo, odpowiesz? Zarzadzajacy fundaszami musza byc duzo glupsi skoro nie biora akcji za 1/4 ceny ktora wyliczyl Ghoo. Chcialem mu odpisac w tamtym watku, ale specjalnie jest on zamkniety, bo autor dobrze wie ze te jego wyliczenia sa wyssane z palca. Dlatego tez nie odpowie na moje zarzuty. Wy sie ubierzecie w drogie akcje i za tydzien-dwa bedzie placz. Przypomne sie wtedy.
Widzisz, nawet liczyć nie umiesz. 91 pełna cena. Odejmujesz 30% prowizji, 23% vat i nawet te 19% podatku. To daje 40 zeta. Nie wiem czy korzystają z IP BOX. Jak tak to spokojnie mają 47 z jednego egzemplarza.
Dnia 2020-04-23 o godz. 20:07 ~Marek napisał(a): > 23% VAT, 33% prowizja Steam, 19 % podatek dochodowy . Podatek dochodowy po odjeciu prowizji i VATu czyli od polowy ceny sprzeday.
Stek bzdur. Gdzie w Europie poza Polską masz 23% VAT? W Niemczech 19%, w UK 20%. A nawet te polskie 23% VAT stanowi 19% ceny brutto. Prowizję steam liczy się od ceny pomniejszonej o VAT czyli w przypadku Polski będzie to 24% z ceny którą widzisz na steam. Razem VAT i prowizja sklepu wychodzi 19 + 24 = 43% a nie połowa jak ci się wydaje. Druga sprawa to podatek dochodowy - spółka zapłaci go od wykazanego zysku z całej działalności w toku roku a nie od każdej sprzedanej kopii.
Mysio Marku, fakt produkujesz się jak najety, nóż widelec się jakiś now jusz nabierze, ale raporty kwartalne - tam znajdziesz liczby :) na nic te twoje wypociny
Spółka płaci podatek dochodowy albo 5 albo 19 %. Jeżeli jej większość dochodu pochodzi z rozporządzenia prawami autorskimi (tzw. KPWI - kwalifikowane prawo własności intelektualnej) a tutaj mówimy o biznesie w 100 % polegającym na rozporządzaniu prawami autorskimi to od 100 % dochodu (przychód - koszty = dochód) to zapłacą 5 a nie 19 % CIT. Tutaj jest gigantyczna korzyść podatkowa.
Nasz Marek pesymista nie zauważył również, że już sprzedało się ok. 250 tysięcy kopii. Mamy trzy tygodnie kwartału dopiero. Ciekawie co powie jak sprzeda się te pół mln do końca czerwca. Ciekawa też będzie jego opinia po premierze co-op w story mode. Jak ja lubię tych trolli udających specjalistów.
No dobra przyznaje sie - pisalem glupoty, zeby nagonic na spadki. 5 mln sztuk na PC w ciagu roku jak najbardziej realne. Drugie tyle na konsole. I trzecie tyle jak doloaza fabule do co-op. Od jutraa jaaaaazdaa na 3000 pln za akcje, ale bedziem zarobieni!! I to SOM konserwatywne zalozneia! CDR tez byl po 20, pamietacie? a teraz po 350, czyli my lecimy na 10000 za akcje, jaaaazda, gooorraa, alaaleee urrrwal, ale to beeedzie dobre.
PS:
odkopie ten watek za jakis czas i przypomne sie :) z fanatykami sie nie dogadasz - w zadnej sprawie. Fanatyk zawsze wierzy w swoje urojenia, nie przyjmuje wiadomosci niezgodnych ze swoja ideologia
Fanatyk otwiera raporty kwaryalne, używa takich działań jak dzielenie, patrzy na koszty j ma średnia cenę za kopię. Tym razem się nie udało, teraz zmiana IP i inny nick
Zawsze mnie zastanawia jak wielkie w sobie człowiek musi nosić pokłady empatii, żeby w trosce o finanse akcjonariuszy wejść sobie na forum jakiejś spółki i zupełnie bezinteresownie ostrzec ich przed zbliżającą się, w jego przeczuciu, tragedią. Humanista, przyjaciel świata, erudyta? Czasami ciężko ukryć wzruszenie, gdy człowiek zdaje sobie sprawę, że tyle dobra jest na swiecie.
W moich wyliczeniach na oko i z glowy uwzglednilem prowizje steam podatki itd..... jakby co powtorze. 1Q2020 - 1 milion zysku 2Q2020 - 15 milionow zysku netto 3Q2020 6 milionow zysku netto 4Q2020 6 milionow zysku netto pisze tylko o STEAMIE w tym momencie nie uwzgledniam w ogole konsol i wyliczenia bardzo konserwatywne. Bo tak realnie jakby sie ta sprzedaz miala utrzymac dlugoterminowo co jest.... to nie ma opcji zeby oni na tych miejscach nie mieli 250k PLN zysku dziennie czyli w 4 dni tu okragla banka stuka ... w 20 dni 5 milionow a w kwartale masz dni 90. Wiec pomnoz sobie jeszcze 5x4,5 = 22,5 miliona kwartalnie zysku juz net przy zachowaniu obecnej sprzedazy. Ja oczywiscie nawet o tym nie marze ale patrzac jak to sie trzyma kto wie kto wie.....do tego beda boostingi sprzedazowe na promocjach i kolejnych updatach typu story mode....
Dnia 2020-04-23 o godz. 22:41 ~xyz napisał(a): > W moich wyliczeniach na oko i z glowy uwzglednilem prowizje steam podatki itd..... jakby co powtorze. 1Q2020 - 1 milion zysku 2Q2020 - 15 milionow zysku netto 3Q2020 6 milionow zysku netto 4Q2020 6 milionow zysku netto pisze tylko o STEAMIE w tym momencie nie uwzgledniam w ogole konsol i wyliczenia bardzo konserwatywne. Bo tak realnie jakby sie ta sprzedaz miala utrzymac dlugoterminowo co jest.... to nie ma opcji zeby oni na tych miejscach nie mieli 250k PLN zysku dziennie czyli w 4 dni tu okragla banka stuka ... w 20 dni 5 milionow a w kwartale masz dni 90. Wiec pomnoz sobie jeszcze 5x4,5 = 22,5 miliona kwartalnie zysku juz net przy zachowaniu obecnej sprzedazy. Ja oczywiscie nawet o tym nie marze ale patrzac jak to sie trzyma kto wie kto wie.....do tego beda boostingi sprzedazowe na promocjach i kolejnych updatach typu story mode....
I podkreslam ja o tym nie marze zeby te top25 sie utrzymalo w calym roku bo wtedy w zasadzie jedna gra robimy poprawcie mnie jesli bladzie 90 baniek zysku net rocznie czyli wiecej niz robi Playway z tych wszystkich swoich symulatorow razem wzietych....Przypomne ze Playway ma kapitalizacje na poziomie 2,7 miliarda PLN czyli dyskonto na oko liczac 8,5-9 krotne jest do Playwaya....A gdzie konsole?? Gdzie kolejna gra?? Przeciez dopiero wyliczylem dlugoterminowa sprzedaz na steamie w top25 moze nawet w top35 jest 250k zysku dziennie PLN.... takze ten tego....
Spokojnie wszystko w swoim czasie. Narazie zobaczmy czy jeszcze w ten weekend uda się coś sprzedać. Zobaczymy jak gra będzie sobie radziła po patchu i jakie recenzje. Jak już technicznie będzie ok, to się pewnie wezmą za achievmenty, które są ważne przy grze gdzie tak na prawdę nie masz celu w coopie (co innego gdyby był story mode) to się chociaż pobawisz w zbieranie achievmentów. Następnie zobaczymy wyniki w połowie maja (pewnie sporo osób sprzeda bo trzyma do wyników i wywala jakie by nie były zawsze za małe, tutaj mówię o sprzedaży do wyników którą prawie na pewno pokażą). I jeśli wszystko będzie szło zgodnie z planem to tak jak mówisz ta kapitalizacja będzie rosła. Dzisiaj fajnie się ktoś ustawił na sprzedaż z ukrytego i bardzo dobrze bo te leszcze które teraz pootwierały rachunki by zaraz to na widły wrzuciły górne, dolne. A tak to na spokojnie wraz z realizacją założonego scenariusza kolejni więksi inwestorzy będą się decydować, żeby wejść :)