• Witam Autor: ~Cyz [91.90.176.*]
    Witam. Proszę o pomoc. Co możecie powiedzieć mi o spółce. Dlaczego w latach 2012 -2015 cenny akcji się tak dramatycznie obniżyły. Czy spółka sprzedaje zboża również w Polsce patrzę a konto nadchodzącej suszy? Bardzo proszę o szybka odpowiedz i bez nagania. Pozdrawiam. A i wiecie kiedy raport ?
  • Re: Witam Autor: ~PK [37.47.70.*]
    1 wojna na Ukrainie dwa nasze ofe i fundy się wysypały - to ostatnie to niewątpliwy plus patrząc w skali tych kilku lat spółka już od paru ma milionowe zyski a wycena sam widzisz
  • Re: Witam Autor: ~Cyz [91.90.176.*]
    Jak oceniasz szanse że prezes będzie chciał się wycofać z GPW i jaki dałbyś powód takiej decyzji
  • Re: Witam Autor: ~PK [37.47.70.*]
    W Niemczech już wycofał powodów nie muszę podawać bo są przecież oczywiste spółka zarabia praktycznie tyle na czysto co CDP
    Możesz mi powiedzieć co się dzieje jakby on wycofał się z gpw ? Co się dzieje z indywidualnymi akcjonariuszami tej spółki ?
  • Re: Witam Autor: ~Pol [188.146.65.*]
    Pozostaje zorganizować porozumienie mniejszościowych sam należałem do takiego na Polcoloricie, ale zebranie 10% to spora inicjatywa. Gra warta świeczki Bo gwarantuje wyjście z inwestycji po godziwej cenie - chyba że w ewentualnym wezwaniu wyskoczy z ceną 20-30,wtedy pas i szkoda tracić nerwienergii
    A na ile oceniasz szanse ze on wyjdzie z tej naszej GPW ?
  • Re: Witam Autor: ~Pol [188.146.65.*]
    Nie mnie oceniać, możemy go próbować zniechęcić kurs skrajnie zdołowany a przychody i zyski niebagatelne. Wszak obrabiają ok 200 tys hektarów.
  • Re: Witam Autor: ~zjadacz-dywidend [159.205.46.*]
    Do zdjęcia z giełdy trochę mu brakuje.
    Aktualna struktura akcjonariatu:
    link 

• Re: Witam Autor: ~zjadacz-dywidend [159.205.43.*]
    Czyli do 90% brakuje mu 15%. Istnieje co prawda niebezpieczeństwo przeprowadzenia emisji bez PP (dodruku akcji po niskiej cenie), Jednak czynność taka wymaga dochowania szczególnych warunków przewidzianych przepisami prawa. WZA do podjęcia uchwały w tym celu potrzebuje większości 4/5 głosów (80%), a sam fakt pozbawienia prawa poboru musi być zapowiedziany w porządku obrad. Ponadto pozbawienie prawa poboru dotychczasowych akcjonariuszy może być dokonane jedynie w interesie spółki, co oznacza, iż obowiązkowo za takim rozwiązaniem przemawiać muszą uzasadnione potencjalne korzyści dla spółki, które nie zostałyby osiągnięte w drodze emisji akcji z prawem poboru. Niezależnie jednak od przyczyny zarząd emitenta zobowiązany jest do przedstawienia walnemu zgromadzeniu pisemnej opinii uzasadniającej powody pozbawienia prawa poboru oraz proponowaną cenę emisyjną akcji bądź sposób jej ustalenia.
  • Re: Witam Autor: adas123321 [89.68.111.*]
    Witam,

Ciekawy temat. Agroton jak Agroliga. Nie znam się na zbożu i Ukrainie. Choć byłem tam i jest to piękny kraj ale bardzo biedny. Można tylko podziwiać tych ludzi że zrobili tak wielki biznes w tak trudnych warunkach. Widzę że 2 spółki - właściciele głównie trzymają kapitał i robią to na prawdę bardzo dobrze. Jest to na pewno duża lekcja gry na giełdzie, dobrego gracza. Przynoszą zysk ale tylko dla właściciela. Kiedy ostatnio była dywidenda? Czy w ogóle była? Myślę że nie są to spółki, w które warto zainwestować. Bardziej nastawione na siebie niż na akcjonariuszy. Taka mentalność ludzka.

Już lepiej zainwestować w PKO BP czy Pekao SA na dłuższą metę. Zysk gwarantowany i dywidenda też :) może za 2 lata.
  • Re: Witam Autor: ~mart [83.144.108.*]
    Gdyby było wezwanie, to jaką cenę gość powinien zaproponować? Czy są w tej kwestii jakieś regulacje, czy może wezwać po dowolnej? I czy niepowodzenie jednego/kilku wezwań z PP może być usprawiedliwieniem dla ogłoszenia kolejnego wezwania, ale już bez PP?
[x]
AGROTON -1,20% 4,92 2025-11-19 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.