Są tacy co znają zysk za 1 kwartał 2020,i wiedzą czy i ile będzie dywidendy, lub czy jej nie będzie.I oni mogą sobie ustawiać kurs pod siebie.A szary żuczek,może tylko się przyglądać i czekać.
Spółka giełdowa powinna być transparentna dla wszystkich.Skoro pozyskuje pieniądze od akcjonariuszy, to ci akcjonariusze powinni mieć taki sam dostęp do informacji ,jak zarząd spółki.Jest to wykonalne ,ale to niestety pobożne życzenie. Jednym słowem -pieniądze nam dajcie,a ważne informacje mogące skutkować wzrostem lub spadkiem naszych akcji, to możecie otrzymać z 3 miesięcznym opóźnieniem .
Przykro mi, ja wręcz dobieram. Tutaj nie może być złych wyników. Jak wysoko będzie, tego nie wiem, ale na pewno nie niżej niż 2. Liczę 3-3,5, ale zobaczymy.
Patrząc na ostatni raport i przez analogie do zeszłego roku szykuje się dywidenda 13 gr, czyli przy rentowności 5% wychodzi cena akcji 2.60.
ALE to wyliczenie sprzed korony, która powoduje zwiększenie zysku (załóżmy podwojenie). Dodatkowy bonus za niskie ryzyko inwestycyjne - w czasach epidemii, kiedy inne branże stają tutaj mamy gwarancje ruchu w interesie.
Podsumowując, akcje obecnie niedoszacowane, ich godziwa wartość licząc ostrożnie to z grubsza zakres 3 - 6 pln.
Ja uważam że cena 2 zł jest bardzo bardzo bardzo atrakcyjna.
Niedługo informacja o zyskach za I kwartał które moim zdaniem będą rekordowe, do tego dochodzi wypłata dywidendy + członkowie zarządu w ostatnim czasie skupowali duże ilości akcji po dosyć wysokiej cenie.
Wyniki za Q1 będą na pewno dobre ale to Q2 będzie dopiero petarda i one powiedzą na ile spółka korzysta z koniunktury na swoje produkty. Po wynikach za Q1 spodziewam się na 2, 3 dzień owczego pędu, który powinien mocno przegrzać wskaźniki o ile nie będzie załamania.