Agencja Ratingowa Fitch Ratings zmieniła perspektywę ratingu dla Santander Bank Polska S.A. ze stabilnej na negatywną w związku ze zmianą ogólnej sytuacji ekonomicznej wskutek wpływu pandemii koronawirusa.
Ja bym uważał na prywatne banki które mają za przeciwnika nie tylko pandemie, ale przede wszystkim układ związany z rządem, który będzie je chciał je obciążyć i za grosze przejąć. Bezpieczniej pekao które już zgarneli, albo alior. Santander to numer jeden do przejęcia przez układ.
To raczej mało prawdopodobne przynajmniej przez najbliższe parę lat, po pierwsze obeecnie są ważniejsze wydatki niż repolonizacja Santandera, a po drugie w pierwszej kolejności do przejęcia jest mBank :)
Obecnie nie będzie żadnych przejęć, przejęcia będą za 2 lata kiędy banki będą 2 razy tańsze... Teraz banki poniosą największe koszta. O ile reszta gospodarki ruszy za kilka miesięcy i zacznie przynosić zyski, o tyle banki dopiero zaczną ponosić straty związane z tym że to one ponoszą koszta ratowania choćby niewypłacalnych indywidualnych i niskich stóp. Sam kupiłem trochę ale widzę że instytucjonalni doskonale to rozumieją, i do końca tygodnia wychodzę. Banki są w tej chwili na samym dole kiedy inni odrobili po 50 % albo i więcej od dna, a dzisiejszy dzień pokazał że nawet takie odbicie na giełdzie nie rusza banków... To koniec, prędzej zobaczymy 100 zł niż 200 , już się mówi że trzeba będzie planu ratowania banków a ten plan będzie bardzo prosty, sprowadzić na dno prywatne i wykupić za grosze. Takie moje zdanie, nie dałbym sobie za nie rękę uciąć , ale tak mi się układają informacje i to co się dzieje z wyceną banków.
Z Bankami o tyle trudniej iż centralnie sterowana jest ich polityka -stopy procentowe-co realnie przekłada się na ich zyski. Poza tym składka na BFG też musi swoją negatywną robotę zrobić. Ale-bez banków już nie ma możliwości istnienia w dzisiejszym świecie. Zawsze te duże zarobią-plus dywidendy więc jeżeli chodzi o dłuższy termin uważam iż jest to bezpieczna przystań. Dużo bujałem na spółkach medycznych ale zbyt duża jest teraz tam niepewność i nerwówka -to czysta spekuła. Swoje już zarobiono wirus ustępuje. Ja nie mam już do tego cierpliwości ani czasu. Tu uważam iż będzie można zarobić. Tylko czas i cierpliwość. Pozdrawiam