Witam. Proszę o pomoc. Co możecie powiedzieć mi o spółce. Dlaczego w latach 2012 -2015 cenny akcji się tak dramatycznie obniżyły. Czy spółka sprzedaje zboża również w Polsce patrzę a konto nadchodzącej suszy? Bardzo proszę o szybka odpowiedz i bez nagania. Pozdrawiam. A i wiecie kiedy raport ?
1 wojna na Ukrainie dwa nasze ofe i fundy się wysypały - to ostatnie to niewątpliwy plus patrząc w skali tych kilku lat spółka już od paru ma milionowe zyski a wycena sam widzisz
Pozostaje zorganizować porozumienie mniejszościowych sam należałem do takiego na Polcoloricie, ale zebranie 10% to spora inicjatywa. Gra warta świeczki Bo gwarantuje wyjście z inwestycji po godziwej cenie - chyba że w ewentualnym wezwaniu wyskoczy z ceną 20-30,wtedy pas i szkoda tracić nerwienergii
Czyli do 90% brakuje mu 15%. Istnieje co prawda niebezpieczeństwo przeprowadzenia emisji bez PP (dodruku akcji po niskiej cenie), Jednak czynność taka wymaga dochowania szczególnych warunków przewidzianych przepisami prawa. WZA do podjęcia uchwały w tym celu potrzebuje większości 4/5 głosów (80%), a sam fakt pozbawienia prawa poboru musi być zapowiedziany w porządku obrad. Ponadto pozbawienie prawa poboru dotychczasowych akcjonariuszy może być dokonane jedynie w interesie spółki, co oznacza, iż obowiązkowo za takim rozwiązaniem przemawiać muszą uzasadnione potencjalne korzyści dla spółki, które nie zostałyby osiągnięte w drodze emisji akcji z prawem poboru. Niezależnie jednak od przyczyny zarząd emitenta zobowiązany jest do przedstawienia walnemu zgromadzeniu pisemnej opinii uzasadniającej powody pozbawienia prawa poboru oraz proponowaną cenę emisyjną akcji bądź sposób jej ustalenia.
Ciekawy temat. Agroton jak Agroliga. Nie znam się na zbożu i Ukrainie. Choć byłem tam i jest to piękny kraj ale bardzo biedny. Można tylko podziwiać tych ludzi że zrobili tak wielki biznes w tak trudnych warunkach. Widzę że 2 spółki - właściciele głównie trzymają kapitał i robią to na prawdę bardzo dobrze. Jest to na pewno duża lekcja gry na giełdzie, dobrego gracza. Przynoszą zysk ale tylko dla właściciela. Kiedy ostatnio była dywidenda? Czy w ogóle była? Myślę że nie są to spółki, w które warto zainwestować. Bardziej nastawione na siebie niż na akcjonariuszy. Taka mentalność ludzka.
Już lepiej zainwestować w PKO BP czy Pekao SA na dłuższą metę. Zysk gwarantowany i dywidenda też :) może za 2 lata.
Gdyby było wezwanie, to jaką cenę gość powinien zaproponować? Czy są w tej kwestii jakieś regulacje, czy może wezwać po dowolnej? I czy niepowodzenie jednego/kilku wezwań z PP może być usprawiedliwieniem dla ogłoszenia kolejnego wezwania, ale już bez PP?