Wycena spółki IT na poziome C/Z=4,23 ; C/P=0,13 ; EV/EBITDA=0,65 to jakaś kpina. Tak dla porównania analogiczne wskaźniki dla innej spółki IT (LSI Software): C/Z-7,89 ; C/P=0,89 ; EV/EBITDA=4,34 link
Pytanie do osób dłużej siedzących na papierach tej spółki. Czemu ona jest tak tania, biorąc pod uwagę wskaźniki finansowe, które zdecydowanie odbiegają od innych spółek z sektora?
Nie ma popytu nie ma ceny . Może ruszy pod koniec roku, jest szansa na dywidende, moze bedzie kumulacja . Poczekamy zobaczymy, póki co są czasem zrywy, warto obserwować i czekać na wyniki za 2019/2020
Zapewne masz rację. Jest takie grono spółek, które pomimo dobrych wyników i tzw. fundamentów nie stanowią sensownej inwestycji, patrząc z perspektywy inwestora giełdowego, właśnie z powodu braku popytu. Ta spółka rzeczywiście wygląda solidnie od strony finansowej a kurs jest jaki jest.
Kapitalu bedzie tyle po tym roku, ze Jak by chcieli to mogliby wyplacic 1pln dywidendy per akcja. Byla by to lepsza opcja dla zarzadu niz premie ( podatki, itp. )
Sorki chłopaki, to ja. Opchnąłem z dużą stratą wczoraj zakupione pakiety. Odrobię gdzie indziej, szkoda mi czekać na to, że może kiedyś kurs wzrośnie na tyle, bym skończył zarobiony. Przyznam się do szkolnego błędu, kupiłem wczoraj bez sprawdzenia wszystkich kryteriów, które sobie założyłem przed rozpoczęciem każdej inwestycji. Jak już pisałem spółka fajna, jeśli brać pod uwagę parametry, ale koszmarna jeśli chodzi o możliwości zarobkowe, obrót słabiutki.
Z drugiej strony niewiele potrzeba, żeby uwalić kurs w wymiarze dwucyfrowym (%). Miałem coś ponad 5k akcji, czyli w kwotach bezwzględnych malutko, jeśli taka ilość wystarczy do zdołowania kursu o około 10% i to nie przy użyciu opcji PKC, to coś mówi o sile tych akcji.
Siedzę na tym od dawna. Po pierwsze, minimalny free float. Po drugie w zarządzie siedzi grono leśnych dziadków, które nie ma żadnej wizji rozwoju tej spółki. Nie mogę pojąć po co APN Promise mając tam ponad 55% udziałów ich toleruje. Po trzecie, wyniki wahają się góra/dół bez wyraźnego trendu wzrostowego. Po czwarte, spółka nie płaci dywidendy. Tzn. raz przez pomyłkę wypłaciła 0,20 PLN/ akcję, ale później już nigdy tego błędu nie powtórzyła.
Ech, gdybym wiedział, to bym nie sprzedał. Szkoda, ale nie spodziewałem się takiego nagromadzenia pozytywnych informacji o nowych umowach. Dobrze choć, że część straty odrobiłem gdzie indziej.
252.950 akcji w wolnym obrocie. Reszta należy do Promise, członków zarządu, członków rady nadzorczej oraz osób powiązanych albo z APN Promise, albo z SEV. Osoby te mają dostęp do informacji poufnych i raportów finansowych, mają obowiązek informacyjny w przypadku kupna/sprzedaży akcji oraz obowiązuje te osoby okres zamknięty do publikacji wyników zamykających rok obrachunkowy 2019/2020 (raport za II kwartał 2020 r. - 13 sierpnia 2020 r. - jest to raport za IV kwartał roku obrotowego 2019/2020 Spółki). Aktualny akcjonariat:
Coś czuję po kościach, że ta struktura akcjonariatu długo się nie utrzyma. Wg mnie do końca roku APN wykupi udziały od 4 założycieli spółki. Każdy z nich posiada portfel akcji SEV na ok. 3.000.000 zł, a to może już skłaniać do spieniężenia tych udziałów i np. do zakupu nieruchomości. Okres zamknięty powoli się kończy i myślę, że pojawią się tutaj transakcje pakietowe. Jutro wyniki. Mogą być cuda niewidy. Mogliśmy się o tym przekonać po raporcie za IV kw. 2019, kiedy to znacząco obniżono wyniki finansowe spółki poprzez utworzenie wielomilionowych rezerw na wynagrodzenia. Poczekamy, zobaczymy ...