Ale czy nikt nic nie wie o tych 50 milionach? Albo o 100?? Przeciez to jest w cenie. Jak proces sie skonczy, bedziemy handlowac Wasko na poziomie wartosci ksiegowej lub wyzej. Kto cos wie?
2gr/akcję to rzeczywiście nie jest wiele, bo ok 1% biorąc pod uwagę podatek 19%. Jak w banku na lokacie. Ale dzisiaj rzadko która spółka płaci dywidendę. Nawet wielkie molochy na wpół państwowe. A WASKO nie płacił od dawna dywidendy (2016 7 gr, a przedtem od 1 -4 gr). Zastanawiam się jedynie czemu taka decyzja, bo przecież mimo iż spółka ma otwartą linię kredytową, której nie wykorzystuje (póki co), to większość spółek trzyma gotówkę na cięższe czasy, które idą w szybkim tempie. Jest jeden, a mianowicie ujawnienie Zarządowi dokładnej struktury akcjonariatu, choć to i tak będzie możliwe już niedługo na wewnętrzne potrzeby spółek. A po co ta informacja, każdy może wysnuć interesującą dla siebie hipotezę.
Zarząd WASKO S.A. z siedzibą w Gliwicach (Emitent, Spółka) informuje, że w dniu 02 czerwca 2020 r. podjął uchwałę w sprawie przedstawienia Radzie Nadzorczej, a następnie Zwyczajnemu Walnemu Zgromadzeniu Akcjonariuszy WASKO S.A. wniosku dotyczącego podziału zysku netto za rok obrotowy 2019 w wysokości 4.416.144,72 zł (słownie: cztery miliony czterysta szesnaście tysięcy sto czterdzieści cztery złote i siedemdziesiąt dwa grosze) wykazanej w sprawozdaniu finansowym WASKO S.A. za rok obrotowy trwający od dnia 01 stycznia 2019 roku do dnia 31 grudnia 2019 r. w taki sposób, aby zysk ten: a) w kwocie 2.592.394,72 zł przeznaczony został na zwiększenie kapitału zapasowego Spółki, b) w kwocie 1.823.750,00 zł przeznaczony został na wypłatę dywidendy dla akcjonariuszy, to jest w wysokości 0,02 zł na jedną akcję.
Z mojego pytania wyciągasz wnioski, że jestem obrońcą prezesa? Piszę na temat Wasko, bo uważam, że ze względu na wskaźniki, wyniki finansowe, kontrakty - spółka jest bardzo tania i perspektywiczna.
Leo ktoś tu jest 5 minut i chce dyskutować z tymi którzy znają tą spółkę i zagrywki prezesa dobrych kilka lat ,tu ktoś za przyzwoleniem dołuje kurs latami ciekawe dlaczego ,może nowy ma jakąś teorię która przedstawi czekamy
Skogsman to że spolka ma wyniki dobre i ma kontrakty za 1 miliard dawno pisałem jak poszukasz to będziesz wiedział ,chodzi o manipulację kursem wiele lat ,a wiem bo kilka razy na otwarciu brałem dość wysoko na plus ale zaraz został plus zwalony na minus my to znamy Leo, Ania
Piszesz na tym watku, ze poprzez dywidende emitent może poznać strukture akcjonariatu. Przeciez po drodze sa Biura Maklerskie. Gdyby BM-y handlowały danymi osobowymi, to ja uciekam z takiego Biura.
Dane do dywidendy otrzymuje emitent z Depozytu pap wartosciowych. Na jesieni spolka ale tylko zarzad bedzie mogl oficjalnie dostac te dane bez prawa upowszechniania RODO
OK. Ale chodzi mi o to, czy te dane sa w rozbiciu na biura maklerskie, czy na nazwiska wszystkich akcjonariuszy. To drugie wydaje mi sie niepotrzebne, szkodliwe i niewykonalne, zwlaszcza tam, gdzie akcjonariuszy moza byc wiele tysiecy.
moim zdaniem na nazwiska, bo w depozycie to my, akcjonariusze widniejemy, a nie BM. Kiedyś rozmawiałem o tym z prezesem spółki giełdowej, której bylem istotnym akcjonariuszem i mówił mi, że podpisując wypłatę miał imienna listę. A jak to dziala organizacyjnie, nie wiem. To art z 2017 https://www.parkiet.com/Felietony/306029985-Rewolucja-w-identyfikacji-akcjonariuszy.html , a to ze stycznia 2020 https://strefainwestorow.pl/artykuly/prawo/20200122/zmiany-prawa-identyfikacja-akcjonariuszy